↪ 2730 farfalla: „zeleninové kari“
Snap! Zde totéž.
Začal jsem s ním ještě před snídaní, to aby se přes den uleželo. Že
bylo na Anglii a na březen neskutečně hezky, vyšel jsem na zahradu a na
milé curry na plotně úplně zapomněl.
Naštěstí se nic nepřipálilo, jen textůra byla rozvařenější, než bylo
v plánu; moje pečlivé časování přídavků individuálních zelenin do
kotlíku bylo nanic. Chuť ale velmi OK, říkala paní J.
Co budete mít dnes na stole? RSS
-
-
U nás dnes velikonočně a na víkend masově (já bych teda půst kldině držela dál, leč manžel a dítko jsou masožravci od kosti). V bílém víně se koupala a dusila telecí kýta okořeněná citronovou kůrou, římským kmínem a fenyklovými semínky. Pečeno spolu s kořenovou zeleninou – mrkev, celr, pastiňák. Moc dobré.
V týdnu jsem vařila tyto své oblíbené polévky – rajčatovou s mandlemi a olivami: http://madlinakuchyne.blog.cz/…mi-a-olivami
a jemnou kukuřicovou: http://madlinakuchyne.blog.cz/…mova-polevka
Sladké jaro reprezentoval mazanec, netradičně upečený ze špaldové mouky a s brusinkami. Ale skvělý, nadýchaný, máslem vonící. Dokonce i tchyně jej pochválila!
A protože jdeme zítra na oslavu, upekla jsem oslavenkyni tvarohovu zebru. A protože jsem chtěla zlikvidovat zbytek jablek halasně se dožadujících zpracování, dostane též jablíčkový dort s balsamikovo-medovými jahodami a medovým smetanovým přelivem. Snad bude chutnat.
Své na kokosu závsilé mámě pak jako poděkování za hlídání naší neunavitelné ratolesti upeču kokosové řezy s brusinkami a bílou čokoládou.
A já si jdu vyškábat poslední zbytek domácí zmrzliny z vinného šodó. -
Mrkvovo-podivnočesneková polévka. Špaldové čerstvé těstoviny s tvarohovu podivnočesnekovou náplní a zbytkem pecorina. Docela by mě zajímalo, jstli ta medvědí potvora roste i na Petříně nebo někde blíž centru, než je Šárka atd., protože zatím je to spíš takové.. jarně cibulkové všechno, a to asi můžu být ráda, že to nebyly konvalinky;) Jinak pětizrnný nadýchaný kváskový chléb, dneska nová verze, kde 50% pšeničné bílé mouky nahradila špaldová, začíná to znít podivně zdravě:)
Tarte Tatinek, banánová a kokosová zmrzlina. -
Nejspíš všichni vaří a nemají čas to napsat!
Pekla jsem jidáše a jinak byly jen jakési vícebarevné těstoviny po uhlířsku, zítra syrečkový slaný koláč a budu vařit maso na nádivku a dělat držďové knedlíčky do polívky.
-
Já se chci dneska večer (pokud to stihnu) nebo zítra ráno pustit poprvé do konfitovaných kachních stehen, a jinak musím ještě stihnout velikonoční klasiku: sekanici (náš název pro nádivku) a mazance. Beránka možná letos z nedostatku času vynechám a doufám že někde urvu pár kopřiv.
-
Měla jsem chřest s holanskou omáčkou – ač se na první pohled nezdá, šlo o poměrně postní jídlo, protože má chřestová sklizeň čítala celé čtyři! pazochy :)
K večeři Hladkou Ančku.
-
U nás byl dnes houbový kuba (musel ajsem spotřebovat zbytek sušených hub). na zítřek jsem udělala kuře na paprice, zítra k němu chci ještě udělat hrnečkové knedlíky s pastiňákem.
