↪ 2310 pan Cuketka: Jó, tak to nevím, já žiju na dost malém městě a i když jsem sháněla blbý mletý kardamon, tak jsem si připadala jako Sherlock Holmes :-) Nejbližší slušné kořenářství bych potkala tak až v padesát kilometrů vzdáleném městě, ale budu pátrat, slibuju …
Co budete mít dnes na stole? RSS
-
-
↪ 2306 Bari.mandle:
↪ 2305 Rivka: Jojo, je to ten. Prostě podobá vůně, jako u holandské omáčky, nicméně, ai to nebude rodinný favorit – všichni nadávaj, že je jen sladkej (a to jsem ho až tak nesirupovala) a moc pomerančovej a já už jsem něj přesycená tím pečením… Nalákal mě tady http://anetagoesyummi.blogspot.com/…s-makom.html
Dnesa na stole asi nic. -
↪ 2311 Madla81: sumaq, sumac, sumah (já mu někdy říkám šumák) dodává kyselost. Byl by úspěšně nahražen citronovou šťávou, ale tu bych v mém případě aplikoval až po usmažení.
IIRC, sumaq jsou mleté bobule a vzniklo to samotné jako náhražka citronů, když ty byly mimo sezónu! -
↪ 2310 pan Cuketka: Tak v Brně už se momentálně sumah koupit nedá. :-/ Kupovala jsem jej dřív u Sindibáda, ale vyřadili jej ze sortimentu. O jiném místním zdroji nevím, určitě existuje, ale zatím se mi na něj nepodařilo narazit.
-
↪ 2311 Madla81: ↪ 2314 aida: ani http://www.scuk.cz/…od-antonina/ nepomůže? ;)
-
↪ 2315 pan Cuketka: O Antonínovi vím, ale je z Plzně, pokud se nepletu. Poštovné by vyšlo dráž než koření samotné.
-
Jojo, sumah patří i do salátu fatuš nebo do soljanky. Citronem se nahradit dá, ale není to ono.
-
Díky všem za rady a pomoc, ale bohužel budu muset v případě sumahu zababicovat a nahradit ho citronovou šťávou. Inu, snad mám bude chutnat i bez něj :-)
Jinak u nás dnes budou brzy vonět minimazance a domácí houstičky s mákem a uzlíky s citronem a chilli a k obědu budou přírodní krůtí plátky marinované v oleji, citronové šťávě a podrcené směsi 5 koření z Provence Nature. K tomu šťouchané brambory s cibulkou, sypané šnytlíkem. těším se hlavně na ty mazance, bude to moje premiéra :-) -
K snídani dnes šafránový koláč s máslem (z farm. trhu), čerstvě namletá káva a bylinkový čaj.
K pozdnímu obědu bude roastbeef (naložila jsem ho před třemi dny -anglická prášková hořčice, hrubá sůl, směs pepřů, špetka tymiánu, pár kapek worcesteru a olej) s brambůrkami, posypanými medvědím česnekem, třemi druhy zeleniny (karotka, hrášek, fazolky) a remuládou z domácí majonézy. Vyráběla jsem večer, tentokrát verzi 1 celé vejce + 230 ml panenského řepkového oleje. Zatím nejchutnější! Nadýcháná, skvělá. Zbytek masa a remulády půjde na chlebíčky – zítra a pozítří. Večer už jen zeleninový salát, kousek sýra a sklenka růžového vína z Provence Nature. No a další dny jen obrovský pekáč nádivky z domácích vajíček, domácího uzeného a spousty kopřiv. A zeleninové saláty! Jupí! -
Dneska mirne obzerstvi u grillu. Bruschetta s rajcaty a mozzarellou, zampiony plnene ricottou, lilky plnene ricottou (zase jinou smesi), calamari s fenyklem, petrzelkou, chilli a limetkou, prazma na citrusech a estragonu, cuketky… A aby bylo taky neco ceskyho, tak velikonocni nadivka (zeleneho bylo dost: koprivy, pazitka, petrzelka, medvedi cesnek) a samozrejme mazanec.
Na zitra se v lednici marinuje novozelandska jehneci kyta.
