1. ↪ 2939 Madla81: Nechcete me adoptovat? Mlade vas bude chvalit ve dne v noci ;) Jinak samozrejme prijmete poklonu zni to skvele.

Dnes budu delat polevku s houbami dle tohoto receptu http://allrecipes.com/…d-sour-soup/
    Sezamovy olej jsem koupil jen kvuli tomuhle, ale je tak vyborny, ze se tesim na dalsi pouziti, treba do salatu. Shiitake jsou diky vietnamcum k sehnani na kazdem rohu, pohoda.

2. ↪ 2941 Michal Máta: Myslím, že žádná adopce není třeba, jsme tady všichni jedna velká rozmlsaná rodina, která se skvěle inspiruje. Ale děkuju moc za kompliment, velice potěšil :-) A závidím možnost koupit shiitake, u nás na malém městě, ač mírně převietnamizováno, se zatím koupit nedají.

3. ↪ 2942 Madla81: Shiitake ani sušené? Ty mají u nás nejen ve vietnamském ovozelu, ale třeba i ve zdravé výživě. Taktéž Michalem Mátou zmíněný sezamový olej.

U nás dnes provensálský pissaladiere a potom koláč Texas sheet cake (ovšem poté, co bratr úmyslně lehce pozměnil výslovnost…:) )

4. Dnes, i přes silný déšť, popadané stromy a vichr se nám podařilo dorazit do http://www.scuk.cz/d/slowpec/. Když jsme na místě zjistili, že nejde elektřina, byli jsme dost smutní, že pojedeme domů hladoví. Nicméně i přes tyto komplikace nás personál mile uvítal a nabídl nám výborné pečené brambory a domácí buchty + bezovou limču. To je tak, když někde mají roztopenou pec na dřevo :) Dokonce nám pak ještě kuchař vykouzlil téměř po tmě parádní steak (plyn kupodivu šel) :) Na dlouhou dobu bezkonkurenční zážitek!

5. Dnes dusene tenke platky veprove kyty, dusena pokrajena kedlubna s vypekem z kyty a ranne brambory. Olizuju se jeste ted :)

6. ↪ 2943 kami: je fakt, že po sušené shiitake jsem ještě nepátrala, tak je to možné. A sezamový olej mívají, jen nevím, zda bych pro něj měla využití, protože manžel veškerou „čínu“ nerad, děti k ní ještě nedorostli a já jakožto bezlepkářka si kvůli snad ve všech receptech přítomné sójové omáčce musím nechat zajít chuť.
    Jinak u nás dnes k snídani makovec se švestkami s polevou s mléčné čokolády, k obědu pak bude vepřový vývar s masem a zeleninou (poctivě jsem zatáhla kosti v troubě a opekla zeleninu na másle) a špagety s tuňákem, rajčaty a olivami.
    A dezert? Zmrzliny: jogurtovo-švestková s mandlovým griliášem (http://madlinakuchyne.blog.cz/…-ta-zmrzlina), makovo-medová s mandlovými lupínky (http://madlinakuchyne.blog.cz/…zmrzlinovani), meruňkový sorbet s levandulí a taky mražená melounová pěna s bílým vínem.

7. ↪ 2946 Madla81: přestože bezlepkovou dietu držet nemusím, občas se snažím vyjít bez lepku, a překvapilo mne, že by se neměla sojová omáčka. Tak jsem trošku pátrala po netu a našla jsem tohle (příspěvky dole):

http://www.bezlepkovadieta.cz/…oviny/2378-3
    http://www.prirozenebezlepku.cz/…jova-omacka/

Myslím si, že ty klasické sojovky, jako Shoyu, Tamari, Kikkoman apod. by snad neměly vadit, protože fermentací je lepek odstraněn. Ale to, co prodává Vitana pod názvem sojová omáčka, by se mělo snad zakázat, protože to s klasickou sojovou omáčkou nemá VŮBEC NIC SPOLEČNÉHO.

Složení Shoyu, Kikkoman apod.: voda, sójové boby (19%), pšenice, mořská sůl (12,2%), fermentační činidlo (Aspergillus oryzae).
    Složení Vitana sojová omáčka: pitná voda, sójový hydrolyzát 26%, jedlá sůl max. 18 %, stolní víno, cukr, chuťové látky (E621, E631, E627), barvivo E150d, kvasnicový výtažek, chilli extrakt, švestková povidla (švestky, jablka, pektin), rajčatový protlak, aromata, směs koření, česnekový extrakt.

