1. ↪ 2849 yannka: Těší mě!
    Jo, je to už nějaká doba, co jsem recept napsal. Čas si polévku zase někdy zopáknout.

2. Večeře: předevčírem – falafel podle indicií z „Rozinek a Mandlí“, včera – cizrna na mangovém chutney a rajčatech a dnes…ehm, cizrna zkysla, tak vařený žlutý hrách…Zdá se, že je tu někdo závislý na luštěninách…

3. Králík na víně s kuskusem.

4. Domácí celozrnné dalamánky, žervé s čerstvě nastrouhaným křenem a na to nákládané rychlookurky v rýžovém octě.

5. Po návratu z nemocnice, kde jsem působila jako doprovod našeho benjamínka, je nutno vařit dietně a přesto chutně, aby to jedla celá rodina. Takže kvůli výživovým omezením musím překonat svou nechuť ke kuřeti a bude kuřecí vývar s masem a zeleninou a kuře na zelí, s vařeným bramborem. K tomu salátová klasika oblíbená u dětí – strouhaná mrkvička s jablkem.
    A pokud mé bolavé klouby jen trošku dovolí, bude jako dezert obyčejná třená bábovka.
    Holt nemůže být každý den posvícení.

6. V rozumných dávkách mám rád surrealistickou hravost, jejich nahodilá setkání šicího stroje a deštníku na operačním stole. A někdy si takto hraji na stole jídelním – co by to asi udělalo, kdyby…? Jistě nejsem sám.

Setkalo se takto dnes večer velmi najemno usekané syrové kysané zelí s majonézou, coby „tatarka“ pro v trojobalu smaženou rybu (treska hake). Víte, že to vůbec nebylo špatné?

Nevím, jakou roli v tom hraje exotičnost kysaného zelí zde v UK – o žádném domácím tovaru jsem nikdy neslyšel, vše je dovezeno, z Němec, z Polska.
    Pomýšlím v budoucnu to doladit kapary, jarní cibulkou.
    Že by sláva byla na zápraží? :-) Sauce tartare Licorne…

7. Vzhledem k přetrvávajícímu hnusnému a studenému počasí mě přepadají chutě na samá zahřívací a hutná jídla. Takže u nás dnes zelňačka a bramborové knedlíky plněné uzeným a k tomu kyselé zelí. A k tomu samozřejmě kvalitní pivo:-)

8. Fajitas… :)

9. Králičí hřbet na kořenové zelenině.

10. Poněkud chudá frittata se zeleninou. Skončil masopust, takže žádné hody:)

11. římský salát s rajčátky, ředkvičkami, jablkem, avokádem, sýrem, slunečnicovými semínky a dresinkem s dijonskou hořčicí

12. Zbytek kreolských červených fazolí s rýží od včerejška, rozležené budou ještě lepší.

13. K snídani domácí bezlepkové loupáčky s třešňovou marmeládou, k obědu pak celerovo-bramborový krém s opékanými bramborami, vejcem a šunkou. Hlavní chod pak byly rychlé kotletky marinované v pomerančové šťávě, podáváané s vařeným bramborem a domácí tatarkou.
    Na večeři bych si dala quiche, ale vzhledem k momentální bezlepkové situaci panující v naší rodině si asi na domácí bezlepkový pohankový chleba namažu tak akorát pomazánku z červené čočky.

14. ↪ 2863 Madla81: Quiche klidně zvládnete :) Doporučuju formu vyložit pečpapírem a těsto do ní rovnou namačkat, bezlepkové se pochopitelně hodně trhá a nedá se rozválené přenést.

My měli na oběd návštěvu, tak byly domácí grissini s rozmarýnem a olivami (díky připomenutí páně Cuketkovu, jinak bych na něco takového vůbec nevzpomněla), k nim parmazánový dip.
    A pak jsme měli bujabézu s rouille. Bujabézu fakt poctivou, i s ropušnicí, splnila by myslím i pravidla Miramaru:)
    Dezert domácí vanilková zmrzlina a mřížkový koláč, který přinesla švagrová.

15. Oběd dnes poskytla IKEA – mají nově moc dobrého pečeného lososa, je trochu zauzený a k němu je nakládaný rakytník. Mile překvapil, neslibovala jsem si od IKEA mnoho v oblasti oběda :)

K večeři byla pak vichysoisse, teplá, vzhledem k počasí.

16. Polifka z červený řepy a segedin+domácí houskový…

17. K obědu dojídám zbytek od včera – hovězí vývar s parmazánovými knedlíčky a hovězí s celerovou omáčkou a bramborovomrkvovými plackami.
    A na večeři chystám dršťkovou a jablkový koláč.

18. My jsme opět dostali dva králíky, takže od včerejška jsme na drůbkové polévce, králík jako svíčková s domácím kynutým knedlíkem, a pomalu dušený králík na rozmarýnu, červeném víně a kořenové zelenině s blanšírovanou brokolicí. A navíc jsem včera poprvně upekla pětizrnný chleba dle farfally, rovnou z dvojité dávky a povedl se bezvadně, takže jsem na vrcholu blaha.

