1. Dneska bylo chřestové risotto s krevetami,na to že jsem pracoval s chřestem poprvé,povedlo se na jedničku :)
    Večer bude chřest s holandskou omáčkou.

2. Letos je chřest vážně nějaký předběhnutý, zdá se. Na zahrádce už mi leze druhý pazoch, že už by někde začínala opravdu sklizeň?

Jinak u nás dnes pečené zelné závitky s mletým masem.

3. Dušená mrkev. A hodně moc. Dneska mi klidně můžete říkat mrkvosaurus. (když jí miluješ…)

4. Právě jsem zničil tucet chřestu naprosto nepovedenou holandskou omáčkou..stane se no :(

5. V sobotu bůček Momofuku, glazovaná karotka s tymiánem a šťouchané brambory s pažitkou ze zahrádky. Taková modernější verze vepřového s mrkví. Dnes maminčin vídeňský br. salát (opět s pažitkou) a smažená kotleta, jemňounká jak ze selátka. Ke kávě pak citrusové cupcakes podle Chez Lucie, moc dobrý…ale tak krásný jako Lucka jsem je neměla ;-(

6. domácí hamburgery (nepochopila jsem, kam se dává nástavec na mletí na našem robotu:), ale klasika porkert mě zachránil), čokoládovo-mrkvová bábovka a něco tvarohového… bude.

7. já jsem se dnes jedině pasivně přihlásil do výkrmu ;) a večerní fried rice byla jen taková předponožka k dalšímu výkrmu sladkým od babičky.

8. Jehněčí (lamb) jsem měl mnohokrát, ale jak jsem starý, skopové (mutton) ještě nikdy.
    Ramínko (shoulder) dva dny marinované, pak 5 hodin pomalu v troubě pečené. Chuť a vůně naprosto sensační, jemná. Textura značně vláknitá, maso bylo měkké, ale přesto lezlo do zubů. Takže zbytek bude dnes umlet na nějaké karbanátky, kofty, či jak to nazveme.

„Mutton dressed as lamb“ se zde říká o zralejších osobách, zejména ženách, neuváženě oblékajících se, jako by jim bylo o mnoho let méně.

9. Dnes mi konečně trošku otrnulo po přestálé rotavirové infekci, takže se vesele pouštím do pečení cookies s brusinkami, bílou čokoládou a různými semínky (první várka hotová a jsou výtečné :-)). K obědu budou jen špagety s lehkou rajčatovou omáčkou a parmezánem a k obědu asi spáchám čekankový salát s pomeranči a medovým dresinkem. Konečně mám chuť na jídlo, alelujá!

10. přišlo jaro, přišlo, a proto v neděli dopoledne na korzu první letošní zmrzlina, k obědu široké nudle s omáčkou co-sobotní-trh-dal (žampiony, naťová cibulka, medvědí česnek, smetana, citronová šťáva) a parmazánem, k večeři premiéra strhujícího tvarohového koláče podle ChilliJulie a dál už nic, neb by se nevešlo. v pondělí k obědu jen bramborová kaše s medvědím česnekem, k večeři lavor pořádně vychlazeného kuskusu se zeleninou, zbytek tvarohového koláče a sklenka bílého. k druhé večeři ještě zažívací soda pro pokročile gravidní žáhu.. dnes tedy odlehčeně: k obědu zbytek kuskusu, k večeři brambory na loupačku s tvarohem a spoustou listové zeleně (acidum folicum).

11. nevím, zda se to bude dát jíst,ale upekla jsem chleba a k tomu tvaroh se šnytlikem

12. ↪ 2290 sjuuu: Gratuluju k těhotenství, i když méně k zažívacím problémům ji graviditu doprovázejících. Úplně jste mi udělala chuť na brambory na loupačku, ty jsem neměla, ani nepamatuju (takže je asi jasné, co bude k večeři :-)).

13. ↪ 2290 sjuuu: vidím že těhotenské radosti si nás tady užívá více. :-)
    K tvarohovému koláči Vám musím napsat, že speciálně po něm mě teď pálí žáha taky, a to pekelně. A přitom na něj mám pořád takovou chuť ! Zítra budu péct ten švédský sypaný.
    U nás včera k večeři opečené mladé cuketky s rajčaty, česnekem a bazalkou, manžel to snědl jen tak, já s kusem dobré bagety.

14. Tak dneska do mě zahučela už celá plechovka cizrny, rozmixnutá se sezamem, troškou olivového oleje a kapky jablečného octíku…taková codůmdal variace na hummus :)

15. Na mřížce chladne celozrnný chlebík, já právě baštím poslední cookies s brusinkami, bílou čokoládou a semínky a k tomu si ještě dopřávám domácího pribináčka s karamelovou příchutí: http://madlinakuchyne.blog.cz/…ene-v-troube
    K obědu bude zeleninová fazolačka s domácím kysaným zelím a šťouchané brambory s jarní cibulkou a šnytlíkem, k tomu pěkně okurky s kyškou, mňam.
    Na večer si dám čekankový salát s brusinkami, jablíčky a jogurtovým dresinkem. Tak nějak mě to poslední dny baví bez masa.

