1. Mě se dnes podařil i vzhledem k nepříznivé situaci (doma dvě malé děti, z toho to čtyřleté provádějící svou vlastní interpretaci Šavlového tance) dosti slušný oběd: polévka Vichyssoise, v hrnci na smrkových hoblinách uzený losos, k němu pak cizrnovo-rajčatové pyré. A poslední hlávkový salát, podávaný se sušenými rajčaty a Gorgonzolou.
    A večer se těším na skleničku mé oblbíené Kadarky, ke které si dáme trošku Prosciutta, Brie a již zmíněné Gorgonzoly. Ať už jdou ty děti spát, sakryš!

2. ↪ 3000 xIndian: 3000 mě o fous unikl. Damn! Vyšachován sýrovým fondue.
    No nic, zaměřím se na super šťastný 3333.

3. ↪ 3002 Jednorožec: Je pravda, že sýrové fondue si asi úplně nezaslouží takový jubilejní příspěvek :)

A abych jen nespamoval, dnes bude jelení plec na brusinkách k obědu a Beznoskův American Pale Ale + pivní pomazánka k večeři :)

4. ↪ 3001 Madla81: v hrnci uzený? jak to činíte prosím?

U nás dnes dýňová polévka, dýňová polévka a dýňová polévka. Urodilo se, no. Jen dítě mělo místo polévky dýňovou kaši, aby to dokázalo jíst lžičkou:)

5. ↪ 3004 kami: recept na uzenou rybu v domácích podmínkách mne už dlouho láká:

http://hobby.idnes.cz/…ybareni.aspx?…

http://www.lidovky.cz/…ra-chut.aspx?…

Ale zatím nemám ten starý pekáč nebo hrnec, který bych obětovala k určité zkáze :-)

6. ↪ 3004 kami, ↪ 3005 Krizik: Není potřeba bát se zkázy hrnce, pokud hrnec vystelete alobalem, nestane se vůbec nic. Já se držela téměř striktně tohoto návodu i receptu: http://vareni.ritta.cz/…pyre-spritz/
    (jen jsem měla smrkové hobliny a ty jsem pocákala nejen vodou, ale i stejným bílým vínem, jaké jsem použila na marinování lososa). Hrnec přežil naprsosto v klidu, ono to uzení taky netrvalo déle než dvacet minut (měla jsem dosti velké a tlusté porce lososa).
    Jinak u nás dnes křupavá lepivá křidýlka s česnekem, pomerančovou šťávou a zázvorem, k tomu br. kaše. A poctivý vývar z vepřových kostí.

7. ↪ 3006 Madla81: Jéé, mohl bych poprosit o recept na lepivá křídla?

U mě dnes bude překvapení, jelikož jedeme na návštěvu :)

8. ↪ 3007 xIndian: Jasně, ráda. Na kilo křidýlek jsem dala 2 lžíce medu, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce sojové omáčky (Kikkoman), 2 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy, 2 stroužky (veliké) česneku a asi 3 centimetrový kousek nastrouhaného zázvoru. Nechala jsem marinovat přes noc, pak šoupla do trouby vyhřáté na 200°C, zlehka osolila a pekla jsem třičtvrtě hodiny. Na posledních deset minut jsem zapla gril (dokonce i moje zděděná třicet let stará Mora má funkci gril :-)) a dopekla dokřupava. Samotnou mě překvapilo, jak to bylo dobré.
    Dnes jsem se vrhla na syrové vepřové koleno, které jsem na základu z cibule a hrubozrnné hořčice nařezala, pořádně očesnekovala, rozmačkaný česnek jsem vetřela i do zářezů, posypala hojně grilovacím kořením a zakryté jsem pekla hodinu a pak nahoře bez dokřupava :-) K tomu šťouchané brambory a salát z pečené červené řepy. Zatímco se koleno peklo, udělala jsem domácí lučinu a dvě várky paštiky z telecích jater s calvadosem, skořicí a pomerančovou kůrou.
    A teď se jdu vrhnout na výrobu bezlepkového dortu: mandlový a čokoládový korpus bude spojený domácím višňovým džemem s hořkou čokoládou a bíločokoládovým tvarohovým krémem. Doufám, že se mi podaří dort vytvořit a dozdobit ve tvaru ježečka.

