1. ↪ 3029 Jednorožec: podle mě půjde o prostý omyl, chybu či neznalost, kdepak francouzština:) Lidi dokážou psát zcela šíleně…

Vařila jsem květákovou polévku a chlebovou pečeni se zbytky kachny se salátem, na večeři máme hovězí kližku na víně a šťouchané brambory.

2. ↪ 3031 vilemina: Já nevím, stránky tohoto pána sleduji už nějakou dobu, neznalý není. Ta sherry je nějaká jeho idée fixe. Minulou středu napsal:
    „Pokud jde o vína, tak jsme si dali fajn lehčí živé britské bubliny, sklenku výtečné sherry, k hlavnímu chodu argentinský malbec a solidní portugalské červené postavené na syrahu… ale nějak se mi zrovna nechce psát o vínech detailně, minimálně k té sherry a bublinám se ovšem určitě dostanu časem.“
     http://www.jizni-svah.cz/…enthala.html

K vámi zmíněné šílenosti bych dodal, že Jan Čeřovský (for it is he) píše šíleně … šíleně rychle. Článek denně není problém. Chtěl jsem původně reagovat na jeho idée fixe na jeho stránce, ale je pátek a tam už je na pořadu něco jiného. A jak víme, vyvracet něčí utkvělé představy je quichotická práce. :-)

3. ↪ 3032 Jednorožec: Ještě mě napadá, jeslti to není smíšením se slovem cherry, jelikož s touto záměnou jsem se opakovaně setkala :)
    U nás dnes k obědu semlbába, k večeři španělská čočka, ovšem místo s chorizem zapečená s domácím uzeným (od babičky) v medové marinádě. Syn bude mít dušenou červenou čočku s rýží a kousíčkem uzeného.

4. ↪ 3033 kami: Myslím, že tuto záměnu dělala i moje máti. Anglický národní pokrm vyslovovala jako Fish and Ships a namísto Cheers! (Na zdraví!) to bylo vždy Shears! (Nůžky na stříhání ovcí či živých plotů!).

Ale zpět od sémantiky do kuchyně. Paní J se nabídla uvařit perličku (Guinea fowl), ale jelikož jsme měli vydatnou snídani i oběd, řekl jsem jí, ať opeřence nechá až na zítra. Udělal jsem dýňovou polévku – vynechám zde recept a postup, jen jednu důležitost: veškerou zeleninu jsem nechal v hrnci pěkně pomalu dusit, až do měkka. Zintensivněla tím chuť, přírodní cukry dostaly příležitost si zahrát vážnou roli. Až pak jsem to zalil tekutinou, povařil, rozmixoval a doladil creme fraiche.

5. ↪ 3034 Jednorožec: Tak připíjet si nůžkami, to mě vážně pobavilo. A k sherry, i podle Pravidel českého pravopisu je rodu středního, nesklonné.

Dýňovou polévku bych si dala moc ráda, leč u nás všechny dýně chcíply (až na dvě maličké, které moje máma darovala jako dekoraci neteřince do školy) a v obchodě na ně narazit nemůžu. Tak jsem dnes udělala alespoň opravdu hustou zeleninovou polévku s fazolemi a jako hlavní chod byly pohankové bliny – pro muže na slano (zcela kacířsky s tvarohovou pomazánkou s petrželkovým pestem a sušenými rajčaty), pro mě a děti na sladko (já se slaným karamelem a řeckým jogurtem, děti pak s domácí jahodovou marmeládou a nastrouhaným jablkem). Rusi by mi asi vyhlásili válku za zprznění jejich národního jídla, leč já jsem ráda, že jsem našla přirozeně bezlepkovou a blbuvzdornou variantu „lívanečků“.

6. Zdravím,

nevhodným rodem u sherry jsem opravdu vinen :) Vím to, ale prakticky pokaždé mi ujede ženský. Nevím proč, uši mi to netahá, už to tak používám roky v řeči i psaném slově %-) Slibuju, že příště si dám větší pozor…

7. Kus kus se zeleninou. Lehke a dobre.

8. V posledních dnech: polévka z římského květáku, mrkve a červené čočky, chleba s medem nebo jen s máslem a solí (poměrně stabilní základ jídelníčku), pečená makrela na mladém fenyklu, lahůdkové cibulce a bramborách, pomazánka jakože „rillettes“ z makrely, slaný koláč s tyrolským špekem, smetanou a goudou… Doma teď fakt jen rychle a jednoduše, podzim je náročný;)

9. Dnes k nám přijdou kamarádi na večeři, slíbila jsem jim večer se šumavskou kuchyní, takže jako předkrm bude sulc v malých formičkách, pak kulajda, vepřová krkovice pečená na pivu a jako příloha kočičák. Pak jsem ještě upekla zelňáky k pivu a jen byl trochu problém s šumavským dezertem, lívance s borůvkami jsme zavrhla(borůvka nemám a kupovat mražené v marketu se mi vážně nechce) tak nakonec jsem uplácala makovec. A já mám na oplátku slíbený večer zas u nich s kuchyní jejich rodného kraje, tedy s krkonošskou. Takové tématické večery a večeře nejsou vůbec na škodu:-)