16. Dnes byla opulentní fondue večeře spojená s matematickým kvízem pro děti. „Jestliže jsme v pěti lidech snědli 1350 g sýra, kolik snědl každý?“ Ti malí syčáci požadovali kalkulačku, ale nakonec to spočítali. Žádná dieta to nebyla 8)))

17. Měli jsme žampionovou polévku, jako hlavní jídlo citronové kuličky http://www.apetitonline.cz/…proveho.html , k nim pečené nové brambory a tzatziki.
    A jako dezert koláč s čokoládovou ganaché (podle receptu z kurzu v Saint-Tropez)- já vim, že je postní čas a navrch pátek, no, ale měli jsme návštěvu :)

18. U nás dnes bude mrkvičková polévka s rozmarýnem a pomerančovou šťávou, jako druhý chod krémové risotto s červeným vínem, pečenou hlívou a česnekem. V troubě se právě pečou tartaletky s banánem, rybízem (je čas udělat mrazákovým zásobám pápá) a karamelovým krémem a ještě se chystám upéct bezlepkový kokosovo-ananasový dort.
    A na zítřek se těším na oběd k mamince a na její báječnou kachnu na pomerančích.

19. v sobotu kotel dosud zimně vyladěné minestrone (kořenová zelenina, špek a bílé fazole), v neděli už trošku jarněji: quiche s mrkví, mladou kedlubnou, naťovou cibulkou a pořádnou vrstvou goudy, obzvláště vypečené. žáhu chladím nealko pivem, nealko pivem a nealko pivem. podnájemnice po něm má takovou škytavku, až mi odletují knoflíčky od košile. dnes jen rychle zlikviduju unavené brambory, zbytek tvarohu a šnytlíku a pak ať se práší za kočárem směr CZ. těším se hlavně na snídaně v trávě u babičky Lidky, na vaječnou kreativitu s dítkem (kraslice) i bez dítka (vaječný koňak) a na nějaký ten vlahý pyromanský podvečer s vopravdovským ohýnkem a s buřty na vopravdovském klacku. a možná budou i vošouchy s kopřivama!

20. ↪ 2299 sjuuu: Tak to jsme měli úplně stejnou polévku, akorát já místo bílých fazolí použil borlotti. A z jejich zbytku jednoduchý salát s tuňákem a pórkem.

V neděli pak vepřové pečené s fenyklovým semínkem a čerstvým oregánem, na fenyklu (tentokrát čerstvé bulvy), pomerančích a víně.

Taky jsem zkoušel špagety s kopřivami, co nám bují na zahradě, tip z Itálie. Docela zajímavé, krom nádivky jsem je nikdy nejedl.

21. dneska jsem pekla pomerančovo-makový dort se žloutkovým krémem a doteď mě fascinuje (a trochu otravuje) sýrová vůně, podobná té při výrobě holandské omáčky. až na cukr a pomeranče složení i postup skoro stejný, ale stejně jsou tyhle podobnosti zarážející:-) znáte to někdo? jsem toho absolutně přečichaná po půlhodině přípravy.

22. Ke steakům od Kšány jsem udělala žampióny s medvědím česnekem (obé z trhu na Kulaťáku).

23. Poprvé zkouším vytvořit Momofuku bůček, od včera se povaloval v marinádě a již se peče:) A jdu zadělat bochánky.
    Poněkud neorganicky je moučníkem Kaesekuchen – prostě jsem na něj dostala chuť, no:)

24. Předevčírem uvařen kotel zelňačky s klobáskou z farmářských trhů, ze kterého průběžně užíráme. Včera k večeři salát – variace na caprese. I když, jen u salátu nezůstalo -při vaření kaše pro synka se mi nějak utrhla ruka s krupičkou, musela jsem ředit a ředit a výsledek jsem si snědla převážně sama, což mi ale vůbec nevadilo. :-)
    Dnes jsem cestou na nákup neodolala a stavila se na španělského ptáčka s rýží v nedaleké jídelně domova důchodců. Předsudky stranou, vaří tam skvěle!

25. ↪ 2301 farfalla: Neznám, ale toužím po receptu!

(A co bylo dneska… K obědu uzený kapr s bagetou z pankráckého trhu, protože jak kapra moc nemusím, tak tohle je mana, k večeři smaženky se sýrem, aby se spotřeboval starší chleba. Ale přijdou lepší časy, v lednici nechávám lehce rozležet rilletes z pomalého hrnce.)

26. ↪ 2301 farfalla: Není to ten dle Apetitu? ten jsem pekla minulý víkend je vynikající:) já žádnou sýrovou vůni nezaregistrovala.

27. Filety pstruha jsem obalil v mouce ochucené tlučeným kmínem, pepřem a sumaqem (tmavě červený prášek citronové chuti) a nechal na sítu zaschnout. Smažil jsem je v panenském řepkovém oleji a podával s novými bramborami a vařenou brokolicí. Side dish: domácí tatarka z řeckého jogurtu, majonézy, kapar a strouhané nakládané okurky.

28. Dneska bude na stole to,co nás v krámě trefí do nosu :)

29. ↪ 2307 Jednorožec: Hmm, to zní více než lákavě, pokusím se zrealizovat v českých podmínkách (jen ten sumaq mi zůstává cizokrajně utajen, takže bude nahrazen – čím by bylo nejlepší?).
    Jinak u nás včera brokolicová polévka a zapékané těstoviny se zeleninou, k večeři hromada hlávkového salátu s vejcem a kefírem.
    Dnes ke svačině spořádána velká mísa čekankového salátu s jablky, brusinkami a kefírovo-meduňkovou zálivkou, k tomu čerstvá domácí bagetka, mňam. K obědu se těším na steaky z lsosa, které se už pěkně marinují, další hromadu salátu a křupavou bagetku. Miluju jaro!

30. ↪ 2309 Madla81: sumah normálně koupíte v každém pořádném kořenářství, imho by to u nás neměl být vůbec problém sehnat ;)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.