-
Stále ještě šafránový koláč, káva, čaj…oběd velikonoční nádivka + veliká mísa salátu(zelené lupení, mrkev, řapíkatý celer, rajčata, okurka, ředkvičky, fenykl, naťová cibulka a hráškové výhonky), k tomu řecký jogurt namíchaný s českou creme fraiche a bylinkami co trh a balkon dal (medvědí česnek, koriandr, petrželka, šnytlík, nať fenyklu). Večeře…chlebíčky se zbytky roastbeefu a tak dále. Zítra bude ještě nádivka a salátek, polévka drůbková s bylinkovým svítkem.
-
↪ 2321 Pivli: U vás by se mi líbilo, co čtu! :)
-
-
↪ 2322 Zajoch: chichi. No, mně se u nás také líbí. A návštěvy si věru nestěžují! ;-)
-
Zajoch, Pivli: Jé, u vás obou by se mi tuze moc líbilo a nevyhnali byste mě ani potěhem :-)
U nás dnes k snídani dobaštěn poslední kousek mazance, v troubě se peče mrkvový beránek s brusinkami a mandlemi, na stole čekají chlebíčky a já právě svačím báječný celozrnný chlebík se sezamovými semínky, který jsem včera ráno spáchala. Chutná až podzeřele dobře, jdu si pro další krajíc :-)
Jinak k obědu bude masový vývar se zeleninou, vepřová pečeně marinovaná v hořčici a rozamrýnu dle tohoto receptu: http://madlinakuchyne.blog.cz/…a-rozmarynem
Jako příloha br. kaše a čerstvoučký mladý listový salát s ředkvičkami (vše doneseno před cca 10 minutami z tchyniny zahrádky). -
O svátcích jsem si připravila dostatečné množství zásob na následující týden
http://vilemina.blog.cz/…ni-inspiracea dnes jsem opakovala selečí pečínku se špenátem a dobrými brambory. Selátko je jemné, šťavnaté, velmi chutné. K snídani tvarohovou štolu v nejlepší kondici, převládají v ní brusinky. Večer bude ještě zbylý naložený lilek a vajíčková pomazánka.
-
Dnes oslava u mé sestry v řeckém duchu. Výborné olivy, feta, papričky, tzatziky, opečené pity s oreganem. Slepičí polévka. Pečené kuřecí kousky spolu s dílky brambor, pečené lilky, cukety, rajčátka.
A zítra bude chřest! -
Tak v pátek jsem si konečně pořádně zachřestila, k obědu byl spáchán chřest s holandskou omáčkou (moje první realizace holandsk a vyvedla se na jedničku), o víkendu pak klasika – řízky s vařeným bramborem a domácí majonézou. Dnes dvojmužná oslava – tchán a synovec – pro tchána jsem připravila nepečený krémový dort z bílé čokolády a bílého vína – samotnou mě překvapil jeho lehkost a chutnost.
Teď mě budou zřejmě nějakou dobu sužovat sny o dortech, protože syn má příští týden druhé narozeniny a na další týden jsem na další narozeninovou oslavu slíbila dort švagrové … -
U nás v poledne ukojeny nejnižší pudy a připraven smažený sýr. S brambory s pažitkou a tatarkou a rajčatovým salátem byl ale oceněn. :-)
A večer chřest, rovněž s holandskou omáčkou – podle zdejšího již vyzkoušeného receptu Mr. Cuketky. Děkuji! -
pár něžných vzpomínek na velikonoční radosti:
horký čaj v noci po tříhodinové vigilii v románském kostele vymrzlém až na románskou kost. pro zvlášť prochladlé bližní měl páter Augustin i láhev domácí slivovičky. agapé.
pozdní oběd v Tuchomi. jejich kapustnica položila na lopatky dokonce i tu tátovu, a ty jehněčí klobásky! naše dítko nadchly nejen halušky s uzeným, ale i pelech na peci, číča procházející se mezi stoly, nenažraní kapři v rybníce za chalupou a chrápající kaneček za plotem. takovýhle disneyland beru všema deseti.
již tradičně tátova velikonoční nádivka s houbami a trochu netradičně mámin mazanec (dosud bezkonkurenční mazanec mého muže měl letos díky chybě v logistice a nedostatku másla poněkud tvrdší rysy), a vlastně všecko, neb jsem nemusela vařit!a zpátky k plotně: v sobotu co jiného nežli macatý chřest s bramborami a máslíčkem (holandéza se jako vždycky odložila na lepší příští, jsem srab, jsem).
