1. ↪ 2820 Jednorožec: Dobře, končím s prací, vypínám PC a jdu domů, tam na mě cuketky už čekají :-))

2. Nechala jsem si dnes přivézt čerstvé ryby, takže bude lososový tatarák s medovohořčicovou majonézou.

3. Dnes čistě podzimně a ryze vegetariánsky: K snídani domácí bramborový chléb s pomazánkou z pečené červené řepy a ricotty (tedy ne pravé ricotty ze syrovátky, ale z domácího termizovaného měkkého sýra smetanového typu), k svačině pak tvarohové koláčky-bochánky plněné jablky s mákem (http://madlinakuchyne.blog.cz/…sypane-makem), k obědu pak mléčná celerová polévka, dýňová kaše s červenou čočkou a kynutý bramborák, salát Coleslaw.

4. ↪ 2823 Madla81: bramborový chléb a kynutý bramborák? To mne zajímá, najdu je na vašich stránkách?

5. ↪ 2824 Pavli: Zatím tam nejsou (bramborový chléb byla prvotina a kynutý bramborák se mi zdál moc běžný), ale určitě se budu snažit recepty na obé co nejdříve zpracovat.

6. Dnes byla houbová omáčka ala Kluci v akci z Holašovic a byla vynikající!

7. Vidím že nejsem sama. Po dnešní odpolední procházce v lese nešlo prostě k večeři udělat nic jiného než houbovou omáčku a kynuté knedlíky.

8. Z nádherných mlaďounkých pórků a domácích brambor ze zahrádky maminky mého muže jsem udělala krémovou polévku Vichyssoise, jako hlavní chod pak bude celerové risotto s červenou čočkou a pórkovo-houbovým garnisch. A dezert? Buď domácí medová zmrzlina z řeckého jogurtu s křupavým čokoládovým müsli (taktéž domácím) nebo čokoládová zmrzka s domácí ricottou (teda přesně s domácím smetanovým termizovaným sýrem). Nebo kakaové řezy s tvarohem.
    A odpoledne se návštěvě bude servírovat rustikální bageta (díky pane C. za Kitchenette) s cuketovou pomazánkou a taky kávovo-marcipánový cheesecake. A tchyně dostane paerníkovo-karamelový cheesecake s opilými sušenými švestkami.

9. trochu to tu utichlo…
    nám dokvasilo co jsme naložili, takže kromě popíjení slivovice ( :-) )nám začne dlouhá éra receptů s kysaným zelím. Včera jsme začali jitrnicemi z ověřeného řeznictví a k tomu dobře vychlazené pivo. Ideální zimní jídlo:-) další bude asi na řadě kočičák = jihočeská lepenice , zelnačka, pojídání syrového zelí…jen ho máme 10kg, tak uvítám vaše tipy do jakých receptů zelí používáte vy.

10. ↪ 2829 Siska: to je pravda, nějak nikdo nemá čas se svěřovat, co navařil. Ale byla by to škoda, tak přidávám, se zelím se zrovna trefuji:

Dnes jsem měla čas a uvařila velké množství segedinu z kila krkovice a půl kila zelí, dvou šlehaček a doufám, že tím pár strávníků pořeším…k tomu obyčejné noky. Pak jsem dělala k obědu kuřecí steak se žampiony a brambory a upekla jsem jednu bábovku jablkovou a druhou buchtu z červené řepy. A večer ještě dokončím mrkvovou pomazánku s domácí majonézou.

11. ↪ 2830 vilemina: Já čekám na 2999, abych pak ulovil příspěvek 3000. (Džoukuji.)

U nás byl čas a chuť na vegetariánské jídlo. Čočka, víceméně „na kyselo“.

K tomu vegetariánské klobásky. Přemýšlel jsem o nich dva dny. Malý zbytek bramb kaše, osmahnutá cibulka a pórek, trochu česněku, strouhaný sýr (směs), 2 vidličkou ušlehaná vejce + 1 žloutek. Sůl, koření. Strouhanka dle potřeby, na zahuštění.
    Vše dobře smíchat. Potravinovou fólii lehce potřít olejem v místě dotyku, na to kydnout směs. Srolovat a rotací konce zauzlit a současně úhledně utáhnout a vytvořit „buřty“. Těžko popsat, ale lehko, lehounce dosáhnout!
    V horké vodě nechat bublat asi 20 minut. Servírovat bez fólie, naturlich, naturelement, naturelly a přirozeně.

Pí J z toho byla málem v extázi. :-)

12. 2 Jednorožec: No, tak to vyzerá skutočne lákavo, a to si na vegetariánsku kuchyňu nijak zvlášť nepotrpím. Celkom si k tomu viem predstaviť takú dobre vymazlenú tatárku.
    Len tá fólia ma trochu prekvapuje, povedal by som, že sa to vo (takmer) vriacej vode musí roztaviť. To je nejaký špeciálny teplovzdorný druh?

13. ↪ 2832 Vlado: To je nejaký špeciálny teplovzdorný druh?
    Ne ne. Úplně normální, co se tu v Anglii dostane v každém kšeftě.

