Včera i dnes krůtí stehna pečená se zelím a půlkami brambor. Bramboračka. Navíc úžasné kynuté koláčky se sypáním, plněné tvarohem, ořechovou nádivkou nebo povidly. Vše proviant od mojí zlaté maminky. Před tím vepřový guláš. Dnes na večeři zakoupeno chačapuri (v gruzínském pekařství, zde doporučovaném panem C.), ale už téměř sežráno. Pokud bude přesto večer hlad, dáme si se synkem krupicovou kaši. :-)
Co budete mít dnes na stole? RSS
-
-
↪ 2189 kami: Éh, tak to asi budu těhotný chlap, protože obalovaný květák je jedna z věcí, kterou fakt nepozřu. Jinak květák miluju ve všemožném skupenství (dokonce i čerstvý :-)) a variacích, ale obalovaný neee. Úplně se mi z té představy hory smžaeného květáku udělalo nevolno :-(
Jinak u nás dnes k obědu hovězí po burgundsku s domácím cibulovým chlebem (a pro manžela netradičně s br. kaší) a dojížděčka zbytků ze včerejší oslavy mých třicetin – takže domácí pivní prclíky, kterých jsem napekla jak pro batalion vojáků, čensekovo-smetanovou nádivkou plněné rohlíčky, šnečci z domácího listového těsta se slaninou a balkánem, brownies se zkaramelizovanými opilými banány (ty byly fakt super, ještě že jsem je pekla z takřka čtyřnásobné dávky) a slovy tři zbylé kávové lanýžky s kardamonem. Mandlové mini Pavlovy podávané se šlehačkoua malinovo-mátovým coulis se na oslavě neohřály ani hodinku (a to jsem je dělala z osmi bílků .-)). -
Kami, Kytko, zase nějaká telepatie jak s tou řepou – já mám krásnej velkej květák od soboty v lednici, zítra jdeme do něj :-)))
-
↪ 2192 Madla81: mohla bych poprosit na recept na zmiňované pavlovy? Zní to báječně a mně se občas nějak hromadí bílky. :-)
-
K večeři jsem si chtěla udělat kremrole s rumovým krémem a ráno jsem vytáhla z mrazáku poslední balíček domácího listového. Jenže tvořítka na trubičky jsou v tašce, kterou manžel dal až úplně nahoru na skříň. Tam ani nedohlédnu, natož abych bych tam vylezla. Tragédie.
Takže jsem tu veselou půlhodinku z tvrdého papíru vystřihovala a motala a alobalem obalovala improvizovaná tvořítka :D No, výsledné kremrolky jsou spíš kornoutky a každý je jiný, ale už chladnou!! A kremrole s krémem budou!
Před ně předřadím nějaký trapně nedezertní chod, zřejmě hovězí s rajskou a těstovinama. Ale kremrolky budou hlavním chodem, to je jasné:D -
↪ 2195 kami: Tuhle metodu ukrývání věcí před rodinou do co největší výšky také spokojeně používám (-;
-
↪ 2196 Kytka: Tím ovšem riskuješ, že bys mohl přijít o kremrole :)
-
Vareniky (bezmasé pelmeně) s bramborovo-houbovou náplní z blízkého, nově objeveného ruského obchodu… dneska mám nějaký líný den a tohle se fakt hodí…
-
↪ 2197 kami: neriskuju, ty mi doma nikdo neudělá ani když jim žádná tvořítka na skříň neschovám. A stejně mám raději jiné zákusky (-;
-
↪ 2196 Kytka: Jo, to já taky (hlavně když se to týká něčeho sladkého, co potřebuju ukrýt před nejmladším členem rodiny), ale po zážitku, kdy mi na hlavu spadly košíčky s pečeným karamelovým krémem jsem ve vybírání míst již obezřetnější :-)
-
↪ 2194 Ranavalo: Recept mám z kuchařky Vánoce s Nigellou, takže tady je recept (brzo bude i u mě na blogu): 8 bílků (měla jsem mražené, které jsem dva dny před přípravou nechala rozmrazit v lednici), 500 gr. cukru krupice (já použila méně, 350 g), 4 čajové lžičky kukuřičného škorbu, 2 čajové lžičky bílého vinného octa, 1/2 čajové lžičky vanilkového aroma (já použila mandlové)
Na potření: vyšlehaná a zlehka oslazená šlehačka, ovoce
Já na přelití použila malinovo-mátové coulis, což bylo super, protože se o jeho zbytky pak strhla hotová bitva.
Postup na Pavlovy: Plech vyložíme papírem na pečení a podle dortové formy o průměru 25 cm uprostřed tužkou narýsujeme střed. (Já dělala jednoporcovky podle tvořítka na srdíčka, vypadalo to krásně navíc odpadlo drobení při krájení jednotlivých porcí z jednoho velkého kusu).
Z bílků ušleháme pevný sníh, který tvoří vláčné špičky. po lžíci do sněhu vešleháme cukr a pokračujeme ve šlehání, až vznikne lesklá hmota s tuhýma špičkama.
Přikápneme ocet a aroma a posypeme kukuřičným škrobem (ten jsem pro jisottu sypala přes sítko) a překládáním zlheka vmícháme do hmoty. Hotovu hmotu navrčíme na plech do narýsovaného kruhu (nebo si hrajeme s vykrajovátkama jako já :-)).
Vložíme do trouby předehřáté na 120 stupňů a pečeme 1 hodinu. Po vyjmutí z trouby necháme zcela vychladit.
Těsně před servírpváním potřeme hustě ušlehanou oslazenou šlehačkou a posypeme ovocem nebo přelijeme ovocnou omáčkou.Je to jednoduché, efektní a úplně super!
