nevím jak jsem přišla na kachní prsíčka, když to byla křepelčí stehýnka :- )))
Co budete mít dnes na stole? RSS
-
-
Výborný tvaroh z místní farmy, poctivý kváskový chléb z místní pekárny, šnytlík ze zahrádky a ayran z vlastního jogurtu. Jednoduše lokální radost:)
-
Ve čtvrtek jsem přivítala jaro lehkým chřestovým obědem podle této inspirace: http://madlinakuchyne.blog.cz/…rvni-predkrm
Prosciutto nahradila kvalitní šunka od kosti a celek byl krátce zapečen a podáván s bramborovou kaší. K tomu salát z rukoly, ledového salátu a filátek z pomeranče, vlašskými ořechy a medovou zálivkou. Moc dobré to bylo.
Včera ze zbylých odlomků chřestu vytvořena bramborovo-hráškovo-chřestová krémová polévka, svěží a jemná, podávaná s krutonky z domácího celozrnného chleba s mandlemi. Hlavní chod představovali superčerství pstroužci, kteří se ještě půl hodiny před kuchyňskou úpravou vesele mrskali v sádce u nedalekého rybníka. Byli upečeni na másle, s kmínem a saturejkou.
O sladký doprovod se postaraly banánové tartaletky s mandlemi, ke kterým pěkně ladila domácí smetanová mandlová s mandlovým griliášem.
Teď se pár metrů ode mně dusí pod poklicí pěkné vepřové plecko v omamné společnosti bílého vína, fenyklu (čerstvého i semínek), hlívy a římského kmínu. Podávat k němu budu včera upečený pšenično-žitný chléb z kvásku, nadýchaný jako peřinka. (Poslední dobou se mi mé kváskáče nějak nedařily, ale tenhle je božský).
Na elektrickém kotli se množí bakterie mléčného kvašení při výrobě poctivého domácího jogurtu. A já jdu z posledních dvou banánů udělat banánovou zmrzlinu. A nejspíš zadělat těsto na další chleba :-) -
↪ 2763 Madla81: Obdivuju a nechápu :) Já vedrem sotva lezu. Takže jídlo pouze studené – k obědu vitello tonnato a odpoledne pak hlávkový salát s kyselým mlékem a spousta zmrzliny s rozpuštěnou čokoládou. A já se taky pomalu rozpouštím, nesnáším horko.
-
My jsme se naopak na to vedro hrozně těšili, cpali jsme se jehněčím na grilu, k tomu pečené rozmarýnové brambory, odpoledne domácí zmrzliny (vanilková a malinová), a jednou to zachraňovala „italská“ večeře: foccacia (díky Madlo za bezva recept, jela jsem to dokonce dvakrát), prosciutto, sýry, olivový olej, jogurt s česnekem, marinovaná kachní prsa.
-
↪ 2764 kami: Jéé, vitello tonnato bych si dala líbit :-) Já si to dlouhé vaření odbyla ještě před tím, než udeřila tropická vedra. Taky mám ráda spíš chladnější počasí a v těch vedrech, co byly, bych byla schopna přežívat jen na zmrzlině.
Teď jsem za to ochlazení šťastná, mohla jsem konečně upéct armésnký kořeněný koláč a dnes měli repete opět čerství pstroužci – zase jen na másle s kmínem, zato podlity bílým vínem. Předevčírema včera to byly šťouchané brambroy s cibvulkou a hlívou, rychlé a moc dobré.
A jablíčkovo-bazalkový sorbet – a zmrzlina ze zkramelizovaného Salka – domácí.
I u nás v tom horku proběhlo první grilování – pěkná vepřová kýta marinovaná s česnekem a pivem, grilovaný Camember s feferonkami a grilované banány smáslem a skořicí.
Zítra bude pro manžela sekaná a pro mě býčí žlázy na víně a česneku – už se těším!!! -
↪ 2765 Ala: Ježiš, já bych chtěla být u vás doma, to jsou úplné lukulské hody! Jsme ráda, že foccacia zachutnala, u nás je to taky jednička.
-
dnes: telecí pečeně s omáčkou z bílého vína, čerstvých žampionů, bílého chřestu, česneku, šalotek, másla…
Bramborová kaše zapečená s našlehanými vejci.
(foto na FB)
Výborný dezert oeufs au lait (vejce v mléce), který často jíme u francouzských přátel na statku a rcp brzo přidám na naše stránky. Jenže oni mají opravdové mléko a to je prostě lepší! -
Tak jsem dostal chuť na kuře na paprice. Dnes bylo k večeři, recept dle Pokladů… S výsledkem jsem byl moc spokojen :-)
-
Nejsou to špatné tipy, co se tu ukazují v posledních dnech!
Porce ze 2 kuřat jsem udusila na černém pivě se sušenými houbami, k tomu halušky přímo z brambor. Z okrájených zbytků spousta kuřecí polévky se zeleninou. Výborný tvarožník s jogurtem a sušenými brusinkami.
