Včera luxusní chilli con carne s domácími tortilami a v sobotu pravá francouzská cibulačka podle Chez Lucie.
Co budete mít dnes na stole? RSS
-
-
Králíka bych taky mohla – ale dostanu asi jen mraženého, no uvidíme.
Opakovala jsem „kucmoch“
http://vilemina.blog.cz/…-ten-ja-rada
je varianta na zapečené brambory, k němu salát z kysaného zelí. -
pavli: moc prosím o recept na domácí tortilly – jednou jsem je zkoušela – recept mouka, voda, sůl, ale k jídlu to teda nebylo.
-
↪ 2703 garffielb: ale je to přesně tak. Mouka hladká, sádlo, sůl, teplá voda. Poměr takhle z hlavy nevím, ale vytvoříte z toho pružné těsto, vyválíte a placky z obou stran opečete na sucho na pánvi cca 15 vteřin. Byly opravdu výborné :-)
-
sádlo vlastně v receptu taky bylo (stará kuchařka mexická kuchyně koupená v antiku za 5 korun:), tak já to zkusím zase znovu, třeba se k jedlému výsledku dopracuji :-)
-
kokotky; včera, dnes, zítra, pozítří,… ;-)
-
zabíjačkové hody V POLÍCH, snad si to patřičně užiji, pač mě neskutečně bolí zub :((!!
-
Měla jsem pěkné vepřové jazýčky od řezníka, uvařila jsem je a podával s omáčkou, podobnou černé, ktomu máslové noky – pochutnali jsme si
http://vilemina.blog.cz/…yk-s-omackou
A teď jdu na zebru.
-
2 vilemina: Jazyky su super nápad, ja ich jedávam len tak s chlebom, horčicou a nakladanými uhorkami, ale ta omacka ma inspirovala. Lenze ovocne omacky ja nemusim, nenapada Vas nieco ineho?
Mimochodom, k tej polskej omacke a cetbe z detstva – jazyk v polskej omacke bolo oblubene jedlo vrchniho radu Vachu v pentalogii V. Neffa o Nedobyloch a Bornoch (tusim v diele Cisarske Fialky).
-
2 vlado: jazyk miluju s domácí křenovou omáčkou :-)
-
Hovězí polévka s kapáním, koprovka.
-
V sobotu jsme neměli doma tatínka, tak jsem se rozhodla udělat pro dítě a sebe jídlo, který jsem nejedla už asi čtvrt století: nudle s tvarohem. Byly bezva a dítě je vyžaduje znovu, tak jsem musela slíbit, že jakmile táta nebude zas doma, budou s mákem.
-
↪ 2712 Ala:
Z nasich rodinnych receptu jeste mohu do nudli / na nudle doporucit mlete vlasske orechy s mouckovym cukrem a maslem. :-) -
Ad nudle: s ořechy je mám taky docela ráda, i kdž v dětství byly nějak chutnější :)
Taky je děláme s praženým zelím – recept od (pra)babičky klatovské, praží se s pepřem a paprikou na sádle, až zmenší objem na polovinu…asi nějaké maďarské vlivy v kuchyni.
Na blogu je ještě nemám, nu, budu muset napravit.Vařila jsem – včera příprava telecího, bude zadělávané, ale ne na paprice, spíš s muškátovým oříškem aj.
Na oběd jsem ze zbytků kuřete nachystala směs s houbami z kyselého nálevu a restovanou zeleninou, rajčaty, cibulí. Dobré. A na večeři máme ještě bramborovou bábovku s masem, k tomu salát.
http://kadlasova.blog.idnes.cz/…ozravce.html -
K snídani jsem měla kohouta na víně.
A pak jsem vyrazila na zahradu a sela a sázela a ryla a nejedla, pouze chystala vznik potravy budoucí :)
Teprv teď si půjdu udělat oběd – zapečenou čekanku. -
↪ 2715 kami: Tak takovou snídani bych si taky dala líbit :-) A stejně tak i zahradničení. jako dítě jsem práci na zahrádce nesnášela, teď však po malém kousku vlastní půdy doslova prahnu.
U nás dnes smetanová česneková omáčka se ztracenými vejci a mandlovými kroketkami z odpalovaného těsta. Polévka byla z červené čočky, ovoněná tymiánem a citrónem, svěží, sytivá a báječná.
A protože se včera překvapivou rychlostí snědl můj první pokus o cupcakes – bylyl makovo-ořechové s bíločokoládovým krémem, tak jsem dnes ještě upekla kakaové cupcakes s pistáciovým krémem. Jo a taky jsem slané muffiny s česnekem a chilli, ty mi nepřekonatelně chutanjí mázlé domácí majonézou a tradičně obložené (šunka, sýr).
Zítra bude nejspíš vepřová kýta na červeném víně špikovaná česnekem. -
↪ 2716 Madla81: Madlo, Kami,Vilemino a všichni (všechny?) co zde hezky a umně podáváte své kulinární intimnosti – díky! Je to prima čtení.
Mé zahradničení, už léta každoročně burcované ze zimního spánku, právě oživuje a klíčí. Jako pučálka na okně kuchyně.
Zítra jí budeme mít poprvé. Míním pražit. Luštěniny máme oba v oblibě, vodu jsem pravidelně vyměňoval, takže se na naší panenskou pučálku docela těším. -
Mleté hovězí kuličky v rajčatové omáčce, špagety.
-
↪ 2717 Jednorožec: No jo, díky, však se všechny pěkně otáčíme, v kuchyni i u klávesnice, že jo, holky?
