1. po pěti nevařících týdnech strávených v dlaze se moje pravačka přestěhovala do komfortnější ortézy a konečně se chopila měchačky. zatím si moc nevyskakuje, neexperimentuje, ale o to víc si to užívá, tím spíš, že u dřezu s nádobím za ni a její levou kolegyni zaskakují horní končetiny laskavého manžela.

tenounké plátky brambor pečené v troubě na másle dokřupava. prostý evrgrýn, pro který bych vraždila škrabkou.
    králičí vývar s domácími nudlemi. nad třílitrovou zavařovačkou sušených nudlí od šikovné neteře jsme zaplesali loni pod stromečkem. je pomalu čas zase napsat Ježíškovi.
    grunty, k nimž netřeba špuntu: hrachovka s opečenou houstičkou, celerová krémová, bramboračka s houbami, zelňačka s klobásou. holky do nepohody.
    dneska perníkové řezy plné oříšků, mandlí, kandované citronové a pomerančové kůry. podle staré dobré Sandtnerky, ve staré dobré remosce. ani jedna nezklamala.

pasivní podzimní potěšení: šťavnatá jabka, ořechy od babičky, poslední švestky přímo ze stromu.

a Madlo81, opožděné gratulace k vylíhnutí kindervejce a obdiv za neuvěřitelnou kulinární kreativitu a produktivitu, spánkové deprivaci navzdory!

2. Jednoduchým těstovinám s tuňákem, smetanou, citronem a petrželkou podle Kuchařky pro dceru bylo souzeno se stát se posledním jídlem uvařeným v mé staré kuchyni. Měla jsem ji ráda, i když je malá, několik desítek let stará a bez myčky. Byla to naše první, tady jsem poprvé zkusila holandskou omáčku, uvařila první dýňovou polévku a upekla svůj první cheesecake, první hruškový koláč, první chleba. Sem jsem nosila úlovky z bedýnek a trhů. Tady jsem přestala považovat vaření za otravnou zbytečnost. Ale je čas jít dál. Balím poslední hrnky a talíře a těším se, že za pár měsíců snad budu moci začít s novými pokusy v nové kuchyni.
    Vy všichni, užívejte si své kuchyně a mějte je rádi, ať už jsou jakékoli.

3. Včera k obědu vepřové na mléce s česnekem a tymiánem, večer domácí Labneh s cherry rajčátky a jarní cibulkou. Dnes k obědu bude kuře na zelenině podle Jamieho.

4. ↪ 2609 Madla81: ty Vaše dortíky mě dostávají do kolen jen svými názvy. :-)
    ↪ 2612 yannka: hezky napsáno. Taky jsem se před pár měsíci loučila se starou kuchyní a skoro jsem slzu zamáčkla.

U nás dnes jen šunkofleky a okurkový salát. K večeři plánuju krémovou hráškovou polévku s opečeným chlebíkem. Včera hovězí se smetanovou hříbkovou omáčkou a s opečenou polentou. Předevčírem husa s mandlovou nádivkou, červeným zelím, hruškou vařenou v červeném víně a karlovarskými knedlíčky, ale nikoliv vlastní výroby – jedli jsme v nově otevřené restauraci.
    Sladké bych jedla, až bych brečela, ale slíbila jsem manželovi, že aspoň pár dnů nebudu péct, protože on to pak „žere a je tlustý“. Ale z mísy na mě smutně koukají takové nepříliš vzhledné hrušky a myslím, že poruším slib a hodím je na korpus z křehkého těsta.

5. Včera i dnes: pintade au chou ;-)

6. ↪ 2615 Bali: díky Vám si značně rozšířím obzory. :-) Díky za to.

U nás boršč (jen z hovězího, ale i tak chutnal) a výtečná žemlovka s tvarohem a spoustou másla, podzimní jídla.

7. U nás stále co nejvíce ze zahrady.
    Hrachová polévka (z letošního, ale už uschlého a posléze namočeného hrachu), opikantněna pálivou papričkou ze skleníku a podšprajcovaná vlastní cibulí, pórkem, mrkví, bramborem. Vše rozmixováno a necháno husté. Italové prý jí některé své polévky vidličkou. Velký úspěch.

Přemluvil jsem pak paní J, že Češi po tak výborné a výživné polévce hned přejdou na moučník, coby hlavní pokrm.

Kuličky tvarohové, vařené. Povedly se. Zalité vlastní hruškovou merendou, včera dlouho do husta bublající na kamnech a slaďoučké bez přidání cukru. Rozpuštěné máslo stačilo k malé české extázi.

Teprve teď si uvědomuji, že jsme večeřeli (v Anglii vetšinou havní jídlo dne), čistě vegetariánsky.
    V lednici se rozmrazuje jehněčí od přátel.

