V sobotu po návštěvě Zoo vyhládlo, takže konečně došlo na vytouženou kachničku s červeným zalím a br.knedlíkem. Včera jsme měli na večeři návštěvu, pohostili jsme je focaccio s rajčaty a bazalkovým pestem, další chod byly medailonky z roštěné a zeleninové lasagne a nakonec se mi opravdu povedl cheesecake s jahodovou omáčkou. Dělala jsem ho z Maskaru z Polné a byla jsem velice příjemně překvapena poměrem cena / výkon.
Co budete mít dnes na stole? RSS
-
-
Udělala jsem si talíř smažených cuketových květů plněných sušenými rajčaty, kapari a sýrem. Včera mi rodiče přivezli z Itálie všemožné dobroty včetně krabice čerstvých květů, ráno na trhu zakoupených :)
-
↪ 2219 Madla81: a dovedete si představit, jak vypadal můj raně sedmiměsíční pupek po včerejších osmi (slovy osmi) palačinkách s meruňkovou marmeládou a zakysanou smetanou? :-)
Domácí hamburgery s tzatziky a ostatně i ostatní Vámi zmiňované zní více než lákavě. -
↪ 2221 Pavli: mohu se zeptat, kde Maskar z Polné kupujete?
-
↪ 2225 pan Cuketka: myslíte jako že to zní jako mascarpone? :-) Nevylučuju, že jste přišel na něco ještě mnohem lepšího, ale můj mozek teď nejede na plný výkon. :-)
-
↪ 2226 Ranavalo: jj, já tam mám mascarpone jako vyšité ;) ale chvíli jsem nad tím dumal, čím mi ten „maskar“ přišel divný :D
-
Jen aby to nebyl masakr z polné (tak jsem si to původně přečetla já :-)
-
Jo, já to taky dvakrát četla jako Masakr a uvažovala jsem, co to může být za produkt :-)
-
↪ 2224 Ranavalo: Kupovala jsem ho na Kubání, u stánku Kozí farmy z Chrastavy.
Vtipný název mě dostal hned napoprvé a můžu říct, že je to nejlepší mascarcokoliv, jaký jsem kdy jedla :-) -
↪ 2229 Madla81: Já taky, pak jsem hledala… Kdybych se dostávala na Kubáň, zkusím.
Dneska máme Koložvársku kapustu, vepřové plátky na houbách s brambory, třešňovou bublaninu (kompotů ubývá, přibývá jara, doufám), kanelbulle a Němku na výměnném pobytu;) -
včera jsme měli pečená kuřecí stehna – přítel je rozený experimentátor a stehna potřel rozšlehaným osoleným a opepřeným vajíčkem a vznikla strašně dobrá křupavá kůžička a měkké štavnaté maso… já jsem o tom nikdá neslyšela, ale funguje to… dělá to někdo taky nebo u nás v kuchyni vznikl příspěvek ke světové gastronomii? :D
-
↪ 2223 Ranavalo: Ty bláho, osm palačinek bych asi nezvládla ani te´d, natož když by mi už relativně velké dítě tlačilo na žaludek :-) Ale palačinky s meruňkovou marmoškou, jó, to bych si dala. Naštěstí se zítra můžu těšit aspoň na buchtičky s krémem, které jsem neměla snad od dby povinné školní docházky :-)
-
Tak dneska k obědu poctivá dvojctihodná koprovka dle tohoto receptu: http://madlinakuchyne.blog.cz/…prova-omacka
A jinak jsem měla doslova kynutý den – upečeny domácí houstičky sypané sezamem a mákem, k tomu citronové chilli uzlíky, chlebík s rozmarýnem a balkánem a teď se v troubě ještě peče kynutý věnec s kardamonem, s náplní ze sněhu, sušených švestek marinovaných ve směsi domácího vanilkového cukru a bílého rumu, pokapaných rozpuštěnou mléčnou čokoládou smíchanou s jogurtem a posypaných drcenými mandlemi smíchanými s vanilk. cukrem. Už se fakt těším, až zakrojím! Inspirováno zde: http://luciedvorakova.blogspot.com/…e-vyzva.html
a zde: http://catalinapece.blogspot.com/…e-leche.html
Tak nějak když se pustím do domácího pečení, tak nevím, kdy přestat :-) -
K večeři pečené nové brambůrky s rozmarýnem, k tomu tvarohový dip s bylinkami ze zahrádky. A jako moučník perník s čokoládovou polevou.
-
Dnes výborná jitrnice od řezníka ze Žebráku ;-)
-
Místo, aby před hosty vyzdvihl přednosti jídla, Chris jako obvykle mumlal nějaké omluvy, když nás, se sklenkou „bubbly“ v ruce převáděl z obýváku do jídelny. Ehm, je to poprvé, co to vaří, není si jist, zdali se to povedlo, tak jak mělo…
Polévka z řapíkového celeru, jablek a rajčat byla naprosto dokonalá. Perfektně vyvážená komplexní chuť, spousta umami, hladká textůra. Hádal jsem na kuřecí vývar, ale prý ne ne – vše bylo ze zeleniny. Servírováno „piping hot“, jak to má plechová tlama má ráda. Joy!
Bohužel hlavní chod se nedokázal přenést přes takto vysoce nasazenou laťku. Chris i Ruth se vzdálili a paní Jednorožcová a já jsme v jídelně osaměli. Litovali jsme, že není propojená s kuchyní okýnkem (serving hatch), jak zde bylo v módě během „swinging sixties“ a let sedmdesátých. Z kuchyně se ozývaly divé zvuky, nárazy nádobí a my hádali, co se tam děje. Co bude doneseno na stůl? Čtyři už připravené servírovací lžíce nám napověděly: Obvyklá vařená, ničím neokrášlená zelenina.