Moc neluštím, ale zakoupila jsem si taky jednou řeřichu, bude na chleba.
I brokolicovou polívku jsem uvařila a žampionové risotto po italsku. Jako zákusek cruble s jablky, o tom více tady:
http://kadlasova.blog.idnes.cz/…a-kamny.html -
↪ 2719 vilemina: u vaší „cruble s jablky“ mě vypadlá souhláska na vteřinu zarazila. Ruble, Rusko?
Crumble je zde v Anglii velmi populární; co nevidět nastane její rebarborová sezóna.Moje první pučálka se povedla, klíčky asi ceňťák dlouhé. Leč byla to také dlouhá (protracted) večeře. Moje prořídlé zuby už nejsou to, co bývaly, sanice pracovala na plné obrátky. Paní J má výtečný chrup, ale zase jedla pučálku příborem, honila kuličky po talíři, pak jí padaly z vidličky zpět. Bylo veselo.
-
jehněčí na víně
žemlovka s tvarohem a meruňkami -
↪ 2720 Jednorožec: Sorry, jsem nepozorná – zpětně opravovat to tu kdysi šlo.
Rebarboru mám moc ráda, tady ještě hned tak ze země nevyleze. Vynikající je i takhle:
http://vilemina.blog.cz/0906/rebarboraVčera se povedlo risotto se žampiony a pórkem, zbytek žampionů¨dnes zapeču k večeři se sýrovovaječnou náplní. A k obědu dušené kuře s kořením Marengo, lehce pálivé a s nokem.
-
Dneska díky počasí první letošní buřty na ohýnku.
-
↪ 2722 vilemina: Píšete velmi dobře! Výjimka jen potrvrzuje pravidlo a vzácný překlep tu poskytnul příležitost připojit se ke klábosení.
Rebarboru mám též rád, ale vztah není opětován. Ona nemá moc ráda mne, nevděčnice :-(( (vzlyk, vzlyk). Oxalic acid, pálení žáhy…
Na okraj: má-li tu dav na divadle neurčitě mručet, opakují „Rhubarb, rhubarb, rhubarb“ v různých neutrálních intonacích.
-
↪ 2724 Jednorožec: Díky – a k čemu se to vztahuje, píšu totiž pořád více: vilemina.blog.cz, kadlasova.blog.idnes.cz, Cukr na nitku (Pbook)
Rhubarb mručení zní bezvadně!
Dnes jsem navařila pravé kyselo z kvásku s houbami a vajíčky, výbornou kližku dušenou na hořčici a sadu muffinů Margot – velmi oblíbené u dětí.
-
Dneska jsem měla cestu přes I.P.Pavlova, tak jsem vlezla k Paulovi a dala jsem si fakt moc dobrej borůvkovej koláč. Taky jsem zkusila malinovou makronku, ale ta mě moc neoslovila, připadalo mi to příšerně moc sladké.
-
vilemina: nebyl by prosím recept na tu kližku na hořčici? :-)
-
↪ 2727 vipanos:
Nic na tom není – normálně dusím, jen přidám hořčici – maso na kousky osolím, opepřím, opeču v papiňáku třeba na sádle s olejem, přihodím cibuli nahrubo a jeden posekaný stroužek česneku, přidám podle množství tak 2–3 lžíce obyčejné hořčice (dobrá je i semínková francouzská, i obyčejná kremžská), podliju vodou, uzavřu a dusím tak 50 minut. Hovězí už udělá chuť samo, není ani třeba zahušťovat, hořčici a sůl lze ještě přidat.Dneska jsem spáchala jakýsi „hrnec“ – kuřecí, sójové maso, fazole, kukuřice, mrkev, pór, celerové řapíky, cibulke a česnek, rajčata a koření, byliny – ani se k němu už nic nemusí. A ještě vařím nastřádané kuřecí kosti na vývar. Moučníček jsmeupekla již včera – hraběnčiny řezy.
-
↪ 2728 vilemina: také jsme včera jeli na hořčičné vlně – spáchala jsem vepřovou kýtu s hořčično-vinnou omáčkou a bylo to super. Jako příloha dobře posloužila rýže Basmati, dnes bude kuskus s jarní zeleninkou – hráškem, jarní cibulkou a baby karotkou. K tomu lehký salátek z čínského zelí, ředkviček a jarních cibulek s medovou zálivkou. A v rámci poobědové sladké tečky jsem vinula svůj první tažený závin. Při roztahování těsta občas uklouzlo nějaké nehezké slovíčko z mých jinak něžných úst, ale stálo to za to! Obrovský štrúdl se nedožil ani dvaceti čtyř hodin a jen naše ani ne tříleté mládě spořádalo dnes na snídani tři velké kusy.
V pobědovém podání byl závin servírován s výbornou domácí mandlovou zmrzlinou s kousky griliáše. Mňam.
Dnes hodlám zužitkovat zbylé vlašáky a pomleté blondies a stvořit něco na způsob crumble.
A jinak se těším na příští týden, protože jsem si v rámci předvelikonočního půstu dala předsevzetí, že maso bude jen o víkendu, takže budu své šedé buňky mozkové namáhat s přemýšlením, jak uvařit chutná a rychlá vegetariánská jídla. zatím se dosti dařilo :-) -
My pořád bez masa. Dneska se chystá celerový krém s jablkem, vegetariánské suši (tempeh, zelenina), karamelová bábovka. Předtím tu bylo květákové kari, zeleninové kari s tofu a kyne mi tu 5zrnný chléb a klasický konzumní kmínový :) Nedá se říct, že bychom se snažili o úplnou askezi, no;)