1. ↪ 2370 Madla81: Madlo, já se nad stravou v porodnici rozčilovala před 20 a 17 lety, bylo to fakt něco hrozného (celozrnné pečivo, jogurty, ovoce a zeleninu mi nosil manžel, jinak bych se nenajedla). Myslela jsem, že se to za ta léta změnilo, ale podle všeho ne.

2. ↪ 2365 lielli:

↪ 2366 aida: To jste mě obě potěšili, ani nevíte jak. Jen u toho stravování je u nás kolikrát velice veselo dík jako nevybuchlá atomová puma aktivnímu dvouletému prckovi :-)

3. ↪ 2371 aida: Myslím, že jídlo (a nejen jídlo, např. i budíček před šestou ráno a podobné veselosti) zůstalo ve zdravotnictví od dob soicalismu a ačkoli při každém pobytu v nemocnici vyplňují pacienti (či v případě malých dětí jejich dospělý doprovod) dotazník se spokojeností, kde bývá jídlo velmi častým bodem stížností, nemění se stále nic. Holt kdo nemá ochotné a blízko bydlící příbuzné, toho ve špitále lituji.

4. Nadúroda rukoly. Mám jí jako „catch crop“, než záhon svými listy zaplní rychle dospívající cukety. Pesto jsme už z ní měli a tak jsem dnes rukolu udělal a la špenát. Na cibulce, s trochou česněku a s creme fraiche. Na závěr rozmixováno.
    S domácími gnocchi to bylo naprosto výborné.

5. ↪ 2374 Jednorožec: To věřím a sbíhají se mi sliny, rukolu můžu na všechny způsoby. Nejradši ji mám však v čerstvém stavu, s kozím sýrem, vodním melounem a medovou zálivkou. To jsem pak v sedmém nebi :-)
    já na svou nadílku rukoly ještě čekám, tak doufám, že potvůrka nezklame a bude jí plný truhlík :-)

6. U nás o víkendu byla kombinace vyjídání mrazáku (bílá drůbkovo-zeleninová polívka z králičích hlav a vnitřností, „svíčková“ z králičích předků a kynuté knedlíky) a testování nového zdroje steaků (www.kvalitabio.cz), takže vysoký roštěnec s drceným pepřem na grilu, pečená mrkev, cuketa a brambory, zelený salát s medovo-hořčičným dresinkem.

7. ↪ 2367 sjuuu: Hodně zdraví Vám i miminku. :-)
    Mně to brzy taky čeká a na nemocniční (podolskou) stravu se rovněž nelze těšit, pokud se za poslední rok nic nezměnilo. Jen pečivo tam měli dobré, což je ale na druhou stranu špatně, protože bylo pro kojící matku moc čerstvé. :-)

Jinak u nás v sobotu valašský paprikáš – polévka podle receptu babičky mého manžela a pak sekaná z mletého krůtího (z trhu) s rychlým bramborovým salátem s cibulí, okurkami a libečkem. Jako dezert skořicové řezy s mrkví a banánem, potřené tvarohovo-máslovým krémem.
    V neděli měla být polévka chřestová, ale chřestu bylo pro počet strávníků málo, tak byl doplněn jednou cuketou a bramborem. Vznikl krásný krém, s trochou smetany byl luxusní. A pak pečené krůtí stehno na tymiánu s rýží a hlávkovým salátem.

8. Tenthle týden jedu na asijské vlně.
    Kuřecí pho mám už za sebou, v lednici odpočívá budoucí bůček momofuku. Poprvé si dám práci i s pařenými bochánky a nakládanými okurkami.
    A dnes byl rýžo- nudlový salát se zbylým kuřecím masem, rajčaty kumato, okurkami (snad to přežiju (-;), jarní cibulkou, koriandrem,vi­etnamskou mátou, ředkvičkami a baby salátem. Dresink jsem spáchala z tmavého cukru, rýžového octa, česneku, zázvoru, sezamového oleje a arašídového másla. Ostrost dodala omáčka sriracha.

9. Fouká vítr vod hor – dej si dífče pozor – hdyby natě, já by natě – hdyby natě foukal, já by natě koukal [česká lidová]

Natě bují. Rvu je do všeho. Je to prakticky vše, co má zahrada nyní poskytuje, krom salátu, zardívajících se jahod a předešle zmíněné rukoly. Koriandr, basilka, kopr, pažitka, petržel, vše na minuty čerstvé a omyté včerejším deštíkem.
    Dnes natě ozelenily a ovoněly knedlíky z horkých brambor. K tomu bílé zelí. Skoro vegetariánský pokrm, až na tu slaninu (panchetta), rozpuštěnou na husím sádle, kterou zelí začalo…

10. pancetta, mama mia!

11. My pokračujeme v testování stejků, ty natě ze zahrádky k tomu taky. Navíc sirup z bezových květů, které nám rostou za plotem.

12. Dnes jsem na vlastní ústa otestovala zde již dobře profláklý bún cha z Holešovické tržnice. První bún cha za mnou, nová závislost přede mnou!

13. Dnes jsem rodině předložila chřestovou polévku, kuře s kaparovou omáčkou a krupičným svítkem a jako moučník koláč pro lenochy z korpusu s jogurtovým želé a mraženými borůvkami.

A teď jdu založit bezový sirup, voda konečně snad vychladla…

14. Amolety s marmeládou.

15. Také vás někdy, ač jindy vaříte rádi, náhle přepadne nezájem?
    I couldn't be bothered feeling? Jsou vinny sluneční skvrny? Měsíční novum?

Super-čerstvé tresky se musela ujmout paní J. Natě sehrály seriózní štěk v podobě pseudo-tatarky na bázi řeckého jogurtu. Nové brambory. Paní J umí!
    Lethargii léčím Sauvignonem Blancem z Nového Zealandu.