8. ↪ 2611 sjuuu: Díky za přání a i za pochvalu, červenám se jako pubescent :-)
    Všechny vaše vyjmenované výtvory bych s chutí zblajzla i s talířem a i to nádobí bych po vás klidně umyla (já jsem totiž divná, odmítám do nově plánované kuchyně myčku, protože umývání nádobí mě baví .-))
    u nás včera dojezeny poslední zbytky vynikajícího guláše a hovězího vývaru se zeleninou amáslovými játrovými knedlíčky. Včera jsem při venčení ratolestí narazila u nás na maloměstě na nevídaný jev – v řeznictví nabízely jehněčí maso! Okamžitě jsem tam naklusala a nechala v krámě značou část mateřské, takže teď mi v hrnci vesele pobublává jehněčí kýta s rozmarýnem na červeném víně, vůně je to božská. K tomu pěkně nešizená bramborová kaše. Polévka bude konečně zastoupena mrkvovým krémem se zázvorem a citronem, ke kterému jsem se dokopala až nyní.
    jelikož starší dítko odmítá jíst jídla gulášového typu, včera jsem mu k večeři a dnešnímu obědu uhňácala a v troubě upekla kuličky z mletého masa s česnekem a citronem. A jak se potvůrka malá rozmlsaná oblizoval. Pro mě dnes bude jen hermelín rozpečený s chilli a brusinkami.
    Zítra se hodlám pochlapit a využít nově zakoupené formičky na pralinky a vyrobit své mámě k narozeninám domácí bonboniéru a naučit se temeprovat čokoládu (a taky dostane kokosový cheesecake, protože je kokosová fanatička)
    A protože jsem ve zmíněném řeznictví zahlédla i pěkná telecí játra, uvažuju, že se pustím do domácí výroby paštiky. Tak mi držte s pralinkami i paštikou palce :-)

9. Dnes k večeři salát doslova „co dům dal“. Sedla jsem si ke skříni, kde máme omáčky a koření a postupně, jak jsem tím bordýlkem prohrabovala, přidávala do mísy: srirashu, sezamový olej, sushi ocet a kikkoman teriyaki. Z lednice nastrouhán zázvor a karotka, přikrájeny ředkvičky a okurka, přihozen zbytek rukoly a hele nakládané jalapeňos…skončili tam taky. Celé jsem zakončila na sezamovém oleji zprudla opečenými kousky vepřové kotlety. Bylo to barevné a osvěžující.

10. Vepřová roláda naplněná míchanými vejci, hráškem, sardelkami a kapary, včera s rýží, dnes s brkaší. Salát okurkový/mrkvový. Klasika. Koláč z křehkého těsta s hruškami (část jen tak pokrájených, část rozvařených a rozmixovaných). Předtím silný zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky.

11. ↪ 2618 Madla81: Nepochybuju, že pralinky se povedly výtečně. :-)

12. dnes coquelets s čočkou a liškami: http://www.facebook.com/photo.php?…

13. Včera zapečené žampiony, plněné sýrovo-vaječnou nádivkou. Dnes makrely na zelenině s brkaší a salátem.

14. Kuřecí polévka s vaječnou sedlinou, momofuku bůček s okurkovým salátem se zázvorem, sezamovým olejem, sushi octem a rybí omáčkou.
    Zítra bude jelítko a jitrnička koupené na Holešovické tržnici se salátem z kysaného zelí.

15. aklimatizace po nordickém tripu: kuřecí prsíčko (kuře z výběhu od šikovné paní farmářky ze Štěpánovska) s kořenovou zeleninou (Kulaťák) na sušených houbách (vlastní sběr), jalovci a novém koření (vše spojené na konci slepičím vývarem a máslem) + bramborová kaše (odrůda Agria) :) doma je doma!

16. Koukám že tady zase probíhá nějaká telepatie s jehněčím a hrachovou polívkou. My jsme si v pátek přinesli bednu s 33kg přerostlým jehnětem, dvě hodiny jsme porcovali, vykošťovali a skládali do mrazáku. Z vývaru z kostí a odřezků jsem udělala „jehněčí hrachovku“ a jako hlavní chod pečená jehněčí žebra s česnekem a tymiánem. V lednici ještě čeká na upečení krk.

17. Po výtečném jehněčí na víně s rozmarýnem jsme dostali jitrničky, prejt, tlačenku a zabijačkovou polívku ze strýcovy zabijačky (strýc nebyl zabit, pouze poskytl prase :-)), to jsme prokládali kuřecími řízky s bramborovým salátem. Včera jsem servírvoala svou první paštiku z telecích jater s brusinkami a pistáciemi – je výtečná, ale ještě si chci trošku pohrát s dochucením, hodlám darovat malé paštiky (pekla jsem v odzobné silikonové muffinové formě, takže to vypadá fakt hezky) mužskému příbuzenstvu (a tchyni, ta je taky na maso). K paštičkám jsem stylově servírovala křupavé domácí rohlíčky a pletýnky.
    Ze sladkého jsem upekla kokosový cheesecake, vyrobila domácí pralinky (fakt luxusní, další jedlý dárek tentorktá pro dámské osazenstvo – a tchána :-)) a včera jsem upekla tvarohovou zebru. Mňam.
    Dnes bude mléčná celerová polévka a brambory zapečené se zeleninou, drůbežím masem a Nivou.