Špaldový mazanec s brusinkami a superbílkového beránka jsme už s prominutím sžrali, viz: http://madlinakuchyne.blog.cz/…e-velikonoce
takže budu péct beránka dalšího, tentokráte banánového s mákem :-) A medové celožitné perníčky pro koledníky. Akorát zdobení, to bude děs, ty moje vždycky vypdají jako z chráněné dílny :-)
A pro svou mslnou neteř, která musí dodržovat bezmléčnou dietu a trpí špatnou snášenlivostí lepku budu zítra péct čokoládový špaldový dort s jahodami. (Na její výslovné přání, nicméně jahodám poskyntu chuťovou pomoc ve formě lázně v medu a balsamikovém octu). -
↪ 2737 Madla81: Vaše dobroty jsou při Velkém pátku hříšně svůdné :)
Akorát mě zaujala zmínka o špaldovém dortu – to není dobrý nápad pro dívčinu s nesnášenlivostí lepku – špalda je vysokolepková odrůda pšenice, má lepku více než běžná pšenice.
-
Spotřebovával jsem otep medvědího česneku, darovanou českými přáteli zde žijícími. Oni doporučovali pesto.
Já to cpal do všeho možného. Do makaronů se sýrem. Do salátů. Nadil jsem m. česnekem dutinu velké mořské ryby (grey mullet, nic moc, není to dravá ryba, ocucává kůly přístavů, bahnitá příchuť nikoli nepodobná kapru).Dnes finále: pomazánka či studená omáčka z fety, jogurtu a bylin. Podávaná s vařenými brambory a zeleninou. Jarní lehkost, v kontrastu se zimním počasím svištícím „overhead“ nad Anglií.
-
↪ 2738 kami: no, ona to má nějaké divné. Dřív jsem jí pekla jen vyloženě přirozeně bezlepkové věci (z bílků a kukuřučného škrobu, mandlí …), ale moje sestra – její maminka mi řekla, že dobře snáší i špaldovou mouku.
A tady (http://blog.veruska.cz/?…) jsem si přečetla , že špaldová mouka je dobře snášena i lidmi trpícími alergií na lepek (nikoli celiakií), což je asi případ mé malé mlsné příbuzné :-)
Díky za připomenutí Hladké Ančky, musím ji někdy zase udělat azávidím vám čerstvý chřest ze zahrádky! -
Dnes k obědu nevelikonoční lasagne (ale už mám na ně děsně dlouho chuť), ale k snídani byl domácí mazanec a teď dopékám velikonoční perníčky-chci je rozdávat místo obligátních kraslic. Odpoledne vyrážíme někam na kopřivy do nádivky a vrbové proutky na pomlázku -tak snad je v Praze někde najdem!Hezké svátky všem!
-
Po velikonoční nadílce jsem se těšila, že budu vyrábět vajíčkovou pamzánku, slaný koláč s vejci a medvědím česnekem, leč vyšponovaná cena vajec měla nejspíš za důvod to, že se z igelitky na stůl místo záplavy natvrdo vařených vajec vyklopila změt čokoládových a hlavně pseudočokoládových figurek různých tvarů.
A já si smutně schraňuju těch sedm vařených vajec a přemýšlím, kam nacpat tu horu pseudočokoládových blbostí, bo jíst se to samotné nedá a dítěti to fakt dávat nehodlám. (Pro případné rýpaly – nejsem krkavčí matka a naše tříleté dítko má asi tolik pozornosti jako moucha na tripu, pět minut po odkoledování už ani nevědělo, že dostalo nějaké sladkosti :-), ztráty hnusných sladkostí tudíž želet nebude). -
↪ 2742 Madla81: Madlo, u nás to samé, 5 vajec a zbytek sladkosti, naštěstí jsem objevila jen jednoho zajíčka „figurka z kakaové hmoty“, tak toho jsem rovnou vyhodila (loni jsem takhle vyhodila asi polovinu), zbytek je aspoň těch 30%, máme doma vyhrazenou jednu „čokoládovou krabici“ a z ní to pak postupně ujídá (loni skoro až do vánoc).