Kus hovězího jazyka jsem dostala už uvařený, bude k němu omáčka asi jako černá, s povidly.
Na večeři mám plátky lilků už přepečené z trouby, bude k nim zálivka z jogurtu s orientálním kořením a česnekem. -
V předchozích dnech jsem díky proplakaným nocím našeho benjamínka se čtyřícítkami horečkami a oboustraným zánětem středního ucha vařila minimalisticky, neinvenčně a rychle. Včera jsem díky nepřítomnosti manžela u oběda zavítala na exkurz do dětství a věk nevinnosti jsem si připomněla kuřecím vývarem se spoustou zeleniny, masa a nudlí. A k tomu pěkně krupicovou kaši s několika na povrchu se rozpouštějícími plátky másla, bohatě zasypanou Grankem. Mňáám :-)
A dnes, po konečně klidné noci, se bude na plotně vařit krůtí vývar, z jehož části pak udělám heboučké risotto s bílým chřestem, hráškem a parmezánovými chipsy. A spoustu prvního křehoučkého salátu ze zahrádky manželovi maminky. A taky se chystám na nepečený jablíčkový dort se smetanovou glazurou. Díky bohu za antibiotika! -
Že by nikdo nevařil, když je hezky – nebo jen nepsal?
Pekla jsem pěkné vepřové, libové, ani se z něj nevypeklo žádné sádlo. Podlívala jsem zbytkem červeného, to není nikdy na závadu…k tomu byly předem uvařené žemlové knedlíky a červené zelí Efko, které je dobré už samo o sobě, jsem jen ohřála. Tvarožníku mi na moučník ještě kousek zbylo od pátka, byl s rebarborou.
A k večeři salát hodně míchaný – leďák, ředkvičky, rajče, cibule a hlavně avokádo, které z něj udělalo lahůdku. Mozzarella s olejem a pepřem k tomu. -
Já jsem si v pátek koupila Poklady klasické české kuchyně, a jak jsme si to tak s dítkem večer prohlíželi, uvidělo tam buchtičky s krémem, takže sobotní oběd i večeře byly jasný.
Dneska ptáčky a k večeři buřty na ohníčku. Jako dezert od známých přivezené frgály z Hrachovce.
-
Současné vaření by se dalo shrnout pod pojmy brambory, chřest, saláty a jahody :-) Miluju tohle roční období, kdy i na našem malém městečku postávají stánkaři-zahrádkáři s nadvýpěstky z místních zahrádek. K tomu jahody přivezené z Osoblažska ajsem v sedmém kulinárním nebi.
A domácí vejce, na těch momentálně taky ujíždím. -
Taky jsem ještě „ulovila“ chřest, byl opět pečený na pánvi narychlo, s parmazánem a lososovou šunkou k tomu.
K obědu včera i dnes krůtí steak s orestovanými žampiony a cibulkou, brambory.
Snad potkám nějaké jahody za méně než 100 Kč/kg, zatím nic. -
Na Opatovských „farmářských“ trzích v pondělí a ve středu měli minulý týden dobré jahody za 50 Kč/kg
-
My jsme měli o víkendu velkou grilovačku, hlavně z časových důvodů a množství hostů jen kuřecí a uzeniny od místního řezníka, ale vyřádila jsem se na 4 druzích bramborových salátů (tentokrát fakt dost dobré brambory z lidlu), hummusu a baba ghanouj. Z jahod jsem udělala nepečený dort s jahodovou náplní ze zakysané smetany. Kupuju je běžně v centru Prahy na ulici celý košík za 150,– nevím kolik je to na váhu ale odhaduju tak 2–3 kila?
-
včerejší večeře: aperitiv, srnčí paštika, avokádový salát s krevetami, vejci a domácí česnekovou majonezou, ragú z telecích líček a žampionů na bílém víně, normandská díra (šalvějovka), římský salát s vinaigrette, sýry, oeufs au lait s karamelem, víno, digestiv calvados ;-)
-
Vzhledem k vedru jsem včera připravila na dnešní oběd huspeninu, je krásně studená:) Jako dezert jahody se smetanou.
-
Jelikož se mi podařila koupit slepice, byl zrealizován silný slepičí vývar se zeleninou, masem a nudlemi a slepice na paprice. Jako příloha vařené brambory. Jako dezert se pak podávala levandulová panna cotta s opilými višněmi: http://madlinakuchyne.blog.cz/…ecene-mlsani
V mrazáku jsou pak v různém stádiu rozjezenosti tyto domácí zmrzliny: smetanová jahodová, smetanovo-jogurtová višňová, višňová granita a extrémně osvěžující grapefruitovo-citronový sorbet s tymiánem. A před chvílí jsem zbytek posledních jahod proměnila ve smetanovo-jogurtovou jahodovou zmrzlinu s marcipánem. Ač nesnáším horké počasí, na vyblbnutí se s přípravou zmrzlin je to nejlepší část roku :-) -
Dnes k obědu pečená červená řepa se špenátem, ovčím sýrem a kuskusem na pomerančové šťávě. K večeři k fotbálku (Portugalcům to natřeme!) pěkně křupavá kuřecí stehýnka (Knorr inspirace http://goo.gl/IBt4T)
-
↪ 2778 Bali: Tak to nádherné menu!