-
↪ 2201 Madla81: Srdíčka s malinovým coulis, to zní pohádkově:) Pavlovu jsem pekla podobně, snad dokonce také podle Nigelly, jen jsem podle tehdejšího receptu pekla pár minut na vyšší teplotu (povrch by tak měl zůstat křupavější) a pak už při té nižší.
Teď mi příbuzná z Austrálie (kde je Pavlova doma) poslala trochu jiný recept, ve kterém narozdíl od všeho, co jsem kde četla, není škrob, jen ocet. Je to od první dámy australského pečení Margaret Fulton. Zatím jsem ho nezkoušela. Je to takový needitovatelný scan v pdf, kdyžtak můžu poslat na email. Základ je 8 bílků – 2 hrnky cukru – 1,5 lžičky octa – 1,5 lžičky van.esence. -
↪ 2201 Madla81: děkuji moc! :-) Mě na tom láká to Vaše mini provedení, od velké pavlovy mě odrazuje právě to krájení, přesně jak píšete.
Jinak u nás dnes na stole jáhly na balkánský způsob, recept z jakéhosi tv magazínu z 90. let, ale u nás v rodině navzdory tomu velmi oblíbený. :-) Jáhly, cibule, česnek, rajčatový protlak, přimíchat zelené fazolky, posypat sýrem. Prosté, levné, chutné.
-
↪ 2203 Ranavalo: za málo. Já zase určitě vyzkouším vaše jáhly. Skoro všechny ingredience mám, tak až tu nebude manžel na oběd, jáhly to jistí :-)
-
Tagliatelle s opečeným lilkem, cuketou, kuřecím masem, sušenými rajčaty, černými olivami, kapary, šalotkami, česnekem, bazalkou, tymiánem a olivovým olejem. Foto na FB.
Dezert marcipánový dort z mé oblíbené kavárny ;-) -
↪ 2204 Madla81: u nás toto jídlo taky muži nevyhledávají. :-)
-
U nás včera večer byla ňamka největší: Na ohýnku opečené poctivé špekáčky od našeho místního řezníka. Letos poprvé. Ňam. Dneska repete (jestli počasí dovolí)!
-
Alo, to mi nedělejte! Ohýnkové buřtíky jsou pro mě vrchol slasti :D
Těšila jsem se na lasagne s boloňskou omáčkou, co mi voní z trouby, ale s vidinou buřtíka jejich lákavost slábne. Posledního ohýnkového buřtíka jsem měla na tříkrálovém nočním přechodu Brd a to už je pěkných pár měsíců :(
-
Dnes bude tatarák z „domácího“ hovězího, zítra sushi a v neděli řízky!
;-) -
Kami, my jsme se na to taky těšili jak malí! A taky naše mládě (2 roky a kousíček) – dokáže sníst dva (teda bez šlupek, ty jí tatínek). A už se taky těší na grilování, říká až budeme pect kosti (tím myslí jehněčí kotletky, třímá to pak vítězoslavně v obou rukách a hryže jak neandrtálec :-))).
-
Zítra bude k obědu Osso Buco
-
V posledních dnech nějak nebyla chuť do vaření, ale dnes jsem se vzmužila a upekla tvarohovou bábovku s brusinkami.
-
Dnes si uvařím žampionovou polévku a dojim nějaké ty zbytky. Zítra na oběd k rodičům na kapra a salát, na véču do Medité, pak dva dny Praha a to ještě nevim kde co zblajznu ;-)
-
Tak tvarohová s brusinkami nemusí být špatná…já zas včera vyhrabala borůvky z mrazáku, narychlo ohlášenému synkovi se slečnou udělala skleničkovou, ohřála žemlové knedlíky a k nim dala listový mražený špenát a zbytek vepřového karé (dosti suchého) jsem na nudličky opekla na slanince – bylo to ok. Dnes zas kuřecí horní stehýnka na pivě s houbami a s rýží a na zítra jsem slíbila klasiku – brsalát se smaženým řízkem.
-
Jsem ve Lhotě ve mlejně u bráchy, kterej moc rád griluje, takže včera k večeři rosbíf (a zbytek pak studenej k snídani), k obědu vrabci s bramborovým knedlíkem a teď už brácha zase roztápí gril (-;
-
pirohy nasladko i na slano s osmazenou cibuli, hojne maslem mastene a zvrchu solene. mrkvova polivka, pro zmenu.
-
Vývar s šunkovými krupicovými nočky a obrovská hora palačinek. Uvidíme, jestli zbydou na zítřejší snídani, mám je ráda i studené. :-)
-
Mě minulej týden dorazila první zásilka z vanikových lusků, takže jsem samozřejmě nevydržela a včera byly buchtičky s krémem a ještě piškotový koláč s vanikovým krémem a jahodami ala Bali. Dneska jsme měli k obědu moje domácí sushi, večer jsme dopekli zbylé buřty a zítra budou vepřové plátky na houbách.
-
U nás včera k obědu treska s vyletněnou středomořskou omáčkou (kapary, citronová šťáva, rozmarýn), k tomu kuskus a br. kaše.
Večer byly čevabčiči, které jsem neměla snad deset let, zítra nás čekají domácí hamburgery, netradičně podávané s tzatziky :-)
Jo a ještě jsem upekla palcové mandlové sušenky s čokoládou, které extrémně rychle zmizly.
No a dnes jsme byli na oběd u roidčů, kde se servírovaly přírodní krůtí plátky s olivovo-zeleninovou směsí, k tomu brambory pečené na plechu s Nivou. A jako dezert pišktoový dortík s vanilkovým krémem a ovocem. A teď můj raně čtyřměsíční pupek vypadá jako Hindenburg před explozí :-) -
Jé, čevapčiči, to chci taky :-)