-
↪ 2742 Madla81: U nás kluci vykoledovali 24 vařených vajec a 2 domácí syrová, holt na Plzeňsku se neškudlí:-) Včera už byl vaječný salát (takový ten typický postvelikonoční s modrými a červenými vejci, když se barva dostala až na bílek) a domácí chléb, zbytek vajec zpracuji během týdne. Jinak byly v košíku perníčky a pár sladkostí od Milky, ty nám zas tak nevadí.
-
Domací mazanec, ořechový chléb z kvásku, jehněčí s bramborovou kaší a na odlehčení špagety aglio olio.
-
↪ 2744 Lucka_B: Já nevím jestli to v našem případě bylo fakt škudlení. Byli jsme u kamarádky na chatě a dítě šlo s místní bandou a dospělým doprovodem obejít pár známých chat a kromě těch 5 vajec a sladkostí přineslo i dvě stovky :-))) vlastně od (pro nás) úplně cizích lidí, jestli to dali každýmu z těch dětí, tak je to vždycky stálo tisícovku, to by je ty vejce vyšly o hodně levněji.
-
Koledování ve městě moc nežije.
Něco z čokocukrovinek se dá nacpat do brownies a polev, ale s citem.Jedny jsme pekla a krom toho ještě plno alšího, je to tady.
http://vilemina.blog.cz/1204/vecereA včera ještě poslední porce telecího s šiškami a špenátem, další tvaorhová zebra a dnes nádivka se salátem.
-
Kulajda.
Vlastnoručně vyrobený kachní konfit (díky Bali za recept) s brknedlíky zbylými od pátku. Ňam.
Banánová zmrzka. -
Hm, že by se po Velikoncích málo uveřejněníhodného navařilo a napeklo?
Včera dršťky se zeleninou a bílým vínem, nejlépe chutnají s CZ pečivem. Dnes králík se zeleninou a na pivě, jen se šťávou, k tomu noky. Ale dala jsem podle jiného receptu celé vejce a není to ono, chce to jen žloutek, pak jsou kypřejší. Taky byla brokolicová polévka a salát.
Upekla jsem pro návštěvu další brownies a ořechový piškot. -
K obědu byl buřtík opékaný na ohni, utopence a ochutnávková škála piv – kolaudovali jsme chatičku na zahrádce :) – akorát počasí trochu nepřálo.
-
↪ 2750 kami: Kami, gratulace k chatičce! My jsme si taky nakoupili buřty, ale zatím mám všechny ještě v lednici, protože se nám zdála moc velká zima ale nakonec jsme včera večer jednoho neplánovaného taky měli, protože jsme při podvečerní procházce po vsi narazili na známé, kteří pekli bez ohledu na počasí, tak jsme k nim taky zašli.
-
↪ 2751 Ala: Díky, ona ale chatička není nová, na zahrádce již byla po předchozích nájemcích. Pouze nutně potřebovala vyprázdnění svých útrob do kontejneru na velkoobjemový odpad, který obec přistavila teď ve středu.
Poté páteční tanec koštěte, kbelíku a hadru a už jsme mohli dnes do chatičky vzít i dvě mimina :) Déšť nám nevadil, uvnitř jsme roztopili kamna a jen symbolicky vyběhli k venkovnímu ohništi opéci buřtíky na klacku, aby to nebylo ouplně masňácky na pánvi na kamnech :) -
Mně vůbec nevadí, když se jedno jídlo protáhne do dvou dnů. Zejména, když je tak dobré, jako jehněčí krk, připravený paní J.
Je to zde jedna z nejlacinějších částí jehněte. £1.50 na porci. Láce. Masa málo, což nám, bývalým vegoušům, docela vyhovuje. Zato kosti a vazivo při dlouhém vaření dají, spolu s cibulí a zeleninou podlitou suchým sherry, úžasně chutnou šťávu.
Včera s rýží, dnes s brkaší.
Oh yes! Jedl jsem. -
↪ 2753 Jednorožec: Toť jídlo mého gusta, byla bych vděčným strávníkem vaší něžné polovičky.