My včera ugrilovali hodně zeleniny: kořeněné lilky, cibulky, mrkve, žampiony a k tomu hovězí „hambáče“, dohromady chutnalo vše náramně, doplněné zajímavým vícezrnným chlebem s žitným šrotem, slunečnicí i pšenicí, velmi hrubozrnným, leč dobrým (nový kup).
Dneska byla koprovka s vejci a brambrem a jako dezert domácí jahodová zmrzlina.
-
Včera večer naloženo a teď se třetí hodinu dusí skvělé hovězí po burgundsku. pro děti verze bez vína, ke konci přidány žampiony a čerstvá křehoučká vytříděná mrkvička od tchyně (zdrobněliny jsou na místě, protože to byly opravdu pidmrkvičky) a čerstvý hrášek ze zahrádky.
Předtím byl pstruh na másle s čerstvou majoránkou z balkónu, zrealizováno též houbové risotto. Včera jen jednoduše – špagety s home made bazalkovo-mandlovým pestem a parmezánem. Lahoda pane Jahoda.
V lednici je průběžně ujídána variace na Černou venuši – tentokráte s cukrářskými piškoty a borůvkami. V mrazáku je uskladněn lahodný kokosový smetanový krém s jahodami a já jdu vyrábět kávovou zmrzlinu se sušenkami.
O černočerných třešních konzumovaných zásadně ve stavu in natura netřeba zmiňovat se. Leč zmínku zaslouží :-) -
↪ 2783 Madla81: hovězí po burgundsku. pro děti verze bez vína
Já měl za to, že z vína se při tomto a podobném vaření veškerý alkohol odpaří a zbydou jen chuťové složky.
-
↪ 2784 Jednorožec:
„Does the vino lose its power in the crock-pot overnight?
In a flambé baked Alaska, does the brandy lose its bite?
Does the alcohol all burn off, as the cookbooks say it does?
Or can you eat a plate of coq au vin and get a little buzz?
Well, when you cook with wine or cook with brandy,
here's the scoop:
There will always be some alcohol remaining in the soup.“(Robert L.Wolke: What Einstein Told His Cook)
Podle citovaného autora byla prováděna řada studií s velkým rozptylem výsledných měření, konkrétně mezi 4 – 49%. Dle očekávání nejvíce alkoholu zmizí při co nejdelší době varu, vyšší teplotě a větší ploše odparu, zrovna u tříhodinového boeuf bourguignon zbylo alkoholu dost málo. Je dobré vzít v úvahu i selké počty a množství vycházejícího na jednu porci. Ale nějaký alkohol zůstane zbude vždycky, opatrnost u malých dětí je tedy na místě. U flambování atd. zůstane alkoholu samozřejmě ještě mnohem víc.
-
Momentálně mi kuchyní úžasně voní vepřová líčka dušená v litiňáku s kořenovou zeleninou, vínem a vývarem. Ale teda díky bohu za kamennej barák, představa, že to v současných 30-ti stupních peču v paneláku mě dost děsí.
-
↪ 2784 Jednorožec: Ano, ano, zbydou jen chuťové složky, avšak ani ty našemu tříletému roběti příliš nevoní a nechutnají. Ale verze s domácím vývarem, houbami, mlaďounkými mkrvičkami a svěžím hráškem pro něj byla velice přijatelná. Navíc nešlo ani tak moc o víno, jako o to, že maso bylo připravováno bez soli a pepře (o dochucení se postaral silný domácí vývar a čerstvé bylinky), protože si na něm v rozmixovaném stavu pak pochutnalo i naše osmiměsíční robě.
Ale máte samozřejmě pravdu a já tadytyhle alkoholové věci připravuju moc ráda :-) -
Včera od všeho trošku: grilované sardinky, žabí stehýnka, flambované krevety, pečená jehněčí kýta, grilované jehněčí kotletky, fazolková směs, pikantní mrkvový salát, rajčatový salát s křepelčími vajíčky a vinaigrette, sýry, mousse au chocolat v kokotkách, ovocný salát ;-)
Ochutnat možno zde:
http://www.facebook.com/media/set/?… -
↪ 2788 Bali: skvělé, co dodat..
Včera jsme upekla králíka i kuřecí stehna s cibulí, česnekem, provensálským kořením, pepřem a máslem , vše podlité bílým vínem a dopadlo to zcela výborně. K tomu jen lahodné ploché fazole krátce povařené.
Dnes domácí tvarohovobr,mborové šišky (z mrazáku) s uzeným a brynzou, k tomu ledový salát – taková rychlovka pro všední den. -
Králíka mam moc ráda!
Ve středu jsem ho opět připravovala pro přátele:
http://www.facebook.com/media/set/?…