v neděli ve spěchu a bezradnosti nad zmlsanou ratolestí přátel, kterou jsme nečekaně vyfasovali na hlídání, nekonfliktní špagety s čerstvě orvanou bazalkou a parmazánem a šťavnatý rebarborový koláč, který se dočkal trpkého odmítnutí, páč v něm nebyla čokoláda. takovýho pěknýho králíka, co by za něj támhle děti v Africe daly!
dnes pro zahřátí krémová bramborová polívka s bylinkami, ať se zbavím flóry ze sobotního trhu. a k zakousnutí horké sýrové tyčky ještě z trouby. nedočkaví ledoví muži nemají šanci. -
↪ 2312 farfalla: Díky:)
Dneska, dneska… K obědu poněkud opožděné rillettes odminula, k večeři jsem ukuchtila bramborovo-mrkvovo-celerovou polévku podle M. Hazan. Na to, že mám ráda v podstatě jenom zelňačku, to bylo dobré:)
-
↪ 2321 Pivli: Mohu poprosit o recept na šafránový koláč? přivezla jsme si z Istanbulu pravý Iránský:)
-
Něco málo z včerejší večeře: http://www.facebook.com/media/set/?…
-
Včera a předevčírem kotel výtečné husté bramboračky, k tomu mléčná rýže s brusinkami, sušenými švestkami a rybízem (vyklízení zásob z mrazáku zdárně pokračuje), posypané třtinovým cukrem a ještě krátce zapečené v kokotkách. Nejen dítě věku batolecího se po tom mohlo utlouct :-)
Dnes dojezena bramboračka a spáchánáno lehoučké pohankové risotto s bílým chřestem a parmezánem.
Na plotně mi bublá plechovka Salka, už se těším, až bude pěkně zkramelizované, na schodech na půdu chladne pohankovo-mandlový griliáš a ještě zbývá dodělat hovězí po burgundsku.
Zítra polévková sezónní klasika – jemný chřestový krém a finiš s chystáním příprav na nedělní oslavu synkových druhých narozenin. -
↪ 2334 Madla81: Abyste si příště ulehčila práci – teď už se dá koupit Salko jako karamel: http://www.mojemleko.cz/…lko-karamel/
-
↪ 2335 aida: Díky moc za tip, k nám do malého města tahle novinka ještě nedorazila, ale budu po ní pokukovat. Vy už jste zkoušela, je opravdu chutí stejná jako poctivě dvě hodiny vařené Salko?
-
↪ 2336 Madla81:
↪ 2335 aida:
Tak to je náhoda, zrovna dělám řezy se Salko krémem a poprvé jsem koupila plechovku toho karamelového – je to opravdu úplně stejné, jako když tu pikslu vařím, a má to výhodu v tom, že je to homogenní – při tom vaření se mi vždycky na dně plechovky udělala taková tuhá vrstva, která se nedala rozmíchat a museli jsme to vyjíst lžičkou jako nežádoucí zbytek :)
Tohle Salko se celé krásně v krému rozmíchalo. Vřele doporučuju, stojí stejně jako Salko normální. A obsahuje jen karamelizované Salko, nic navíc v něm není. -
↪ 2337 kami: Super, díky moc! Určitě po něm budu koukat, moc ráda totiž se zkaramelizovaným Salkem dělám (a upřímně, mě nějak moc nevadí vyjídat ty tuhé zbytky lžičkou, v podstatě se na to vždycky moc těším :-))
-
↪ 2338 Madla81: Tak už do mě napadalo šest kousků řezů, holt manžel na kamarádově oslavě, tak jsem tu truchlící panenka opuštěná :D
S tím Salkem mě Tatra velmi překvapila – nemám pocit, že by výrobci moc často pružně reagovali na potřeby spotřebitelů. Že si někdo v Tatře všiml, kolik českých hospodyněk doma vaří plechovky…:)
-
k karamelizovanému salku: já koupila první od Tatry a to bylo opravdu úžasné, spíš hutnější konzistence a jak řekla kami, homogenní. Babička pak koupila od zn. Bohemilk a to zdaleka tak dobré nebylo – jako chuťově jo, ale nahoře byl taký sražený ždrbec a po okrajích bylo tekutější. Ale přiznávám, že jsem ho vyjídala přímo z plechovky lžičkou, kdyby se našlehalo v misce, tak by to třeba nevadilo.