Inspirací mi byl Glamorgan Sausage, ale negůgloval jsem nic, jen po mlhavé paměti experimentoval.

14. ↪ 2832 Vlado: Nicméně, nehnal bych fólii přes těch 100°C bublající vody!

15. ↪ 2834 Jednorožec: tak se vaří i knedlíky, folii teplá voda nijak neublíží.

16. Mám po vánočním obědu: vinná klobása (Globus), brambory, tmavý ležák od Kocoura, maďarská čalamáda z Náplavky. A na večer už se chystá candát… :-)

17. ↪ 2835 Pavli: To jsem též netušila, musím někdy vyzkoušet. Je fakt, že jsem kdysi kdesi četla, že takto někdo vařil domácí šunku bez šunkovaru …

18. 2 Madla – Domáca šunka sa dá variť v tlačenkových vreckách, vo fólií si to neviem predstaviť dosť pevnme itiahnuté.

19. Po Vánocích něco (aspoň trochu) lehčího. Butterfish na bílém víně s baby špenátem, karotkou a bramborami
     http://wf-lover.blogspot.cz/…em-vine.html

wf-lover

20. A na Nový rok čočka ! Čočkový salát podle Apetitu http://wf-lover.blogspot.cz/…ovy-rok.html

wf-lover

21. Uchystala jsem na včera čočkovou polévku, dál jsme měli pečenou uzenou krkovici s černou omáčkou a svítkem, no a dnes bude na dojídání totéž, k večeři ještě moje paštika z nových minizapékaček, odlehčena sooustou salátu z kysaného zelí s mrkví a jablkem.

22. Dnes pomalu pečený bůček na cibuli, česneku a černém pivu (Svijanská Kněžna), k tomu bramborová kaše. Celerový krém s jablkem, sypaný opečeným domácím uzeným (ale včera s pěkně uzrálou Nivou taky nebyl špatný).
    No a odpoledne bude oslava manželových narozenin, takže na schodech na půdě se schovává domácí uzené a tuhne tvarohovo-malinový dort s ořechovým piškotovým korpusem. Krom toho se bude kořeněná cizrna a kořeněné mandle s parmezánem (díky Vando za recept!), sušené švestky v anglické slanině a profiterols s nádivkou z pesta a domácí ricotty.
    A sladké bude taky: krom dortu budou čokoládovo-perníkové košíčky s karamelovou šlehačkou a sušenými brusinkami a domácí zmrzliny: čokoládová s ricottou a medem, jogurtová se Salkem a zmrzlina z červené řepy :-)

23. 2 Madla: Bože moj! Nechcete ma adoptovať?:-))

24. ↪ 2843 Vlado: Tak já se zeptám muže a dětí :-) Ale je fakt, že další pár šikovných rukou by se doma hodil :-)

25. 2 Madla: No, ja sa vidím hlavne v úlohe degustátora, blahorečiteľa a ospevovateľa:-) A som v tom VÁŽNE dobrý:-)

26. Nemají to kuchaři, hlavně ti celebritní, zrovna lehké. Rádi by objevovali nové Ameriky, ale skoro všechno už bylo lidstvem ochutnáno. Zkouší alespoň nové kombinace, nové přílohy. Polenta, quinoa…
    Já na jednu přišel jako slepý k houslím. Včera byly výborné bramborové knedlíky dle Šárky Škachové (Rande s gurmánkou v české kuchyni), byly k bigosi a navařil jsem jich dost.
    Dnes jejich zbytek pí J osmažila na cibulce a kombinovala s grilovanou čerstvou macatou makrelou (doporučil ji coby „spankingly fresh“ můj důvěryhodný fishmonger) a vařenou brokolicí.
    Blaženě se usmnívám ještě teď!

27. u nás přes víkend byl psttuh na másle se šťouchanými bramborami s petrželkou a pečené krůtí stehno řádně prošpikované a načesnekované. Na dnešek čekají v lednici naložená vepřová žebírka řádně masitá. Tohle chladné počasí má něco do sebe:-)

28. My jsme měli o víkendu oslavu, moc jsem nestíhala, tak jsem aspoň nadělala chlebíčky a jednohubky se 4 druhy pomazánek (rybičková, vajíčková, dýňová dle pana C. a klasika česneková), dort z cukrářských piškotů a tvarohovo-šlahačkovou ovocnou náplní, fondant au chocolat dle Bali a linecké košíčky plněné vanilkovým krémem a ovocem.
    K tomu ve čtvrtek soused přinesl dva králíky, takže drůbková bílá polévka, drůbkovo-zeleninová polévka a králík na paprice.
    Dneska dorážíme zbytky.

29. ↪ 2846 Jednorožec: u nás byla včera „marocká polévka“ s cizrnou, římským kmínem, tahini a špenátem, kterou jsem si, pokud se nepletu, kdysi někde opsala z jednoho Vašeho komentáře a hrozně dlouho se ji chystala vyzkoušet. Díky za inspiraci, bylo to moc dobré!

30. Dnes bylo arabské jehněčí :) mohu jedině doporučit.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.