10. U svého oblíbeného stařečka jsem koupila krásný květák, takže jsme měli vegetariánský týden – rajčatová polévka (z domácího kečupu) s jáhlami a květákem, květák pečený v troubě s cibulí, česnekem a olivami, zastříknutý oliváčem a bílým vínem (moc dobré!), květákové placičky, teplý květákový salát s cizrnou a brusinkami (božský!).
    A aby toho nebylo moc, tak dnes jsem jen jedoduše upekla pstruhy na másle a kmínu, protože jsem finišovala s výrobou jedlých dárků na zítřější oslavu rodičů (mají dohromady 120 let). Takže jsem lučinovala, vyráběla krůtí paštiku se slivovicí a hřebíčkem, kokosovo-karamelový likér. A teď se mi v troubě peče kokosový cheesecake. A večer se ještě chci vrhnout na kokosové mini Pavlovy, které chci podávat s pařížskou šlehačkou a višňovou omáčkou s kardamonem a čokoládou. A snad se mi ještě podaří upéct mandlovo-parmezánový chlebíček se sušenými rajčaty (na těch momentálně taky nějak ulítávám).

11. ↪ 3040 Madla81: „květák pečený v troubě…“ Souhlasím, že je to způsob přípravy vyzvedávající květák do vyšší ligy (vyšší než co? No vaření ve vodě). Troubu nerad zapínám (zase nám v Anglii zvýšili elekřinu o drzých skoro 10%), takže s karfiolem do těsně přiléhajícího kastrůlku s poklicí. Žádná tekutina, jen máslo, sůl a koření. My rádi římský kmín, ale jde to obměňovat a kombinovat. Je dost možné, že jsem zde už o tom psal, v tom případě omluvte měknutí jak karfiolu, tak i mozku.

„Takže jsem lučinovala…“ Kdysi jsem proti tomuto použití slova lučina brojil. Pro mne mělo asociace s vodou hučící po, a s bory šumícími po skalinách. Ale už jsem se podal a vstřebal, že jde o sejra. Takže lučinujte o 106. My zde hůvrujeme = luxujeme (Hoover a Elekrolux byly kdysi značky nejznámějších vyssavačů prachu). Kdo nevěří, může si zagůglovat. :-)

12. Dnes veprovy steak s kouskem domaciho bylinkoveho masla se stouchanym bramorem smichanym s nasekanou petrzelkou a jarni cibulkou.

13. Dnes polévka ze žlutého půleného hrachu vařená spolu uzeným žebrem a jáhelník. A ze zbytku uzeného masa budou zítra plněné br knedlíky s domácím zelím.

14. Dnes poctivá kulajda a tvarohové knedlíčky nadívané čokoládou. A výroba vánočního cukroví, konkrétně ježečků z ořechového lineckého, s velkou žlutou šťavnatou rozinkou uvnitř. Chtěla jsem letos uplácat jen pár druhů cukroví, ale dítko, stižené neštovicemi, je zcela jiného názoru, takže v podstatě každý den pečeme minimálně jeden druh cukroví. A stejně nějak moc rychle mizí :-)

15. Cervena cocka s najemno strouhanym zazvorem, koriandrem z mrazaku(i tak funguje lepe nez ten z vanicek ze supermarketu) trochou speku, karamelizovanou cibulkou a spoustou tandoori masala.

16. ↪ 3044 Madla81: Včera jste mě kulajdou navnadila, tak jsem na ni dneska nakoupila:)

↪ 3045 Michal Máta: Nevím, co je koriandr ve vaničce – nějak sekaný vakuovaný nebo tak něco? (u nás ho supermarket nemá vůbec), ale taky ho mám namrazený a je dobrý.

Dnes k obědu restované kapustičky s pancettou a k tomu lžíce kysané smetany. A k večeři chci, Madlou inspirována, udělat ty kudlánky :)

17. Dnes k obědu čerstvě vyuzený losos a salát z uzených paprik – nadšení z udícího hrnce mne ještě nepřešlo :-) Zítra něco lehkého a v neděli dvě jídla, pečená jehněčí kýta na víně a zelenince a jemně uzená kachní prsa.

18. ↪ 3046 kami: Ve Sparu maji uz dlouho ruzne bylinky, vcetne koriandru v takovych plastovych vanickach, cerstve, omyte, nasekane, ale jde znat, ze to nekde pestuji ve sklenicich nejspis na hydroponech. Chut i vune je tak polovicni oproti beznym ze zahradky. Zacal s tim i Kaufland, co jsem si vsimnul.

Ja jsem radeji nakoupil od farmaru a zamrazil. Mel jsem trochu obavy, ale po vyndani z mrazaku je jeho funkcnost skvela.

19. ↪ 3048 Michal Máta: Aha, tak to k nám zatím nedorazilo:)
    Taky jsem si nakoupila koriandr v holešovické tržnici, nasekala a zamrazila a je dobrý.