16. ↪ 2385 Jednorožec: Normálně mě vaření a pečení nemsírně baví, ale i na mě padla jakási únava a nechuť spáchat cokoli kulinárního – dnes proto k obědu pro mě jen ze včera zbylé špagety s domácím špenátovo-mandlovým „pestem“ a manžel dostane volské oko s vařenými novými brambory a domácí tatarkou. Ale vaečer se snad vzmužím a připravím konečně jablečno-brokskvový tarte tatin.

17. Jednorožec: toto já nesvádím na žádné vlny, ale prostě na lenost. Také mne občas přepadne.
    Dnes na oběd trojbor v sestavě: kachnička-zeli-knedlik, v našem oblíbeném místním pensionku U KALICHA ;-)

18. Včera večer jsem se vzmužila a jen pro sebe jsem si spáchala svůj malý soukromý jednoporcový tarte tatin jablkovo-broskvový a povedl se na jedničku s hvězdičkou. K tomu servírována domácí smetanová skořicová zmzlina, která mě taktéž nadchla. Takže dnes mimo králičí vývar se zeleninou a masem, králíkem na víně s dobromyslí a česnekem a pečenými novými bramborami bude jako dezert podáván právě tarte tatin, tentokrát meruňkovo-jablkový (broskve došly :-)). Už se těším na další kombinace téhle úžasné karamelově ovocné dobroty. Jinak těsto jsem vyráběla domácí máslové, takže ta chuť byla opravdu ještě o jeden leve výš. Sakra, už zase slintám, jdu si dát alespoň tu zmrzku :-)

19. ↪ 2385 Jednorožec: Bohobydelně, řečeno s panem Kaplanem. Obvykle pak místo předem promyšlené večeře podávám krupičnou nebo rýžovou kaši, muž se naštěstí nebrání. (Mimochodem – pro některé to jistě bude na Thank You, Captain Obvious, ale krupičnou kaši doporučuju dělat půl na půl z obyčejné krupice a krupice špaldové. Ta špalda tomu dodá jinou – vynikající – chuť, ale tak dobře „netuhne“, asi bude mít jinak lepku.)

Včera však na to nedošlo, snídaně byla „hotelová“ (vejce, slanina, párky, croissant s nutellou, pomerančová šťáva), k obědu první pokus o steak, s domácími hranolkami, k večeři nové brambory s máslem a nehomogenizovaným mlíkem. Dneska budou houby a celerová kaše a k večeři karcinogenní špekáček, neb jsme se doma shodli, že jsme to nejedli už léta a toužíme vrátit se do dětství k propáleným teplákům a obličejům zašmudlaným od popela a plnotučné hořčice.

20. ↪ 2389 Rivka: Čtu u ranního čaje – jsme tu o hodinu pozadu. Napadlo mě, že moje máti vždy dělala kaši krupičkovou, kdežto vy krupičnou. Pak mě trklo, že je to tím, že moje rodička jí dělala z krupičky, kdežto vy z krupice. Není čeština obdivuhodná a zapeklitě těžká? (Můj syn se jí, na dospělá kolena, učí!)
    Jaký je rozdíl mezi krupicí a krupičkou přesně nevím, jazyk napovídá, že asi ve velikosti zrn.

21. Touché, dělám ji z obyčejné krupice. Ale jenom v tom ten název nebude (možná něco lokálního, podle toho, co se používalo „původně“?), protože kdysi ji máma dělávala z dětské krupičky, a krupičná / krupicová kaše to u nás byla odjakživa. Tak nevím:))
    (A ponivač mne to zaujalo, prokonzultovala jsem s Googlem – jo, krupička je jemnější než krupice:) )

22. Kachní prsa s hruškama ;-)

23. ↪ 2392 Bali: mňami to jsem v pátek ochutnala v úžasné španělské restauraci v Mariánkách a od té doby přemýšlím, kde splašit kachnu :D

24. ale jinak jsem teď dojedla taky moc dobrý tortelonni, plněné obyčejným tvarohem a přelité šalvějovo-česnekovým máslem…

25. ↪ 2393 suanka: kde je v Mariánkách dobrá španělská restaurace? :-)

26. ↪ 2395 baTh: Na Hlavní třídě, blízko zastávky Pošta, jmenuje se Medité a škoda, že nejsem Scukař, hned bych ji zrecenzovala…

27. suanka: přesně tak! je to má nejoblíbenější restaurace, také tam chodím poměrně často: http://www.facebook.com/media/set/?…
    Pravá strana, kousek nad světelnou křižovatkou.
    Tu kachničku jsem tam taktéž měla, ale doma byla trochu jiná.
    V Medité mam momentálně nejraději vepřovou panenku v bylinkové krustě a grilovanou cuketu plněnou rajčatovým bešamelem a uzeným lososem. A APEROL!
    Vlastně, nemají tam nic, co by mi někdy nechutnalo. Vše supr ;-)
    Jinam v ML už nechodím a nic jiného už ani nedoporučuji.
    Tedy mimo kavárny Classic, ale tam se chodí na dorty, na nejúžasnější marzipánový. Jdu si tam zítra jeden loupnout ;-)

28. Tak jsme to cestou z chalupy vzali přes jahodárnu Vraňany a k večeři byly výborné jahodové knedlíky. Není nad tyhle polní jahody. Jsou úžasně sladké, krásně voní… Máte nějaký super tip na jahodové jídlo?

29. Na ty jahodový knedlíky se taky chystám, dneska jsme u stánku za HK koupili dva košíky, jeden padnul skoro celej už po cestě a hned po příjezdu domu.

30. mpik: třeba jahodovou Šarlotu? http://olivovakucharka.webgarden.cz/…e-aux-2.html

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.