1. My dnes překvapivě až skoro luxusní kaštanovou polévku s chilli olejem a abysme to nepřeháněli s tou exotikou, tak zelný štrůdl jako druhý chod. Jenže, oj, už se chladí tiramisu, pravé, mascapronové… ach ach ty hříšné víkendy…

2. ↪ 2061 farfalla: Madlu a Tege uz radsi ani nezkousim na svem starsim kompu – ten to neustoji a vzdy to skoncilo beznadejnym zamrznutim vsech prave bezicich programu. Na druhem kompu to nastesti jde, coz je dobre, protoze oba blogy jsou moc fajn:)

3. K obědu kulajda (dojíždíme zbytek hub z mrazáku), k večeři bude francouzské malé kuřátko s nádivkou.

4. Po těžko vysvětlitelné pauze (ale to se vám asi také stává, že některé pokrmy na čas zanedbáte), jsme opět začali vařit k snídani ovesnou kaši. Porridge. V chladných měsících vítaný začátek dne. S jogurtem, s medem, s jamem…

Reklama ho zde kdysi propagovala jako „ústřední topení“ pro děti školou povinné. Opravdu, zasytí a pomalu ale jistě vydává energii po celé dopoledne.

Krom tradičního jídla Skotů je ovesná kaše nechvalně známá jako typický vězeňský pokrm. Odtud: „to do porridge“ = bručeti v base.

5. ↪ 2072 yannka: zas tak starej a málo výkonnej ale ten počítač není, spíš to bylo/bude blbě zformátované, ať fotky, nebo celé stránky, nevím, ale aspoń ty Madliny se nějak umoudřily a naběhnou bez větší újmy, což je fajn.
    u nás dneska mrkvovojablěčná šťáva z odšťavňovače, vzpomněli jsme si, že ten krám máme a zabírá místo… jinak to zatím na hutnější stravu nevypadá, nikdo nic nedělá.

6. Z kulinářských dobrot minulého a tohoto týdne se mi do paměti nesmazatelně vryla moje první svíčková – dopadla svkěle, jen dítě věku batoelcího ji nechtělo pozřít ani za nic. V neděli slepičí polévka s nudlemi a výborná husička se dvěma druhy knedlíků a třemi druhy zelí v podání mé maminky – leč všechno jsem díky zvláštním těhotenským nevolnostem musela jíst ve stavu úplně studeném.
    V pondělí a úterý realizovány pouze zlehka kořeněné krůtí řízky marinované v olivovém oleji, jako příloha bramborová kaše a v úterý pečená kořenová zelenina. Na to, jak to bylo jednoduché, sklidilo nevídaný ohlas i u nejmladšího člena rodiny.
    Dnes pouze bramboračka s červenou čočkou a černý chléb, k večeři snad realizuji salát z jablíček, čerstvé červené řepy, rozinek a mandlí. Snad do večeřa přežiju …

7. Dneska Chačapuruju. Verze se směsí sýrů zatím u mě vede, ale mleté maso kořeněné mátou také není špatné (jen jsem si musel nejprve zvyknout).

8. Na cestu do metra jsem si koupila Apetit. Takže se mi teď v troubě pečou Bostonské pečené fazole. Akorát na ně nehodlám čekat 4 hodiny, tak jsem si fazole trochu předvařila v papiňáku, za 20 minut již bude hotovo!:)

9. ↪ 2075 farfalla: Fotky jsem už zfomrátovala (po dost dlouhém utrpení, protože jsem si nějak nerozumněla s programem na jejich úpravu :-), jsem holt počítačový antitalent), takže jsem moc ráda, že už je to lepší, protože chyba není na vašem ovladači :-)

10. Perlička na šalotkách.

11. Madla81: gratuluju ke kindervejci, méně už k nevolnostem.. já mám v šestém měsíci to nejhorší za sebou, teď už je to spíš zábavné: dnes kupříkladu bramborový salát přímo z mísy prokládaný zavařenými brusinkami přímo ze skleničky :)

a za uplynulý týden nutno zmínit:

• premiérové lívance (chvála litinovému lívanečníku, který byl v dlouhé a nezasloužené klatbě od humorné scénky s přiškvařenými bramboráčky)
    • gulášek s dobrým chlebem a cibulkou (chlapská práce, díky, muži!)
    • čočkovka na indický, především římskokmínový způsob

a už se těším na páteční večeři pro německou návštěvu, udělám kulajdu a bramborové placky s povidlím.

