1. ↪ 2100 Ala: Jojo, ony asi všechny batolata jsou hodně omáčkoví :-), protože to naše taky. Klasiku (rajskou, koprovku, čensekovou, petrželkovou) páchám dost často, ale nevím proč jsem se bála těch, co se připravují s masem …
    hmm, lívance a honzovské buchty bych si hned dala, ale u nás musí vždy sladká jídla počkat na dobu, kdy není u oběda manžel a kdy mám zrovna chuť spáchat něco sladkého, což není moc častá shoda náhod.
    na domácí kynutý knedlík se jště chystám, zatím zvládám jen hrnečkové, vídeňské a karlovarské, ale na klasický houskáč jsem si ještě netroufla.
    tak ať vám váš nejmaldší strávník hezky baští!

2. Já si to zase neumím představit bez masa – třeba koprovku a rajskou – uvařim maso a z vývaru pak udělám tu omáčku. Mně by to bez masa ani nechutnalo. To sladký mám s manželem taky problém, on se tím cpe, ale chtěl by před tím ještě tu omáčku a pak se ještě dorazit buchtama, nechce to uznat jako plnohodnotný jídlo.

3. Dneska hlásím svíčkovou z mladé koňské zadnice, to bude dobrota :P

4. My dneska „raclette“ (u nás tradičně z blaťáckého zlata), k večeři ovar z prasečího kolínka.

5. U mě osobně to dnes jistí jen lízátka proti těhotenským nevolnostem.

6. ↪ 2105 Madla81: :D tak ať zaberou :)

7. Báječná vzpomínka na dětství – rýžový nákyp s meruňkami :-)

8. Domácí chleba s drožďovou pomazánkou – mám pocit, že potřebuju vylepšit pleť:)))

9. Čekankový salát s opečenou slaninou, konfitovanými kachními žaludky a vejci. A v troubě mam kokosový koláč ;-)

10. ↪ 2109 Bali: Hmmm, hned bych si dala. Škoda, že u nás na malém městě aby čekanku i v době sezóny hledal takřka pod lupou. A když se dá sehnat, tak je špatně uskladněná, ach jo…

Jinak u nás dnes k snídani dojezeny rozinkové kobližky z trouby (stejný postup jako u koblih s náplní, jen bez náplně a navíc s rozinkami v těstě a rovnou tvarovány malé koblížky) a vrstvený jablkovo-vločkový dort dle tohoto receptu: http://madlinakuchyne.blog.cz/…ablkovy-dort
    (vzhledově je sice nic moc, ale ta chuť je božská).
    K obědu byla zeleninová polévka s červenou čočkou a risotto s marinovanou hlívou a parmezánem. Lahoda.
    Na zítřek se chystám spáchat opět jablkový moučník – tentokrát nepečený, tento: http://madlinakuchyne.blog.cz/…ovkovem-havu

11. Madlo, ten ze svařených jablek s pudinkem a pšikotama taky dělám hodně často, je to bezva „dietní“ dezert a chutná dětem, moje mládě mělo zrovna tenhle dort jako svůj první narozeninový. Recept mám po mámě a mělo to název „mokrý pes“, nevím proč, možná že se ty piškoty v tom tak pěkně rozmočí. Jen ho nedělám jako bábovku, ale do klasický dortový formy.
    Jinak my jsme dneska konzumovali bezva sekanou od našeho vynikajícího řezníka pana Klána a zítra se chystám na koprovku a ještě chci udělat domácí škvarky.

12. Upekla jsem plec zamotanou se švestkami a jablky, byla výborná , vriace na toto:
    http://vilemina.blog.cz/hledani?…
    A taky byla rajčata plněná sýrovo-kuskusovou nádivkou e žampiony a pórkem. A křehký borůvkový koláč z mražených borůvek od přítelkyně.

13. V pátek byl krásnou tečkou za pracovním týdnem krvavý steak z odleželé roštěné, křehký jako dort. Jako příloha jen lehce opečené brabůrky a pár koleček cukety. V sobotu zbytek rýžového nákypu s broskvemi, večer raclette u známých. V neděli kuřecí prsa, plněná balkánským sýrem a jako příloha špagety s cherry rajčaty.

14. Vydatna, husta, zeleninova polifka neco_jako_Mines­trone_co_dum_dal :)

15. Dojíždění zbytků z víkendu, včetně luxusního (s přídavkem rilettes) KáeSVéčka.

16. ↪ 2115 Ala: KáeSVéčka. ?

Knedlíka S Vajíčkem?

České zkratky jsou pro mne, přespolního, mnohdy neproniknutelné. Některé jsem si již osvojil: VKZ = vepřo… Hurá!

Ty politické házím za hlavu. WTF, after all.
    :-))

17. KsV s rillettes? Tak nějak? http://olivovakucharka.webgarden.cz/…uzsku-2.html
    Hmmmmmmmmmmmmmm…

18. tento týden po prostu, zimnu a česku: včera hrachová polívka (premiérově vařená v papiňáku, a byť radši vařím bez podobných vychytávek, tak to vypadá, že už nikdy jinak!) a mrkvový salát. a dnes bude bramborová kaše nastavená celerem, navrch plátky žampionů opečené na másle (inspirace u pana Cé), k tomu fazolkový salát s cibulkou a navrch švestkový koláč.

a páč se nám krátí fašank, asi o víkendu prubnu Madliny kobližky z trouby :)

19. Jednorožec: Přesně tak, káesvéčko jsou knedlíky s vejci.
    Bali: Akorát my jsme dělali obyčejnější, bez slaniny, bylo to ňam, zbytek kynutého knedlíku, rillettes a vejce a mládě mělo boule za ušima.

