1. ↪ 2907 Madla81: to byly rychlovky, a dělalo se to praktricky samo, kuře ostatně budeme dojídat ještě zítra.
    Ale k té lučině jsi mě nakopla, Madlo, ty, je skvělá – dávám Hollandii a polovic zakysanky, nejlepší je s lososovou pastou.

2. Dnes oběd přizpůsobený dětským chutím: rajská polévka s rýží (zatím z kvalitních rajčat v plechovce, protože na sluncem políbená rajčata z tchánovy zahrádky se zatím jen usilovně těšíme), brambory zapečené se zeleninou a šunkou od kosti, okurkový salát. A jako dezert může sloužit zbytek čokoládového tvarohovo-višňového dortu. Nebo jogurtová zmrzlina s opilými macerovanými jahodami :-)

3. ↪ 2912 Madla81: A v tomhle počasí to těšení asi ještě chvíli potrvá, což :( Také mám plno zelených rajčat, ale ke zrání se zatím nemají, bohužel.

Vzhledem k počasí to chtělo něco na zahřátí, tak jsem udělala pot-au-feu z králíka. Na večer plánuju hodně horké a pálivé curry (mám koupený celý pytlík čerstvých chilli papriček, tak budou nahrazovat topení:) )

4. Ranne brambory povarene i se slupkou ve vode, trochu masla, balkansky syr a jarni cibulka. Bezmasa dobrota.

5. ↪ 2913 kami: „hodně horké a pálivé curry“
    Moje řeč a odpověď rozmarnému počasí!
    Mám tu malé papričky thajské a Scotch Bonnet barokního tvaru. Obě nejen kopou jak mezek, ale kupodivu lákavě voní po růžích a po ovoci (jímž nakonec jsou!).
    Bacha na závislost. Je potvrzovaná několika TV kuchaři zde (Jamie Oliver,. Rick Stein, etc.) a též osobně pociťovaná. Ale prospívá prý zdraví!

6. Cuketové „pappardelle“ s rajčátky, cizrnou a květákem.

7. Svěží polévka z čerstvého hrášku a máty, krkovička špikovaná česnekem, pečená na červeném víně, podávaná se šťouchanými brambory. A jako dezert zbylé domácí pralinky (bíločokoládové s kávovou ganache, z mléčné čokolády plněné višňovou ganache a z hořké čokolády plněné slaným karamelem s praženými mandlemi).

8. ↪ 2917 Madla81: Pralinky! Ach! Vy tu děláte pravidelně takové chutě :)
    My měli jen velmi jednoduché pečené telecí na rozmarýnu s novými bramborami.

9. ↪ 2918 kami: Děkuju moc za chválu, ale myslím, že si tu děláme chutě všichni oboustranně :-) já mám třeba teď strašnou chuť na vaše telcí na rozmarýnu. V mrazáku mám telecí hrudí, ale tak nějak pořád nevím co s ním, nemáte nějaké zkušenosti?

10. Tafelspitz!

11. Víkendové vaření: domácí gnocchi s restovanou cuketou, česnek a kalamata olivy s tuňákovo-kaparovou omáčkou, masové kuličky z hovězího s mátou pečené v lilkovo rajčatové omáčce s domácími kváskovými pšenyčními bulkami se sušenými rajčaty (alá Maškrtnica), kukuřičný krém se zázvorem, koriandrem, limetkou, zakyskou a kešu a i na sladké se dostalo – veganský ovesný koláč z jablek, lískových ořechů a sojového pudinku…viva la vida!:)

12. Na stole jeste ne, ale jedu rodicum vysvetlit, ze mexicka kuchyne opravdu neni to co maji u nich v restauraci(pridam tam kukurici a chilli a mam mexiko) s tortilou z mikrovlky. Mam rimsky kmin, krem z cernych fazoli(famozni zalezitost), jalapenost papricky, cedar, salsu a ready to eat avokada na guacamole. Budu nejspis delat http://www.premierlife.ca/…sadillas.jpg

13. Filet z lososa a koprovou omáčkou a brambory. Salát z našeho záhonku.

14. ↪ 2919 Madla81: U nás se telecí hrudí dělá tradičně s nádivkou, svou placatostí si o to říká :) ale dá se třeba i umlít a udělat z něj něco jemného, mé oblíbené jsou koenigsberger Klopsen.

15. ↪ 2919 Madla81: U nás se telecí hrudí dělá tradičně s nádivkou, svou placatostí si o to říká :) ale dá se třeba i umlít a udělat z něj něco jemného, mé oblíbené jsou koenigsberger Klopsen.

K obědu dnes špekáček na ohni a kus šunky od kosti taktéž opečené na ohni. Zbylo asi čtvrtkilo šunky a byla celý den dost v teple, tak ji radši tepelně opracuju a šoupla jsem tedy do trouby menší pekáček šunkofleků.
    Mimoto bude k večeři i původně plánovaný chlodnik, když zbude, nevadí, zítra bude ještě lepší :)
    A jako dezert domácí sušenky.