Taky, že ano. Ruth postavila na stůl čtyři velké horké polévkové mísy: brambory, mrkev, krájené fazolové lusky a mange tout s malými kukuřičkami. Chris donesl talíře s kuřetem a džbán nezahuštěné, neredukované a vodové omáčky, jeho opakovaná slabina. Měl by ho na to jeden už konečně upozornit? Známe se teprve asi sedm, osm let, to je na Anglii ještě dost embryonální stádium přátelství. Kuře bylo nedochucené, doslova nemastné – neslané a bylo těžko určit, zda bylo pečené, či vařené v páře. Něco mezi.Jako moučník byly ucházející kupované košíčky „brandy snaps“, plněné krémem a ovocný salát. Salát vypadal nádherně a vábivě: velké kostky ananasu a červeného melounu (water melon) se vyjímaly na pozadí krájených hrušek, jahod a ostatního ovoce. Vše bylo pečlivě připraveno a čerstvé, leč chuť zůstala někde daleko v zámoří, na polích a v sadech, kde vše mělo ještě dny a týdny zůstat a zrát.
(Jména osob mohla, ale nemusela být pozměněna)
-
↪ 2238 Jednorožec: nezávidím to nedopečené kuře a vodovou omáčku, ale jinak úžasně poetické :)
u nás byla včera treska pečená s tahini a zmizela tak rychle, že jsem se konečně rozhoupala k tomu udělat objednávku Čerstvých ryb a kromě tresky si objednala i kilo sleďů, tak se těším až budu dělat domáci zavináče, pečenáče, rybí saláty a jiné dobroty
-
Zítra chýstám velkou večeři – marinovaného sledě jako předkrm, pečená kuřecí stehna a k nim studené přílohy, které budou na stole už během předkrmu (listový salát s vinagretou, hummus, čočkový salát s paprikou a zázvorem, okurkový salát) a teplé přílohy (kari rýže, zelenina na páře, česnekové brambůrky). Jen si nevím rady s dezertem, měl by se hodit k výše uvedenému a být bez mléka a másla (a klidně to nemusí být nic tradičního) :) Poradíte někdo?
-
↪ 2238 Jednorožec: krásně popsáno, byť jste zjevně nebyl úplně nadšen. :-)
-
↪ 2238 Jednorožec: Připojím se k chvále stylu. Při čtení Vašeho poutavého příspěvku mi (kromě lehké závisti takto ovládat psaný jazyk) hlavou proběhla myšlenka, jestlipak se náhodou psaním neživíte. Nijaké kuře Vám samozřejmě nepřeji, a už se moc těším na další počtení.
-
2239, 41 a 42, suanko, Ranavalo a L.A., díky moc! Ruměnec. Jsem ale potěšen, že moje mateřština je po mnoha letech mimo české prostředí shledána stále funkční.
Psaním se neživím a nevzpomínám si, že bych za své řádky dostal kdy zaplaceno. S jednou vyjímkou: Napsal jsem – čistě pro srandu králíkům – pár krátkých věcí o svých raných zážitcích v Anglii a ty se nějak oklikou dostaly, ještě v dávných dobách se Železnou oponou, do redakce českého vysílání BBC. Byl jsem pozván, abych fejetony přijel načíst na mikrofon.
Ve studiu mě nalili čaj, řekli mi, abych nešustil papíry a sdělili mi, že BBC platí od minuty. Really? Tak jsem, pochopitelně, nasadil velmi rozvážné, uvolněné tempo a pečlivě vyslovoval. Asi za měsíc mě přišel cheque a pochvalný dopis vyzdvihující výborný a neuspěchaný přednes! :-) -
↪ 2243 Jednorožec: hezké. :-)
U nás dnes na stole rýžová polévka s fazolkami mungo, vločkami a kořenovou zeleninou – vařila jsem to pro ročního syna, ale sama jsem si na tom taky pochutnala.
Zítra pořádáme menší party, mám v plánu pečené maso, křupavé pita chleby, hummus, lilkový kaviár (seženu-li pěkné lilky), olivy, salát. Upéct jsem chtěla jen nějakou rychlou tvarohovou buchtu, ale popadly mě teď choutky vyrobit taky něco trochu stylového, aby se to hodilo k ostatnímu – nenapadá vás něco? -
↪ 2244 Ranavalo: krupicová buchta se skořicovým cukrovým rozvarem, perník se sušeným ovocem, banánový chléb, carrot cake…
-
↪ 2244 Ranavalo: Co takhle baklavu?
-
My jsme dneska měli rybí den, k obědu lososa s listovým špenátem, k večeři krevety, zítra pokračujeme s mušlema a musím konečně naložit sledě.
-
↪ 2245 suanka: díky za tipy, asi nakonec opravdu vyhraje nějaký pěkně kořeněný perníček. :-)
↪ 2246 Madla81: Taky mě hned napadla, ale zaprvé nemám ořechy a zadruhé se to blbě jí, resp. je na to třeba talířek, což by mohl být problém. Bude tu asi 20 lidí, takže s nádobím trochu improvizujeme. :-) Ale díky za tip. -
Dnes Spaghetti Viva Italia dle Rittiho. V jednoduchosti je sila!
-
Muffiny ala nedělní jablečná bábovka (via Gurmánka), kyselo a k pozdnímu obědu či časné večeři krůtí maso (bronzová Kelly z farm.trhu) naložené v koření z Farahu, citronové šťávě a olivovém oleji, k tomu kuskus s hráškem, cuketkou, řapíkatým celerem a nakládaným citronem a rajta (řecký jogurt, salátová okurka,římský kmín, máta, citron, olivový olej)…mňam! Aspoň ta máta je čerstvý, v truhlíku na balkoně už hezky raší, stejně jako saturejka…