9. ↪ 3008 Madla81: Přeji nával místních slečen ježeček, ošálených vaším dortem a domáhajících se autogramu či jeho telefoního čísla!
    (Jablko, jablko, žížala, střevlík, šnek).

10. ↪ 3008 Madla81: Děkuji pěkně :)

11. ↪ 3009 Jednorožec: Díky, maxi ježek se povedl, moc chutnal a garde mu dělaly pavoučí makové muffiny. Holt u nás se žerou furt zvířata :-)

12. ↪ 3010 xIndian: Není zač, snad vám budou chutnat!

13. Dynova polevka, klasika techto dni. S nakrajenou cersvou chilli paprickou a oprazenymi seminky ma zpravny riz.

14. ↪ 3008 Madla81: Šla jsem hledat fotku ježka k Vám na web – a neeni tam :(

15. ↪ 3014 kami: Jojo, není, ale časem bude. Já nějak rychleji vařím a peču, než píšu články :-) Ale do konce týdne tam určitě bude.

16. ↪ 3015 Madla81: No, tak nebude, poněvadž jsem ho v tom zmatku zapomněla vyfotit :-( Tak snad jindy.

17. Tak jo, trochu to tady na tomhle vlákně připomíná poslední dobou one women show, ale já se prostě musím pochlubit s výtečným kaprem marinovaným v bílém víně, oliváči, trošce česneku a čerstvé saturejky, kterého jsem předevčírem pekla na celerovo-bramborovém lůžku (stejně chuťově laděném). Předskokana mu dělal vepřový vývar s masem a zeleninou a zarovnali jsem to domácím créme skořicovým créme brulée s bílou čokoládou.
    Včera pak husí stehno, s bramborovou kaší a tvarohovo-bramborovými nočky a spoustou kysaného zelí.
    A pak oslava: slaná mandlová placka s domácí lučinou a cherry rajčátky, zapečená polenta s uzeným sýrem, podávaná s nočkem taktéž domácí telecí paštiky s pomerančovou kůrou a skořicí. Dekorováno kouskem pomeranče, který celek fakt pěkně osvěžil. Pak jsem ještě upekla mandlový quiche s domácí ricotou a cherry rajčaty. Ze sladkého pak měly největší úspěch kefírové muffiny zdobené jako barevní pavouci, u dospělých pak čokoládový „tečkovaný“ koláč. K mání pak byly ještě muffiny s bílou čokoládou a koláč s meruňkami a višněmi s citronovo-rynglovou glazurou.
    Dort pro malého oslavence obstarala moje maminka, dovezla nám dvoupatrovou nádheru ve tvaru krtčí hromádky, přičemž spodní patro bylo těžce čokoládové a bezlepkové, horní pak se světlým piškotem (a lepkem), zdobeno čokoládovou polevou a kusy lískáčů a hlaavně plyšovým krtkem, se kterým se pak malý oslavenec nadšeně ďuchlil.

18. ↪ 3017 Madla81: To bude tím, že vedle Vašich opulentních hostin by něco takpového, jako naše dnešní knedlíky s vajíčkem, vypadalo dosti nedomrle :)

Fotka krtčí hromady s krtkem taky nepřibude na blog? ;)

19. ↪ 3018 kami: Žel, nebude. Poslední dobou jsem oba dorty nějak zasklila, takže byly sežrány do posledního drobečku bez fotodokumentace :-)

Jinak já dnes posnídala výborné home made bezlepkové bochánky s tymiánem a sušenými rajčaty (překvapily mě velmi mile, nebyla v nich ani stopa po typické škrobnatosti – to bylo asi tím, že byly zadělávané kefírem a byla v nich spousta tučného tvarohu.) K obědu byla opravdu hustá květáková polévka s jáhlami a červenou čočkou, jako hlavní chod jsem pak dojídala hovězí v mrkvi (dělala jsem na víkend poprvé a musím říct, že se podařilo), kterému to rozležení opravdu hodně prospělo.

A jako odpolední kratochvíli jsem s dětma (4 a 2 roky) zdobily perníčky (to byl očistec!).

20. Nebyl na to v posledních měsících čas, musela se zpracovávat zelenina, tak jak ji bohatě poskytovala zahrada. Rajčata, cuketky, fazolky, okurky. Rajčata, cuket…
    Až, po dlouhé, Lovosice přečůrávající pauze zase došla řada na milovanou čočku.

