Dnes první osobní setkání se špagetovou dýní, poté, co mně týdny
výhružně pozorovala ze špajzu a bavila se tím, že netuším co s ní.
Nakonec jsem ji rozpůlenou upekla v troubě a vymyslela si k ní bešamelovou
bazalkovou omáčku. Navrch trochu balkánu. Bylo to nad očekávání dobré;
nic pro skalní masožrouty, pochopitelně. Pokud byste ji jako já
připravovali poprvé, upozorňuji, že dužina obsahuje po upečení velké
množství vody a „špagety“ je dobré vymačkat v cedníku, aby vám na
talíři nedělaly zákeřné loužičky a neředily omáčku.
Pokud má někdo tipy na další osvědčené úpravy, sem s nimi, prosím!
Co budete mít dnes na stole? RSS
-
-
↪ 2581 yannka: ještě jsem s ní neměla tu čest. Pobavila mě ale Váše věta, jak Vás výhružně pozorovala. :-)
U nás dnes čerstvé špagety s máslem, Gran Moravií a žloutky, dle návodu pana Cuketky zde. Suroviny všechny pořízeny na Jiřáku. Pak jsem vytvořila mrkvovo-banánový řez se skořicí a tvarohovým krémem. A k večeři polévka z dýně Hokkaido. -
španělské ptáčky
-
jehněčí s tymiánem na víně + dýňové pyré
-
Ala: hmmm, to zní krásně ;-)
U nás dnes rychlovka, opečené andouillete s restovanými liškami s česnekem a petrželkou. A včera u přátel toto, mňam: http://www.facebook.com/media/set/?… -
Báječný rýžový nákyp s ořechy, švestkami, brusinkami a třtinovým cukrem. Včera totální obžerství v Blackdogu :-)
-
U nás dnes jednoduše a rychle – pečená kuřecí stehna v bazalkovo-mandlové krustě, silný kuřecí vývar s masem a zeleninou, kefírová buchta s rozinkami a čokoládovou polevou.
A já se sebekriticky přiznávám k nezřízené konzumaci Kofil a takových těch tlustých čokoládovo-oříškových oplatků z Lídlu, kterými nahrazuji energii spotřebovanou spánkovým deficitem, jež způsobilo naše dvoutýdenní robě s obráceným spánkovým režimem. Jojo, spánková deprivace je sfiňa :-) -
↪ 2587 Madla81: Gratuluju k přírustku, já si říkala, kam jste zmizela. Holka nebo kluk?
-
↪ 2588 aida: Další kluk – už tu teda mám tři chlapy v chalupě :-) Díky moc za gratulaci, jen se těším, až se malému režim trošku ustálí a spavější bude v noci, zatím jsou pro mě noci ve znamení takřka sebevražedné mise :-)
-
↪ 2589 Madla81: To bude dobré, časem. Ale z vlastní zkušenosti vím, že s klukama jsou ze začátku větší problémy, tak do cca tří měsíců (bříško). A ještě jednou gratuluju, koukala jsem na Vaše stránky (nevím, že mě to nenapadalo dřív?), je moc pěkný.
-
↪ 2589 Madla81: Připojuji se ke gratulaci!!! Roste nám tu další generace foodies! To je prima.
-
Madlo, taky gratuluju a ať přečkáte bříško s co nejmenší psychickou újmou.
-
Jinak my dneska jehněčí kolena na bílém víně a kořenové zelenině.
-
Dnes je vyloženě polévkový den, takže hustý zeleninový krém s vypraženými kostičkami slaniny a pomazánka z uzené tresky. Přes týden se trochu odbýváme a těšíme se na víkend. Jedeme na výlov rybníka, takže nás čekají čerstvé rybky, jedna bude hned u rybníka, kde smaží aktuálně vylovené kousky, další si koupíme domů. Uvažuji o štice…
-
Dnes denní menu v Medité: tomatová polévka a spaghetti carbonara, mňam ;-)
-
↪ 2590 aida, L.A., Ala: Díky moc všem za gratulace, potěšili mě. Jinak bříško mrňouska naštěstí až tak netrápí (u prvního to bylo horší, to jsme se doma všichni opravdu první čtyři měsíce nevyspali), vrásky (teda kruhy pod očima, no) mi spíš dělá jeho převrácený spánkový režim. Ale to se upraví, stejně jako prdíky. Tak ještě jednou díky.
-
V pátek to byl pstruh pečený v papilotě se zeleninovými špízky a kuskusem, v sobotu telecí řízek s domácím bramborem sypaným tvarohem, včera šoulet s uzeným masem a carpaccio z červené řepy a dnes na oběd dýňová polévka. Víkend ve znamení vaření :-)
-
Měla jsem dýňovou omáčku, byla výborná a chutnala i těm, co by dýni nejedli. Skoro jako svíčková.