18. Vyjímečně (z příjemného důvodu) nebyl čas vařit.
    Píca z blízké pizzerie. Už jsme tam 18 měsíců nebyli, ale kupodivu: identické menu a stejné ceny.
    Jedli jsme to, také vyjímečně, u puštěné TV: fotbalisté Chelsea se pilně proháněli po pažitu, pili jsme pivo a cider.
    Malý soukromý výlet do trochu jiného světa. Zasyceni, skoro se nám, kvůli autentičnosti, chtělo hlasitě říhat. ;-)

19. Madlo81, mohla bych poprosit o recept na tu telecí paštičku? Dělám je také k vánocům a napadlo mě udělat více druhů, tak kdyby ti to nevadilo … ;) Díky moc.

20. ledvinky, flambované armagnacem, omáčka s červeným vínem, liškami, hříbky, kaštany, bylinkami,… dnes vařil manžel ;-)

21. K obědu byl výborný guláš z hovězího pupku, k večeři bude rajčatová polévka s parmazánem a bazalkovým pestem, k tomu opražené tousty s bazalkovým olejem. A pokud rychle zvládnu polévku a oběd na zítra, mám v plánu pořádně čokoládové brownies s mandlemi :)

22. luckaz: nějaký fajn recept na brownies by byl? ;-)

23. ↪ 2632 Bali: Jo, jo, dneska tedy přijdu domů pozdě, ale zítra se ho sem vynasnažím hodit ;)

24. to nepospíchá, stačí i v neděli ;-)

25. ↪ 2629 luckaz: Dělala jsem v podstatě podle tohoto receptu z Apetitu: http://www.apetitonline.cz/…pastika.html
    Jen místo kuřecích jater jsem použila adektvátní množství jater telecích,místo uzeného špeku dvojnásobné množství libovější anglické slaniny (tu jsem nekrájela, ale spolu s játry rozmixovala), vynechala jsem jalovec a muškát, a místo tymiánu jsem dala čerstvý rozmraýn. Portské nahradila whiskey a nakonec jsem do uleželé masové směsi vysypala hrst sušených brusineka solených pistácií.
    Ještě mám v plánu kachn či husí s olivami a sušenými rajčaty. Ať žijí domácí paštiky!

26. K obědu roštěná s rýží, k večeři jsem vařila zelňačku. Mám jí asi třílitrový kotel a dcera přišla domů s krabicí pizzy.. Další varianta, která připadala v úvahu a asi tedy bude zítra: zapečený kozí sýr. Výborný je na opečeném toastu a lehce přelitý brusinkami… Nebo v pekáčku udělaný v troubě na rozpečené originální anglické slanince…

27. ↪ 2635 Madla81: Madlo, tak to je skoro postup Babica, ne? Když nemáte kuřecí, dejte tam telecí, když nemáte špek, dejte tam anglickou, když nemáte tymián, dejte tam rozmarýn a když nemáte portský, dejte tam whisky. :-))) Já jsem tuhle paštiku (teda ale recept jsem dodržela) už taky zkoušela, byla dobrá, ale nevýhoda je že se to strašně rychle kazí a v nějakým malinkým množství se mi s tím zas nechce patlat a ani to moc nejde.
    Jinak my jsme v sobotu dostali dva domácí králíčky, takže nastaly králičí hody: v neděli na paprice, dneska na červeném víně s tymiánem a na zítra jsem udělala kotel bílé drůbkové polívky.

28. Skoro prosincový čas se tě zeptá: Co jsi dělal v létě?
    Inu, vařil jsem pro mrazák přebytky ze zahrady. Rajčatovou omáčku. Také jsem na pánvi cuku-rychle ožahl kolečka cuketek, odsál přebytečný tuk a zamrazil.

Teď jsem to spojil, drobet vylepšil kalamata olivami, papričkou, pikslou tuňáka a hrstí plocholisté petržele z dovozu. Spolu s trojbarevnou pastou (trottole) to sice nedosahovalo výše MasterChef: the Professionals, které právě na BBC sledujeme, ale se sklénkou Sauvignon Blanc z NZ to docela pochodovalo.

29. ↪ 2637 Ala: No jo no, s paštikou jsem si zababicovala, ale hlavní je, že byla fakt dobrá a dle mé chuti. A jak děláte paštiku vy, že vám vydrží delší dobu? (U nás teda byla s prominutím sežrána do dvou dnů, takže se ani zkazit nestihla :-))

30. ↪ 2639 Madla81: Ty domácí králíky vám závidím, dala bych si hned všechno.
    U nás bylo pečené krůtí stehno na žampionech, dnes dýňová polvéka se zázvorem a kokosovým mlékem, kotleta v celerovo-mandlové krustě – viz: http://madlinakuchyne.blog.cz/…ovou-krustou
    Na večer bude pečená zimní zelenina (dýně, brambroy, celer, mrkev, pastináky) s pikatntní hořčičnou zálivkou.
    Včera zblajznutý banánový chlebíček s čokoládou dnes nahradí koblihy pečené v troubě.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.