1. ↪ 2790 Bali: Bali, řekla bych, že toto už je promyšlené týrání hladových duší :) Nádherné to je.

My teď povečeřeli houbovou „dršťkovku“ z masáků a navrch cuketovou buchtu s čokoládou (byli jsme na dovolené a cukety přerostly, tak pořád vymýšlím, co čeho obry vpašovat). A zítra bude bílá hříbková omáčka. Rostou, potvůrky houbový :)

2. Včera první letošní smaženice, mňam :-)

3. Navzdory zcela letnímu počasí dnes bylo zcela neletní menu – vepřový vývar s masem a zeleninou, vepřové v mléce s cuketkovým risottem a jako dezert meruňkový sorbet s chilli. A mísa rajčatového salátu z čerstvě orvaných rajčat od tchána. Večer bude domácí ricotta zapečená s rajčaty a jarní cibulkou. V odpoledním pařáku se já jako matka pluku a tříleté batole budeme ochlazovat domácími višňovo-jogurtovými nanuky a okurkovou limonádou. Léto budiž pozdraveno!

4. Dnes zcela letní ratatouille podle Gurmánky se špaldovou bagetkou a večer domácí chléb s vyzrálou goudou.

5. Našla jsem včera dva nádherné kotrče, takže k večeři bude „dršťková“ z kotrče, pro mě extra lahůdka, manžel se tváří rozpačitě:)

6. Polévka z kulaté bílé ředkve, mrkve a brambor, s listovou petrželkou a pohankou.

7. Vzhledem k stále trvající viróze to bude silný domácí slepičí vývar s krupicovými nočky a navrch hrst pažitky, která mi bují na balkoně. Venku je tak krásně a já tiše slintám u Madliných stránek, které přetékají recepty na zmrzlinu. Njn, vývar je taky fajn :-)

8. Navzdory tropickým vedrům si doma hrajeme na Vánoce: včera drahý koupil krásného kapra u nedalekého rybníka, zabil, vykuchal a odšupinoval a já jej na noc naložila do celerové krusty: poskeané celerové býlí, troška oliv, neloupaných mandlí, oliváč, citronová šťáva. Takové pesto řekla bych. Naplácala jsem to na podkovy, nechala přes noc uležet a ráno upekla mírně podlité bílým vínem. K tomu bramborový salát s jogurtem a domácí majonézou. Polévka bramborová a rajčatový salát s cibulí a citronovou zálivkou – vše z výdobytků zahrádky manželových rodičů.
    A jako dezert byl kiwi sorbet s bílou čokoládou: http://madlinakuchyne.blog.cz/…-ta-zmrzlina
    A protože se už dojedl rybízový sněhový koláč a taky slaný cuketový koláč s domácí ricottou, bylo načase udělat další ricottu, k večeři bude nejspíš pečená a obalená ve slanině. A já jdu douklízet zbytek baráku a konečně se vrhnout na další zmrzliny, když jsou ty vedra :-)

9. Včera udělaný „bobový dip“ podle receptu z knihy Skvělá chuť Maroka. A nebo možná buřtík na ohýnku, jestli mě vedro nesklátí.

10. Polévka z jehněčího a červené čočky.

11. ↪ 2800 Ala: jee, neni to podle Joanne Weir (From Tapas to Meze)? Ta je teda s normalni cockou. Byla genialni.

12. ↪ 2801 yannka: Ne, to je můj vlastní výmysl, připadalo mi že se to dohromady dobře hodí. Tu červenou čočku ráda používám, protože jí nemusím předem namáčet, takže nemusím předem vymýšlet co budu vařit. S normální čočkou je jehněčí taky bezva, taky to občas dělám. K obojímu se hodí česnek, bobkový list, nové koření, mrkev, petržel …

13. ↪ 2802 Ala: tahle je taková „blízkovýchodní“:), s římským kmínem, koriandrem, citronem atd. Červenou čočku taky používám hodně, dělí se u nás o první luštěninové místo s cizrnou:) Z polévek z ní dělám většinou tu ultrarychlou s bramborami podle Šárky (teď naposled jsem přidala na česneku podušený mangold), nebo rajčatovou se spoustou čerstvých bylinek. A zkoušela jsem jí přidat i do mixované mrkvové a dýňové a dělám s ní i něco jako lečo. Je mi docela líto lidí, kteří čočku nikdy nepoznají jinak než s vejcem a okurkou, nebo v polévce s uzeným – i když proti obojímu dobře udělanému taky nic nemám.