Večeře nakonec změněna, protože jsem dostala od rodičů krabici domácího kysaného zelí, tak byla nastavovaná kaše a k ní hromada zelí. Mám ho nejradši takhle čerstvě vytažené ze štandliku jen tak bez dalších úprav:)

20. Ledvinky. Ox kidney, tedy volské. Farmář, u kterého už několik let nakupujeme, je přihodil grátis k většímu nákupu.
    Vypitval jsem z nich nejedlé pasáže a máčel jsem pokrájené ledvinky v mléce. Mezitím jsem na slanině zesklovatěl cibulku. Slil jsem nyní červené mléko (vyhodil ho) a dal ledvinky na pánev k cibuli. Zalil suchým sherry. Servírováno s rýží.
    Bylo to chutné, ale špatně jsem načasoval rýži. Ledvinky na ni musely pár minut čekat a to jim neprospělo, ztuhly. Příště ať raději rýže chvilku čeká na rychle udělané a okamžitě servírované ledvinky.

21. Veprova kyta s hribky a drcenym hrebickem a jasminovou ryzi. Krasne to provonelo celou kuchyn, vuni hub proste muzu!

22. Pappardelle se zelim a slaninou nadrobno a trochou karamelizovane cibulky navrch. Takove skoro nudlo zelo vepro :)

23. Snažila jsem se popasovat s domácí výrobou daifuku „od píky“, takže včetně výroby anko pasty a mochi nikoli z mouky, ale přímo z rýže (kuchyně pochopitelně vypadá jak po náletu, ale byla to otázka cti :) ).
    Pro vhodnou atmosféru jsem si tudíž udělala k obědu okonomiyaki a následně okusila i vlastnoručně vyrobené teplé mochi jen tak se sojovkou.
    Ale syn měl pro jistotu neexotické nudle s tvarohem :)

K večeři tu mám domácí tlačenku, jitrnici a domácí zelí. Takže je to jasné.

24. Martin the fishmonger měl na chladicím pultu dobrý výběr. Ale pět porcí čerstvé tresky mám u něj objednány na Štědrý den a tak se kandidatura zúžila na lemon sole versus halibut.
    Vyhrál to velký příčný steak halibuta. Zpočátku se ani nevešel na pánev, ale teplo ho brzy smrsklo. Paní J řekla, že 7 liber 30 pencí za takovou dobrotu je láce.
    Br kaše s celerem a zelené fazolky, Aspall Suffolk dry cyder pro mne a o fousek sladší normandský Longueville Cidre de récoltant pro paní J. Skoro jsem u toho debužírování zapomněl na miniaturní a vcelku civilisovanou hádku, vlastně hádečku, spíše exchange of opinions :-), ohledně parkování v předvánočním blázinci.

25. ↪ 3053 kami: co měl k obědu syn jsem pochopila i to co jste měli k večeři znám, ale co jste obědvala vy to si budu muset vygooglit ;-))

26. ↪ 3055 micka: K obědu jsem měla především pěkný binec :) Škrobové závěje.
    Ale výrobu daifuku jsem se průběžně snažila zdokumentovat, takže návod tady http://www.celorocnikucharka.cz/zima.html#…

Okonomiyaki je japonská „pizza“ ze zelí (spíš to připomíná bramborák ze zelí) – recept jsem psala tady http://www.celorocnikucharka.cz/jaro.html#…

27. Kureci vyvar z Masoxu s rozvarenymi nudlemi a jedinou umucenou ruzickovou kapustou. A rozpecena bageta. Dnes debuziruji na dalnici.
    Holt nouzovka :) CR je v tomhle otresna, v Nemecku se da i na vetsi benzince celkem kulturne najist.

28. U nás dnes velmi zdravě – vyzkoušena cizrnovo-bramborová polévka dle Hanky Zemanové a pohankový nákyp (který překvapivě chutnal jako jitrnice, dokonce i mému masožravému muži). A finišují domácí jedlé párky, podařilo se mi zakoupit husí játra, takže budou obligátní paštiky a také granoly. Nesmí chybět obligátní pralinky a lepihuby (domácí likéry – varianty karamelový, čokoládový a kokosový).
    Ale tak nějak se začínám urputně těšit na léto, přepadla mě strašná chuť na cokoli osvěžujícího a zeleného. A pro čerstvé chutné rajče bych vraždila.

29. ↪ 3058 Madla81: Byla mi přivezena hrst čerstvých rajčat přímo z Izraele jako dárek z dovolené – byla jsem nadšená, miluju rajčata a v zimě mi hrozně chybí. Jsou fakt dobrá, ale – kupodivu – mi po velkém očekávání moc nejedou. Prostě moje tělo teď rajčata nějak nechce, ví, že to tu teď nemá co pohledávat, je „naladěné“ na kapustu a mrkev a zralá voňavá rajčata jsou pro něj asi šok :)

30. Trošku off topic, ale když už zmiňujete rajčata… Moje poslední letošní sklizeň z balkonu (1.1.2013) http://goo.gl/rbM7on :)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.