Víc by tady asi řekla Kami, ta má největší vědomosti, já píšu jen co jsem našla na netu.

8. ↪ 2947 Krizik: Já mám doma Kikkomana, ale jak jsem ve složení přečetla tu pšenici, tak sojovku vůbec nepoužívám. Ale pokud by byl lepek odstraněný fermentací, tak by to bylo fajn, tak snad se najde někdo, kdo mi ten proces vysvětlí.

9. Vařené bio brambory + mrkev po francouzsku podle Gurmánky + grilované medailonky z kýty z prasátek z farmy Trněný Újezd.

Před odjezdem na dovolenou likvidujeme zbytky, takže došlo na dušenou mrkev, na kterou máme s manželem oba vzpomínky pouze ze školních jídelen :-(
    Šárko, díky, za výborný recept, mrkev nám moc chutnala a stane se stálicí našeho jídelníčku.
    http://www.gurmanka.cz/…-francouzsku

10. ↪ 2949 Krizik: Na likvidaci mrkví doporučuji i mrkve pomalu pečené: http://www.cuketka.cz/?… Radikální proměna zaručena ;)

11. ↪ 2950 pan Cuketka: Díky, jakmile bude trošku času, tak se do toho po dovolené pustím. Kdybych četla jen recept, asi by mne sám o sobě příliš nenadchl (mrkev, mrkev, všude mrkev), ale ta úvodní fotka je prostě úžasná, že se sbíhají sliny.

12. Protože jsem momentálně až po uši v domácích rajčatech, paprikách a broskvích (o dalších výpěstcích ulovených u svého oblíbeného zahrádkáře ani nemluvě), bude díky výrobě domácího kečupu a broskvích ve vlastní šťávě velmi rychlý a letní: zeleninová polévka s rýží natural, květákový „mozeček“ s domácí ricottou, zapečený s rajčaty a parmezánem. Rajčatový salát s cibulkou. A jako dezert kakaový dortík s krémem ze zakysané smetany, broskvemi a rybízem, přelitý jablečným želé. A zmrzliny. Moře zmrzlin.

13. Dneska tasticky se spenatem a lososem a k tomu rajcatovy salat jen se soli, peprem a trochou balsamika.

14. ↪ 2947 Krizik: Ano, sojová omáčka od Vitany není sojová omáčka, ale dost záhadný roztok.

↪ 2948 Madla81: V sojové omáčce se lepek štěpí. Vpodstatě je sojová omáčka téměř zcela aminokyselinový hydrolyzát. Ale – úplné roštěpení lepku v ní (ani vté opravdové) nikdo nezaručí. Tj. při alergii na lepek )kdy stopové množství nevadí) sojovku klidně ano, ale při celiakii za mě raději ne, já sama recepty, které obsahují sojovou omáčku (či omáčky z ní odvozené, např. worcester) nikdy za bezlepkové neoznačuju, považujuju to za zbytečné riziko.

Ale měly by existovat i sojové omáčky vyráběné bez pšenice, což je ovšem v našem místním obchodě utopie. Mám pocit, že Tamari?? Ale nechci kecat, raději si to kdyžtak ověřte.

15. kami: včera jsem v ruce měla několik shoyu a tamari ve zdravé výživě, ani jedna nebyla bez pšenice, tuším, že jedinou takovou jsem viděla v Praze v Korunní.

madla: když píšete o kečupu, chtěla jsem poprosit, zda nemáte osvědčený recept. Já zatím dělala jen klasické sugo a popravdě mě zklamalo, že z víc než kila rajčat a spousty práce s loupáním a vyndaváním semínek vznikla malá sklenička nelesklé omáčky.

16. Na dnešní večeři stačí jen pět surovin: mozzarella di bufala, e.v. olivový olej, rajčata z místního trhu, pár lístků čerstvě utržené bazalky, „pane“ – pečivo z místního pekařství. Lepší večeři po mořské koupeli neznám!