14. ↪ 2803 yannka: Jo, jo, taky občas dělám „blízkovýchodní“ verzi, do které přidám trochu „ras el hanout“, i to jde bezvadně k tomu jehněčímu, taky mám oblíbenou marockou polévku rajskou s jehněčím, kuskusem a koriandrem (různé variace na recept ze Skvělá chuť Maroka), podle toho co zrovna doma najdu.
    A dneska zrovna máme rajskou se zelenou petrželkou a pohankovými těstovinami.

15. Koukám že už na to všichni prděj.
    U nás minulý týden různé variace na quiche: cuketa-rajče-sýr, špenát-losos.
    Omáčka z hlívy ústřičné.
    V pátek soused přinesl dva velké králíky, čímž určil naši stravu na celý víkend i následující dny: drůbkovo-zeleninový vývar s kapáním, polévka drůbková se zeleninou světlá, králík na česneku-zelí-brknedlík, králík na způsob svíčkové.
    Mezitím ještě švestkové knedlíky s mákem.
    Zbytky si beru do práce na oběd, je to bezva.
    Na zítra plánuju kulajdu a zelný koláč, musím zpracovat polovinu z pytle zelí na krouhání, do sklenic jsem nacpala jen půlku, na víc jsem doma nenašla dostatečně velké nádoby, ve kterých bych to míchala.

16. právě gamlám výborný pampuch :) znáte?

17. ↪ 2806 pan Cuketka: ne, slovo „gamlám“ neznám ;)

U nás dnes zcela tuzemské, lingvisticky nezáživné jehněčí na víně s hráškem.

18. ↪ 2806 pan Cuketka: U nás je pampúch koblížek:) Ale to, co jsi měl, vlastně jíme taky – jako bundáše plus ten zbytek ingrediencí.
    Jinak u nás na stole je v poslední době hlavně chleba (bramborový pšenično-žitný asi 2:1) s něčím, třeba se zeleninou od dědy, koláče a dorty (švestkové, čokoládové, čajové, jablkové, arašídové…), koprovka, kuřecí vývar, různá pečená zelenina a brambory, poněkud monotónní, no. Jen tak bez úprav rajčata, broskve, víno od dědy.
    Chystám se na něco dušeného srnčího (klidně uvítám tipy – mám něco kližkovitého a něco kýty) a rillettes, jak klesají teploty a ubývají poslední zkoušky.

19. Udělala jsem si caponatu, protože jsem na ni měla v těch vedrech chuť. No a teď na ni, krásně vychlazenou, koukám a přemýšlím, že bych si ji nejradši ohřála :D Měla jsem se asi kouknout pořádně na předpověď počasí.

20. ↪ 2809 kami: na caponatu jsem se chystala dnes, nakonec bude zeleninový vývar s játrovými knedlíčky a dalamánky ze starého chleba – viz. Idnes Hobby. K večeři losos v papilotě s bramborem.

21. Propadla jsem výrobě domácí ricotty: http://madlinakuchyne.blog.cz/…ne-a-vytecne
    Takže v uplynulých týdnech jsem ricottila na slano i na sladko, vypékala koláče se syrovátkou (přece to nevyleju) a byla jsem spokojená jako hroch.
    Ricottění mě neopustilo, včera jsem udělala perfektní ricottovou pomazánku z červené řepy, dnes zbytek ricotty hodlám nacpat do home made čokoládové zmrzliny.
    Jinak dnes chci udělat telecí paštiku: http://madlinakuchyne.blog.cz/…a-k-namazani
    A k obědu bde podzim na talíři: hovězí vývar a bramborové knedlíky se švestkami, sypané mákem.
    A zítra si chci zkusit odpálit pár labutí :-)

22. ↪ 2811 Madla81: Neberte to prosím špatně, určitě je to dobrý sýr, ale není to rozhodně ricotta. Ricotta je sýr syrovátkový, tedy nikoli kaseinový, ale laktalbuminový. Kaseinu je v ricottě velice málo.