20. Dneska jsem upekla listové těsto se slanou náplní (co dům dal – paprika, uzené, pórek, sýr) v muffinových formičkách – nevypadá to špatně, drží lépe tvar než motat ručně.
    A taky jsem dovařila pomerančovou marmeládu, povedla se výborně, ostatně jako pokaždé:
    http://vilemina.blog.cz/…sove-lahudky

21. skvela mrkvova polevka – miluju tu sytou oranzovou barvu. babovka s vajecnym likerem – straslive zluta s ruzovymi puntiky od malin (mrazenych, rozinky dosly a stejne jsou nudne) pro zmenu. a cookies s peknymi tmavymi fleky horke cokolady.

22. U nás včera a předevčírem na oběd vařeno-pečené kuře dle tohoto receptu: http://madlinakuchyne.blog.cz/…ure-v-jednom
    Jen bylo kuřátko pro změnu pečeno na řapíkatém celeru a jablíčkách. Bylo to moc dobré. Jako příloha klasika – br. kaše.
    Jako pohoštění pro včerejší návštěvu spáchány dva druhy šneků z domácího lístkového těsta – jedny slané se slaninou a balkánem a jedny sladké s vanilkovým krémem a karamelizovanou rebarborou – obé zmizly tak rychle, že jsem byla ráda, že jsem mohla ochutnat aspoň jeden vzorek :-)
    Včerejší teplá večeře byla ryze experimentální, ale velice překvapila, do kokotek jsem vrazila zbytek br. kaše, na to dala ve vývaru podušený fenykl, na půlky nakráejné olivy, zasypala parmezánem a krátce zapekla – lehké a fakt překvapivě super chutné.
    Jinak dnes oblíbená klasika nejmladšího strávníka – rajská polévka (vařená s chlebem, který ji krásně zahustí) a „salátková“ omáčka s vejcem a vařenými brambory.

23. dneska jdeme na koncert Kylie – uvedenou mají i molekulární kuchyni + afrodisiakalni pochoutky, tak to bude asi sranda a dobrota. O vikendu bude rybí filé, kaše, hrášková polévka. Druhá den králík na česneku a chlupatý knedlíky

24. Farfalla : mohla bych poprosit o osvědčený recept na cookies? A kdyby se vešel i na mrkvovou polévku, to nezní špatně :-) Mockrát díky

25. ↪ 2124 Pavli: cookies byly ted tyhle http://parispastry.blogspot.com/…cookies.html
    moc dobre, cukru muze byt mene, dala jsem asi salek bileho a stejne byly hodne sladke. horka cokolada a mandle – vyjde to asi na tri plechy. to testo bylo nadychane skoro jako piskot (zasluha robotu, ja vejce s cukrem micham vetsinou jen tak, aby se hmota spojila a pak ty krystaly trapne krupou, tohle bylo lepsi), po upeceni jsou vyssi a pak splasknou:-)
    mrkvova polevka: cibuli nakrajim, se dvema strouzky cesneku lehce osmazim na dostatku masla/ololeje (mrkev prece potrebuje dost tuku na to, abychom z ni vyuzili vsechny hodnotne latky, ze?), pridam na kolecka nakrajene asi kilo mrkve, nekdy dve az tri brambory na kostky (bez nich je to ale oranzovejsi a lepsi:), 2–3 kulicky noveho koreni, chvili pozoruju, jak mrkev barvi olej a pak zaliju varici vodou a asi 20 min varim, nez to vsechno zmekne. vyberu dve naberacky mrkvovych kolecek, dam stranou, zbytek rozmixuju, vratim mrkev, dochutim peprem a soli a nakonec zelena petrzel. minule jsem dala muskatovy orisek a nekdy koriandr nebo zazvor, ale to mi pak prilis pripomina dynovou, takhle ma mrkvovejsi chut. nic sloziteho, ale rozhodne potesi:-)

26. To zní vážně dobře, děkuji.

27. Na véču supr biftek z této veselé masny: http://olivovakucharka.webgarden.cz/…to-roku.html

28. dva pekace lasagni (ragù alla bolognese nebo spis takova ta garfieldovska super smes) se chladi na mem okne, sekana v chladnicce, kase taktez, pokracovani brambor na obyvakovym parapetu. to se mame. doufam, ze nikomu nic nespadne na hlavu.
    to je necekana zabava, kdyz najednou zjistim, ze se v kuchyni objevila hromada namleteho masa a kucharka 2. sla spat.

29. Hmm, ráno jsem hledala něco ve špajzu a našla sklenici domácího „rybízu jako brusinky“. A posedla mě z toho strašlivá, aale fakt strašlivá! chuť na svíčkovou. Tak jsem vyrazila pro maso a špek na špikování a teď mi tu právě voní hotová na talíři, s karlovarskými knedlíčky, aaach! Proč jsme ji tak dlouho neměli?? Navrch se ještě dodělává pekáč tvarohových buchet. Mám prostě staročeské choutky dneska.

30. A já mam dnes křenovku od maminky a knedle od tatínka. To jsem už neměla 100 let ;-)
    A teď ochutnávám nové mariolázeňské oplatky s mandlovou příchutí a jsou moooc dobré!

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.