U nás se v týdnu dělalo kuře na paprice s hrnečkovými knedlíky – nějak mě ty domácí knedle zachutnaly, ačkoli jsem do doby nedávné byla knedlíková panna :-)
Poté následovalo risotto s hlívou a pečeným česnekem, další bezmasou variací byl těstovinový salát s jarní cibulkou, mrkví a kukuřicí s jogurtovou zálivkou z home made bílého jogurtu.
O víkednu jsem zase drze najela na maso, když už teď masí i nejmladší robě (ačkoli v podobě pasírované), máme maso fakt často. Takže jsem na víkedn naložila plátky z vepřové pečeně do marinády ze sojovky (Kikkoman), medu, citronu, čerstvého zázvoru a česneku. Za třičtvrtě hodinky upečeno v troubě. K tomu jeden den gratinované brambroy, druhý den br. kaše. Fakt výtečné.
Dnes ze zbylých dvou plátků vepřového spáchána rychlá pánvička – maso na kousky, orestovaná cibule s česnekem, čerstvé žampiony, chvíli smaženo na oliváči, poté jsem přihodila mrkev a mražený hrášek, zastříkla bílým vínem a ještě čtvrt hodinky dusila nezakryté. Podáváno s rýží basmati – pro mě a s vařeným bramborem – manžel a starší synek.
Nejmadší dítko mělo pasírované vepřové v mrkvi s pórkem a hráškem – šmakovalo mu moc.
Znovuupečen oblíbený kváskový chlebík s podmsálím a ovesnými vločkami, z bílého kvásku pak úžasné sladké brioško-bagetky s hnědým curkem a pomerančovou kůrou. Nějak mě to kváskování popadlo a tak na mě na schodech na půdu čekají už tři druhy kvásků – žitný chlebový, špaldovo-bílý a bílý na sladké pečení. K jedné z večeří pak upečena focaccia dle tohoto receptu: http://madlinakuchyne.blog.cz/…ebo-focacciu (oblíbená zejména ani ne tříletým strávníkem). Konečně došlo i na vajíčkovou pomazánku.
Špaldový dort s čokoládovým a karamelovým krémem a jahodami měl kupodivu úspěch i u mlsné neteře. Tchánovi jsem pak k narozeninám upekla pomerančový cheesecake se skořicí se stejně laděným želé. Zdobeno mučenkami, které nikdo neznal.
Zítra bude česnečka s tvarůžky, dvojctihodná koprová omáčka – http://madlinakuchyne.blog.cz/…prova-omacka
Vařený brambor, ztracené vejce. Hnusné počasí nahrává tučnějším jídlům, a tak si omlouvám to, že jsem za odpoledního spánku obou dětí sežrala velkou zaječí mámu z mléčné čokolády. -
no já naložila vepřové a nakonec jsem ho (možná pardon) zapekla s brambory s květinovým kořením, anglickou slaninou, jarní cibulkou, goudou a trochou smetany, nahoře se brambory pěkně připekly, takže jsme si dávali :)
-
uz nejaky patek pobyvam na severu Nizozemska, prave ted jsou tu chrestove zne, ani zmrzlina vas nesmi prekvapit, no a tak jsem si vcera koupila dve filatka uzeneho lososa, tlusty svazek krasneho chrestu, pani sousedku poprosila o cerstvou smetanu od holek, ktere ma za domem, a nejak to spachtim vsecko dohromady. mnam…jen vydrzet do konce prac. doby
-
V neděli bramboráky se zelím, včera červené tahjské kari s rýží, dnes bude domácí chléb a domácí utopenci.
-
Dnes chci udělat k večeři Fleischschnaka – fascinuje mě název :) A taky mám krásný vývar a spoustu obraného vařeného hovězího žebra. Zatím patlám těsto.
-
u nás teď letí pampeliškový salát, dnes s uzenými kachními prsíčky a vejci
http://olivovakucharka.webgarden.cz/…-salade.html -
dnes zapečené brambory s kozím sýrem a medv. česnekem