12. Mně včera dorazila „čtvrtka“ prasete ze Sasova, a taky nám soused přinesl domácího králíka, takže dneska se upečou stehýnka na česneku s kusem bůčku a ohledně ostatního se ještě uvidí.

13. ↪ 2079 Madla81: Madlo, mám s Tvým blogem a s blogem Terezy stejný problém jako farfalla a ostatní.
    V nastavení blogu je v první řadě třeba nastavit zobrazení pouze JEDNOHO celého článku, starší články budou pod aktuálním článkem pouze jako odkazy v počtu, který si sama zvolíš. Velikost fotografií zkus max 1000 pix. Jinak potom čím menší fotky, tím méně problémů.
    P.

14. ↪ 2083 Papaja: ale náhodou, Madla už to vylepšila, sice to neběží úplně rychle, ale nakonec to naběhne a neshodí celý prohlížeč:-)

↪ 2079 Madla81: jo, je to lepší, hurá! a gratuluju k nevolnostem, mají fajn příčinu…

↪ 2081 sjuuu: ta čočka byla přesně to, co jsem potřebovala.. nechuť vyjít ven a nutnost sníst něco hřejivého, zábavného – díky z inspiraci, už jsem jí krásně přejezená (a římský kmín a další koření voní celým bytem)

15. Anžto se nějak nemůžu vzpamatovat z prodělaného zápalu plic, fakt ohavného a mám docela dost podrážděný žaludek (asi poprvé v životě), nemůžu pozřít nic vařeného, teplého.
    Takže to jistí sushi, ovozel, kysané zelí, jogurty, podmáslí, mošty, špaldové pukance a vločky Jordans. K tomu cokoliv se zázvorem a bylinky. Ani na alkohol nemám pomyšlení (nepočítám -li ten, ve kterém jsou macerované bylinky v kapičkách na zažívání).
    …chjo… :-(

16. ↪ 2081 sjuuu: Taktéž gratuluju k postupujícímu těhotenství a přeju co nejméně potíží a hlavně pohodový a bezproblémový porod. Ty těhotenské chutě a nehcutě jsou fakt sranda, u prvního jsem to skoro nezažila, zato teď se plodík doslova vyžívá :-)
    Gulášek i čočkovku bych si hned dala, ale tak nějak poslední dobou nesnáším výpary z vařícího se jídla …což je pro mě dost horzné, protože rodina teplé jídlo prostě denně vyžaduje :-(

17. ↪ 2084 farfalla: Díky, konečně jsem zkomprimovala ty fotky a uvažuju, že to celé trošku překopu, ale moc se mi do toho nechce … času nějak není. Díky za gratulaci :-)

18. ↪ 2083 Papaja: Já vím, že by to celé hodně ulehčilo, ale mě se prostě zobrazení jen jednoho článku moc nelíbí. Jinak fotky se snažím komprimovat, teď jsem měla ale nějaké trable s prográmkem na jejich úpravu, ale už se to zlepšilo. Ale v rámci urychlení načítání blogu nad tím jedním článkem ještě popřemýšlím. Díky za rady.

19. ↪ 2088 Madla81:
    Madlo, věř, že zobrazení „rozbalených“ článků na blogu nemá na úspěch ve vyhledávači vliv ani trochu. Jde jen o praktické nastavení vzhledem k návštěvám blogu a jejich velmi různě výkonným prohlížečům. Navíc BLOG:CZ ne vždy funguje tak, jak by měl:-) Fotky s max (větším) rozměrem 800 pix jsou idelání jak při načítání, tak při zobrazení. Když vezmu v úvahu časté problémy blogu… Zvaž to.
    A jinak: Gratuluji :-)
    P.