↪ 2925 kami: Coto? půlka příspěvku samostatná? Pardon, nevím proč :)

16. Od neděle do dneška bylo na pořadu dne: ragú se žampiony dušené na červeném víně, podáváno s bramborovo-celerovým pyré. Risotto s čerstvým hráškem a mladou karotkou. Karotkový krém s čerstvým tymiánem.
    Mandlová bublanina s meruňkami a hořkou čokoládou.
    Dnes hustá čočková polévka, bramborové placky (díky Kami!) s domácím meduňkovým pestem a uzeným lososem. K večeři pak budou jáhlové lívanečky s karamelovým tvarohem a k tomu jahody. Spousta jahod.

17. Tento týden naše tradiční letní jídla: Kynuté meruňkové a borůvkové knedlíky. Lečo. Žemlovka s tvarohem, meruňkami a třešněmi. Jestli se o víkendu ještě dostanu na chalupu a na borůvky, tak udělám lívance.
    Včera jsem taky vyzkoušela třešňový jogurtový koláč podle kitchenette.

18. Kure na masle a citronu s bramborem a k tomu domaci hruskovy kompot.

19. Dneska jsem kuchtila špagety s boloňskou omáčkou s bazalkou a posypané parmazánem. :) Mňam.

20. Dnes bude zapecena treska s brokolici a ranne brambory.

21. Dnes palačinky se špenátem a večes špízy na grilu

22. Já slepičí vývar s nudlemi a vařené maso s koprovou omáčkou a houskovým knedlíkem.

23. meruňky kam se podíváš – v listovém těstě, bublanina, dřeň, zmrzlina, marmeláda :)

24. ↪ 2933 Ladi: u nás tvarohové meruňkové knedlíky

25. Kynuté borůvkové knedlíky, lívance se žahourem, borůvkový koláč. Zbytek borůvek v mrazáku. Modrý ruce, bolavý záda.

26. Dneska bude burger. Krome obvyklych ingredienci do mleteho hoveziho zamichan i estragon(thx Mr.Oliver) a do housky jeste nacpu susena biorajcata z Wine food marketu a (svete div se) pokrajene kousky bileho hroznoveho vina. Delikatesa, ktere se muj znamy dozaduje pred kazdou navstevou :)

27. Naan, humus, olivová tapenáda a listový salát s rajčaty a olivami. Odpoledne domácí vanilková zmrzlina.

28. Salat z rajcat, cibulky a balsamica. A k tomu jen bagetku. Po cemkoliv tezsim v tom vedru temer usinam :)

29. Tvarohové nočky (bezlepkové: z mandlové a rýžové mouky) se studenou jahodovo-mátovou omáčkou. Čerstvý pstruh pečený na másle s čerstvou saturejkou. Brambory na loupačku se šlikarem. Vařený květák se sýrem, novými bramborami a domácí tatarkou. Bramborové placky s mátovým pestem a uzeným lososem.
    Pak odjezd na dovolenou a stravování v tu horších či povedenějších podnicích. Na dovolené u rodičů byl abstinující kuchařce dovolen částečný návrat k plotně, kterým jsem seznámila své rodiče s italskou kuchyní. Vařila jsem risotto s čerstvým hráškem a mladými cuketkami, druhý den pak špagety (kvůli mě kukuřičné) Carbonara. Jako dezert pak byla jogurtová panna cotta s čokoládovou pnou s olivovým olejem. Rodiče nadšeni, já též.
    Doma pak stvořena lehká cuketová polévka (o níž čtyřleté mládě prohlásilo, že je tak dobrá, že by jí mohlo jíst každý den), bramborový salát s červenou čočkou a mladým hráškem, s jogurtovým dresinkem. Opět pstruh, tentokrát pečený s čerstvou majoránkou. A dnes hustá zeleninová polévka z mladé kapusty a červené čočky a cuketové bramboráky.
    A moje první kompoty, hned po návratu z „dovolené“ zavařeno 13 velkých lahví višní (polovina se skořicí, druhá polovina s přidáním pomerančové kůry), deset malých skelniček angreštovo-hroznového kompotu s meduňkou.
    A dnes mě čeká rybízová marmeláda – bude s domácím mléčným karamelem a druhá dávka s bílou čokoládou.
    A protože jsme zdatní ujídači zmrzlin, udělám dětem melounové nanuky.

30. ↪ 2939 Madla81: Aach, Vám bych klidně dopřávala léčbu abstinence :)

U nás se střídají převážně všeliké studené polévky – vichysoisse, chlodnik, červené i bílé gazpacho, salmorejo, ajoblanco, tarator…
    Občas proloženo něčím solidnějším, aby mužská část rodiny příliš neplakala po mase – telecím pečeným v mléce s česnekem a rozmarýnem, telecími řízky a domácími kuřaty jen na másle, jsou tak dobrá, že jejich chuť nechci ničím přebíjet.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.