19. Co je u nas na taliri, vcetne receptu a nakupnich listku je k nakouknuti na kvichero.blog.cz

Snazime se snizit naklady na jidlo, abychom neutraceli zbytecne :) nechceme ale jist blafy, takze se stale snazim o to, aby to bylo dobre, v ramci moznosti zdrave – ne zrovna dietni, ale rozhodne nic zdravotne zavadneho!
    a nikdy nezacnu varit z kecupu, gothaje a stareho chleba.

takze pokud nekoho toto tema zajima, at mrkne na kvichero.blog.cz

mam tam zrovna anketu ohledne toho, kolik lide utraci mesicne za jidlo, budu rada, kdyz mi tam kliknete :) diky

20. Začnu včerejškem: ráno ke snídani žitný kváskový chléb s domácí jogurtovou lučinou, ke kafi pak kávovo-kokosové bezé řez s tvarohovo bíločokoládovou náplní. na oběd pak poctivý vývar s játrovými knedlíčky a špaldové taštičky s povidly. K večeři jsem k sýrům a sušené šunce vyrobila kváskové bagetky se sušenými švestkami a mandlemi. Dnes byly k snídani s již výše zmíněnou lučinou a byly moc dobré.
    A totálně zmanipulovaná panem Cuketkou (řekl vám, pna C. někdo, že jste poťouchlý manipulant?) teď ve včera večer uvařeném zeleninovém vývaru vařím cizrnu. Bude polifka, ještě k ní dodám rajčata z plechovky, trošku česneku a čerstvého zázvoru. A jako hlavní chod budou jen špagety se slaninou, pastiňákem a parmezánem podle tohoto receptu: http://madlinakuchyne.blog.cz/…odle-jamieho

21. takze dnes videnska rostena, stouchane brambory
    zitra cesnekova polevka a zbytky :)
    vsechny recepty na:
     http://kvichero.blog.cz

no nevydarilo se to uplne hvezdne, ale chutnalo nam :) priste musim vic zapracovat na videnske cibulce, aby byla opravdu krasne krupavoucka :))

22. K snídani kváskové dalamánky s domácí jogurtovou lučinou, ke kafi pak karamelová panna cotta s řeckým jogurtem. K obědu bude vepřový vývar s masem a zeleninou a kapr s majoránkou a kmínem, pečený na bramborách a celeru.
    A odpoledne chci ještě s dětmi uplácat perníkový koláč se sušenými švestkami a karamelizovanými mandlemi.

23. Pro samé velikonoční pečení se tu ani nikdo nechlubí. Tak já se jdu vychloubat :-)
    Po včerejším půstu jsem posnídala domácí kváskový celozrnný celožitný chléb s taktéž domácí jogurtovou lučinou (oba recepty snad brzy u mně na blogu).
    Ke kafi jsem pak dekapitovala makového beránka se sušenými švestkami a citronovou polevou.
    K obědu jsem spáchala celerovo-bramborový krém s parmezánem a jelikož se mi podařila nevídaná věc, sehnat u nás na malém městě jehněčí kýtu, byla jehněčí kýta pečená na citronech a česneku. Velice osvěžující a jaro přivolávající.
    Teď jsem z trouby vytáhla kokosového beránka, kterého zítra povezu k rodičům a nám a tchánovcům jsem upekla tvarohový mazanec s mandlemi a brusinkami. Těsto zadělané na celožitné medové perníčky a na linecké s pomerančovou kůrou čeká klidně v lednici na večerní spánek nejmladšího divočáka.
    A zítra se jede na kachnu, už se na ni těším!

24. Na dnešní hokejový večer už čekají naložená pikantní kuřecí křidýlka a k tomu salát coleslaw s podmáslím dle Gurmánky. A na snídani se doufám zadaří domácí lučina, nalákala mě Madla krásnými fotkami na svých stránkách. Vypadá tak krásně jednoduše, že doufám že se zadaří i mě a půjde to mazat na chleba :-)

25. Tak tu lučinu jseme už taky zkusila a je OK.

Vypadalo to, že bude chladněji, tak jsem vytáhla hovězí líčka a udělala klasicky po burgundsku, po opečení pomalu pobublávaly v železňáku čtyři hodiny a dopadly skvěle, ani starat jsem se o ně mezitím nemusela. K nim byl krupicový svítek, čili výsledek chutnal velmi dobře, pochvala velká. Na sladké uzobávání jsme upekla várku máslových Masarykových sušenek s ořechy, předtím byl ještě drobenkovovločkový crumble s rebarborou a jablky. Chystám se na chleba.

26. Zkouším teď jíst bezlepkově, takže k snídani jáhlová kaše s troškou sušeného sojového mléka, medu, másla a skořice. Podařilo se mi koupit pěkného králíka, takže oběd byl králičí – vývar z králíka s pohankou a zeleninou, králičí prsa na kari, s cukrovým hráškem a rýží. K večeři asi salát, buď rajčata s mozzarellou nebo s tuňákem. Zítra z králičích bříšek a odřezků karbanátky a pozítří upeču králičí nožky. Takže tento týden máme králičí dietu :-)

27. Já se asi už nikdy nedostanu přes mé dětství, což byl králík, králík, králík, králík… A pak králík. S králíkem. Ne, upřímně uznávám, že je to dobré maso. Jen mi na to už nezůstaly chuťové buňky.
    Takže u mne vede hovězí a kachní prsa a ryby. Což všechno jsem během víkendu stihla, protože nám víkend končí až dnes s půlnocí.
    Kachní prsa na růžovo, roast beef, mořský vlk. Recepty později doplním.

28. V kameninovem hrnci zapecena kureci prsa okorenena tandoori masala smesi a pod masem cuketka se dvema druhy papriky a cibuli. A k tomu ryze. Stava co pustily ingredience je vynikajici i kdyz do ni jen namocim pecivo.

29. ↪ 2878 Michal Máta: To zní velice chutně :-) u nás včera bylo krůtí prso na koření garam masala a k tomu dip z jogurtu a taky basmati rýže.

Dnes jsme byli věrní regionu, kde žijeme, takže tvarůžky :-)

30. Čočka se salsicciou. Skoro úplně dle receptu! Akorát mi tam spadlo mnohem více mrkve, hub a fenyklu.

http://www.sitalemvkuchyni.cz/…e-salsicciou

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.