V neděli losos s cibulovou kaší a čerstvým špenátem.
Na zítra už mám přepečené kuře na pórku. -
↪ 2596 Madla81: připojuji se ke gratulaci, ať Vám dělá radost a ať je u Vás spokojený. :-) Moje téměř čtyřměsíční holčička naštěstí spí jak se sluší, ale i tak to s tím spánkem není nic moc…
Poslední dny u nás byly taky polévkové-dýňová s pancettou a pórková. Předtím pečené vepřové s bramborovým knedlíkem a špenátem. Pečené krůtí stehno na žampionech s rýží. Řepný salát s bílou ředkví a zakysanou smetanou. Vepřové v mrkvi. Opět pstruzi na másle. Samá klasika, žádné exprimenty. -
A zapomněla jsem na sladké-skvělá tvarohová bábovka s brusinkami naloženými v rumu, křehký koláč s hruškami a skořicovou drobenkou a srnčí hřbet z bílků.
-
Právě se nám v toubě peče toto: http://yfrog.com/gyy5c18j
-
↪ 2601 L.A.: Já tam vidím likér, není ho do trouby škoda?;-)
-
doma teď docela fičí brambory, takže rozmáčknuté půlky brambor v troubě se slaninkou a kozím nebo čerstvým sýrem :)
-
↪ 2602 Lucka_B: :-) To by byla škoda, to máte pravdu. Tady je oprava a finální výrobek http://yfrog.com/nz1tbsj
-
Rybí curry. Základ: cibule, pórek, mrkev, řap celer, řapíkový fennel, hrášek, čerstvý zázvor, chilli ze skleníku, česnek, koření, zalito suchým sherry a cákancem sojovky. Povařeno.
Do toho šly filety „spankingly“ čerstvé tresky (sladce voněly mořem, po rybině ani stopy) a kousek čerstvého lososa. Pošírovat jen krátce. Neměl jsem doma kokosovou smetanu, ale trocha creme fraiche to doladila.
S rýží to bylo pochutnání hodné nezvykle vlahého listopadového večera (17 stupňů po setmění). -
↪ 2599 Ranavalo: Jé, dal abych si všechno, mňam :-) U nás byla úterý, středa česká klasika – řízky a bramborový salát, ve čtvrtek jsem dělala špagety s pastiňákem, slaninoua parmazánem podle tohtoo receptu: http://madlinakuchyne.blog.cz/…odle-jamieho
Krom toho jsem uvařila kotel mrkvové polévky s tymiánem a ve zanemní mrkve byl i moučník – mrkvový chlebíček s brusinkama.
Dneska bude čerstvý pstruh na másle a dobromysli a uvažuju, jak zlikvidovat tři banány, tak asi udělám brownies se zkaramelizovanými banány – http://madlinakuchyne.blog.cz/…a-v-cokolade
Zítra nejspíš nic převratného, vývar s masem a zeleninou apečené kuře na kořenové zelenině a slanince. Spánková deprivace mi tak nějak odnímá chuť k experimentování a vytváření složitějších pokrmů. -
Vepřová plec pečená se sušenými švestkami, předtím kus lososa s cibulovou kaší, dýňová polévka, hrušky ve víně se lžící zakysanky a večer vajíčková pomazánka v paprikách.
-
oběd-mušle na víně, véča-krevety s aioli
-
Domácí karamelovo-citronové těstoviny se švestkovou náplní, podávané s domácí karamelovou smetanovou omáčkou, bramboračka + sekaná, domácí těstoviny se zeleninovou omáčkou a parmezánem, rajčatové tartaletky s créme fraiché, kokosovo-mandlový dort s čokoládovou polevou a tvarohovým čokoládovým krémem. Upečen celozrnný chleba s mandlemi.
Zítra mrkvová polévka se zázvorem, smetanová petrželková omáčka s brambory a ztraceným vejcem a v plánu je makovo-ořechový sypaný dortík s jalbky (bo po dnešní návštěvě zbyly z kokosovo-mandlového dortu jen dva ubohé kousíčky, které zítra padnou za oběť při snídani, a domácí müsli – http://madlinakuchyne.blog.cz/…chutne-musli -
Nerespektujíce tradici – při veškeré úctě k vašim dnešním jmeninám, Cuketko :) – se slovy: chuť neovlivníš, dala jsem si fachu s křehkou kachnou. Poctivě, pomalu uvařená v láku se sójovkou, zázvorem, badyánem, skořicí a novým kořením. Poté vykostěná, porce rychle osmažené kůží dolů, vnitřek potřen směsí mouky a vody. Nálev z kachny zredukován, dochucen kapkou ume octa a lehce zahuštěn škrobem. Rýže jasmínová. Voní to jako blázen ještě teď!