Toto je sýr kaseinový, navíc smetanový termizovaný, cca něco jako mascarpone nebo lučina. K ricottě to má daleko jak z Londýna do Istambulu.
    V Apetitu to skutečně bylo takto špatně napsané, už jsem se s tím setkala u kamarádky, že dělala „Apetitovou ricottu“.

tady je funkční recept na ricottu (lze použít i citronovou šťávu místo octa) – http://jaknato.webpark.cz/…ricotta.html Je vidět, že je poměr laktalbuminu (syrovátka) ku kaseinu (mléko) cca 4:1 (samozřejmě takto to počítat přesně nejde, ale orientačně pro přirovnání)

23. ↪ 2812 kami: Vůbec to neberu jako rýpání, děkuju moc za opravu a navíc i na výborný návod jak na opravdovou ricottu. Určitě ji vyzkouším ze syrovátky, co mi zbyde z toho mého kaseinového sýra :-)
    Navíc to vypadá, že i velké mlékárny si ulehčují práci, protože i na složení italatové ricotty je mléko.

24. zdravím,neni tu nekdo kdo vyráběl páně Cuketkovu pastu z dýně hokaido?

25. 2 Madla: Super paštika. Ja robievam na oslavy /s veľkým úspechom/ podobnú v kombinácií červená cibuľa + bravčová pečeň /vepřové játra pre neskôr narodených:-)/ + pohárik portského. A kvalitné maslo, väčšinou sa praštím po kapse a kúpim francúzske alebo britské nesolené.
    Malý tip: Ked sa podarí (ako že sa to nemusí podariť vždy) tú pečeť pri nalievaní alkoholu trochu oflambovať, výsledok je obzvlášť lahodný.

26. Mimochodom, keby to niekto myslel s domacimi syrmi vazne, objavil som vynikajucu stranku:
     http://www.syridlo-predaj.sk/

Nie som si isty, ci na nieco take mam vôbec dost velku kuchynu, ale lákať ma to láka, to veru hej:-)

27. ↪ 2816 Vlado: Hezké stránky :)

Kuchyni na výrobu sýra máte určitě dost velkou, menší než ta moje určitě nebude :D

28. Šílení cuketek je skoro za námi.
    Rostliny nyní zpomalují produkci. Za pár týdnů jim první mrazík dá KO (knock-out) a já, trenér, je, po poděkování, po cestičce odtáhnu na kompost.

Každoroční krátkodobý přebytek jsem řešil klasickým obdarováváním přátel a sousedů. (Opatrně! pevná cuketka darovávaná spolu s dvěma rajčaty je pouze pro ne-úzkoprsé dámy.)
    Dále pak variacemi na ratatuli, někdy zvanou i rattatouile. Tam se objevovala s též šílejícími zelenými fazolkami, nevegetariánsky podepřena slaninou a chorizo klobáskou, krom obvyklých přísad.
    Odkoukaná finta (od Jamie-ho): Mladé cukety podélně rozčtvrtit, měkkou dužinu s náznaky semen odkrojit a vyhodit. Nejchutnější je mladá kůra a bezprostřední okolí.
    Tu pod asi 45 úhlem nakrájet na julienne proužky asi jako štíhlá tužka silné. Šmakuje to pak úplně nejlíp!

29. ↪ 2818 Jednorožec: předpokládám, že cuketku za syrova…

30. ↪ 2819 jark: Mladá cuketka za syrova jde, ale to bych ji pak krájel vegetable peeler-em (česky nevím, snad škrabkou?) na tenoučké ribbons, stužky.
    Omlouvám se za bídnou češtinu, dnes mi, holka, trucuje.
    A pak na to nějakou zajímavou zálivku, třeba med, citron, sůl a zexcitovat (vzrušit to) drobet pálivou papričkou…

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.