17. ↪ 2955 garffielb: Do týdne ho určitě hodím k sobě na blog, je fakt perfektní a jeto starý rodinný recept (který se mi podařilo vydyndat až letos, takže teď už asi opravdu patřím do manželovy rodiny :-))

18. ↪ 2957 Madla81: supr, blog sleduji, tak se budu těšit :-)

19. ↪ 2957 Madla81: Tak to je čest, získat takové rodinné stříbro z tchýňostrany :) Jsem na recept též zvědava, i když letos to tedy u mě s úrodou rajčat bohužel není slavné, stačí mi to tak akorát na běžkou spotřebu, ale přebytky na konzervaci nemám.

↪ 2955 garffielb: Asi zbytečná práce s vyndaváním semínek – rajčatové omáčky zásadně pasíruju, je to podstatně rychlejší než semínka ďoubat (a ani tím pádem neloupu, šlupky se také chytí pasírováním).

Dnes máme k obědu pečené kůzlečí na másle (domácí od babi, ještě na nás u ní v mrazáku čeká další spousta kůzlečích balíčků, porážela před třemi týdny) a k tomu dýňové jáhly (i s dýňovým olejem včera z dovolené přivezeným).

20. Dnes bude cibulačka dle ChezLucie s bagetou zapečenou se sýrem. Po té se můžeme doma utlouct
    http://luciedvorakova.blogspot.cz/…bulacka.html

21. ↪ 2960 Ddiva: Ta vypadá nádherně!
    My měli zcela prosté pečené domácí kuře na másle, k němu brambory a okurkový salát. Dobré maso nepotřebuje složitý doprovod.

22. Domaci veprovy vyvar z kosti a s drobenim a vcera nalozene maso v marinade ze strouhaneho zazvoru se spetkou kari. Chteli jsme venku grilovat, ale dest nam to prekazil :( Nicmene vyborne to je i tak. Zazvor prirozenou cestou maso krasne zkrehne. Jako priloha bily chleb.

23. Kami – nejen vypadá, ale hlavně chutná. Jen vydržet tu přípravu…
    Dnes chci vyzkoušet indické palačinky dle Lorainne Pascal – jedí se jako příloha třeba k tikka masala – 200 g hl.mouky, 1 vejce, 2 lžičky kari, 200 ml kokosového mléka, špetka soli. Nedělala přímo palačinky, ale takové nastříkané mřížky přes pánev.

24. ↪ 2959 kami: Ach, já normálně umírám závistí :-) Můžu se k vám nastěhovat?
    Jinak s rajčaty se v kečupu taky nijak nemazlím, neloupu, ani nedlabu a uvařený kečup pak rovnou pomixuju.

25. U nás dnes byla rychlovka: k snídani švestkový crumble s jáhlovo-čokoládovou drobenkou, k obědu pak polvéka z mladé kapusty, nových brambor a vajec, loso na citronovém tymiánu s novými bramborami a rajčatový salát.
    K večeři pak bezlepkový quiche s domácí ricottou a čerstvým sýrem a rajčátky. A jako dezert karamelizované švestky se smetanovou švestkovou zmrzlinou s mandlovým griliášem.

26. ↪ 2964 Madla81: „uvařený kečup pak rovnou pomixuju“
    Četl jsem, že rozmixovaná semínka rajčat pak mohou vnést do pokrmů nežádoucí hořkou chuť. ? Osobně to nemám vyzkoušené, neb rajčata sice neodsemínkovávám, ale nikdy pak omáčky atp nemixuji.

27. ↪ 2965 Madla81: tak ten dezert mě zas dostal, Madlo, ale mám ještě zbytek mražených švestek, tak se s tím nějak poperu.

Dnes jsme večer dojídali včerejší kuře na houbách a černém pivě, bylo asi ještě lepší.

28. ↪ 2966 Jednorožec: No, já o tom slyším poprvé od vás a naše rajčata taky, takže jsem žádnou hořkou chuť nezaznamenala. Já něco takového četla o cibuli, že během mixování hořkne, ale taky se mi hořkého výsledku pokrmů nepodařilo dosáhnout a to mixuju (ne na úplnou kaši, ale prostě na drobné kousky) cibuli hodně často.

29. ↪ 2966 Jednorožec:

↪ 2966 Jednorožec: Taky mixuji syrová rajčata na pyré a pak mrazím. Hořkost nezaznamenána.

30. U nás včera: k obědu bramboračka, k odpolední svačině čerstvě upečený chleba s masáky na másle, k večeři omáčka z hřibů s kynutými knedlíky. Co jsme dělali dopoledne, je jasné :-)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.