20. Dneska toustovej chleba s Májkou. Věřte že po půl roce v Asii obdržet valentýnský balíček z domova s třema plechovkama Májky ja paráda, když pominu fakt že místní chleba chutná jako vánočka, takže zlatého dědictví mažu 2cm vrstvu abych přebila sladkou chuť chleba, takže mi asi brzo dojde…ach jo.

21. ↪ 2090 EliskaSvestkova: a co upéct si vlastní? v případě žádného času na kvásky a podobné složitosti tenhle http://www.cuketka.cz/?…, chutná výborně i bez Májky))
    u mě smetanový jogurt s brusinkami z Ikey (a vím, že je to zkratka a sklońovat se nemá) a domácí bramborový chleba.

22. Dnes jdu poprvé do „okinawan pork belly“ (awamori/sake, dashi, sugar, dark soy s.) Je to na 3–4 hod, tak uvidíme. Pozřu asi sám, protože mé děti tzv. „špeky“ nejí.

23. Tête de veau, sauce ravigote.

24. Dnes nám pomalu končí lososové hody. Vytáhla jsem z mrazáku pěkný kus už nafiletovaného lososa (filetoval před časem manžel, já tohle ještě moc nezvládám), nakrájeno na jednotlivé steaky a jedna polovina steaků byla pečena v troubě pod vrstvičkou čenseku, petrželky a mandlových lupínků (a bylo to skvělé). Podávala jsem tradičně s br. kaší.
    Dnes zlehka osolené a opepřené steaky z lososa vařené v páře – směs soli, celého pepře, nového koření, bobkového listu, česneku a chilli papriček. zdá se to jako bláznivá kombinace, ale bylo to rychlé a moc dobré. I manže, které podobné „dietní“ pokrmy moc neoceňuje, si pomlaskával a dělali se mu boule za ušima. Jako příloha byla zvolena rýže tří barev.
    Doufám, že postupné vyklízení mrazáku na jarní časy se bude vést ve stejně povedeném duchu :-)

25. Moje první hrnkové knedlíky (a vlastně knedlíky vůbec) z celozrnné mouky, pečené vepřové, houbová omáčka. Nic nezbylo :) Mňááám

26. K obědu jsem si narychlo spíchla quinou (poprvé v životě a moc chutnala) s tuňákem a bramborami, ochucené umeoctem – podle Hany Zemanové.
    A k večeři asi čočka nakyselo, tu bych mohla pořád.

27. Svíčková omáčka ze zbytku králíka.
    Guláš z bezva bio kližky ze Sasova.
    Oboje s kynutými knedlíky.
    Zítra dojíždění zbytků z víkendu.
    Ňam.

28. ↪ 2096 Michala: Quinoa a brambory? Pár lidí by se možná podivovalo nad tuplovanými uhlovodíky (carbohydrates).

Ocáskovitá quinoa mne po pár episodách přestala zajímat, ale čočku bych mohl pořád taky.

29. po mé první svíčkové, kterou jsem páchala minulý týden, jsem se opět jako pachatel vrátila na místo činu a tedy k české klasice a včera spáchala své první kuře na paprice. Bylo opravdu jako od maminky a snad ještě trošku lepší (což přičítám i použité uzené paprice). jako příloha posloužily máslové noky, které bych mohla jíst jen tak – kypré, lahodné a máslem vonící naducané obláčky.
    Nevím, proč jsem se české klasiky vždycky tak obávala :-)

30. Madlo, vždyť ty omáčky jsou fakt strašně jednoduchý a dobrý. Já je teď dělám hodně často, moje dvouletý dítě se po tom může utlouct, zvlášť ještě když jsem se konečně asi před rokem naučila kynutý knedlíky (předtím jsme je kupovali hotový a to nebylo ono). O víkendu se chystám na koprovku nebo rajskou, občas proložím buchtama a lívancema. Taky chci znovu zkusit ty koblihy, už mám připravenou lepší mouku než minule, tak snad to tentokrát vyjde.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.