Nic komplikovaného, pouze s respektem pečlivě dělané.
    Cibulovou jíšku jsem zalil mlékem a creme fraiche a dobrou hodinu nechal na mírné plotně, aby se mouka provařila. Předem namočenou čočku jsem přivedl k varu, slil a zalil horkým kuřecím vývarem, domácím. Omáčku a čočku pak spojil, doladil koření, sůl a balsamický ocet.
    „Result!“ jak se zde praví.

21. Kanci gulas s kulatymi knedliky <3. Bozske.

22. ↪ 3020 Jednorožec: Ach, o tak jednoduché krmi píšete s takovým zaujetím a étosem, že bych vám tu čočku zblazjla před očima :-)
    Jinak u nás dnes doma zahájeny svatomartinské hody nikoli husou, ale kachnou, pomalu (víc než třináct hodin) pečenou a výsledkem je kachní, jemně se rozpadající a po zkaramelizovaném medu chutnající skvost. Sice mi přišlo šílené, vstávat o půl šesté ráno kvůli kachně, když mě výjimečně děti nechaly spát, ale co bych kvůli své mlsné hubě neudělala…
    A v lednici jsou též ledvinky, namočené v mléce. Nemáte někdo osvědčený recept, ještě nikdy jsem ledvinky nedělala, představovala bych si je třeba na víně.

23. ↪ 3022 Madla81: Dík. Pro vás bych asi musel zvolit jiné zahušťovadlo – mám ve spíži vždy cizrnovou mouku, nebo nechat část čočky víc rozvařit, rozmixovat a tím zahustit.
    Ledvinky nedělám často, ale též je namáčím v mléce. Pak je zapráším moukou a dám na předem připravený základ z „bacon“ (slanina) a cibulky. Šťávu pustí samy, ale šplíchnutí vína nebo suchého sherry by jim prospělo. Jak jistě víte, příliš dlouhým vařením tuhnou do podrážkova. Mám je rád s rýží, což překvapilo paní J, která je z anglického domova znala pouze s „mashed potato“.

Dodatek 1: často nyní víno před přidáním povaříme, zejména je li přidáváno do pokrmu na poslední chvíli. Kvůli odpaření alkoholu a mírnému zhoustnutí.
    Dodatek 2: Sherry jsem někde na českých stránkách četl coby rodu ž, „ta sherry“. Britští Češi zásadně sherry mají coby rodu středního. Jiný kraj jiný mrav?

24. Veprove koleno na cerne pivu!

25. ↪ 3019 Madla81: Dík za tip červená čočka do květákovky, mám tu takový zbytek čočky k ničemu a půl květáku rovněž…
    Ledvinky – určitě víno, jakékoli, stačí podlít ke konci. Když jsou čerstvé, ani je do mléka nedávám – podle intenzity pachu, ale nezdálo se mi, že by to pomohlo víc než voda.

Jinak byla kachna na víně a jablkách, žemlový knedlík a krásně rozmražený řepný čokoládový dortík. Večer jen sýry a rajčata.

26. ↪ 3023 Jednorožec: v sobotu jsme pili k paštice sherry, do které patří jako jedna z ingrediencí sherry též. Bylo to vždy sherry rodu středního. Sherry rohu ženského mi nejde do „pusy“ ( je možno, že to řadím do kategorie rodu středního jako „to víno“).

27. ↪ 3026 micka: Micko, mě „ta“ sherry vyloženě rve ušní boltce.
    Setkal jsem se s tím zde (viz poslední odstavec článku) – jinak ale autor píše autoritativně a dobrou češtinou, o to větší je můj údiv.

http://www.jizni-svah.cz/…rostred.html

28. ↪ 3027 Jednorožec: Doteď to pro mě bylo „to sherry“ a teď jsem zcela vykořeněna! V románech přece vždy velevážení gentlemani upili „kapku suchého sherry“ a přece by neupíjeli nějakou ženskou:)

Na stole budu dnes mít gratin savoyard s kůzlečím vývarem, syn bude mít gratin bez sýra, zato s vařeným kůzlečím.

29. ↪ 3028 kami: Nic proti upíjení nápojů ženského rodu (whisky, slivovice a jiné pálenky, např.). Ale sherry přece bylo, je a snad i bude neutrum.
    Napadá mě, zdali propagátor „ta sherry“ nebyl podprahově ovlivněn francouzským chéri (drahoušek)? :-)

30. Roštěnky na houbách, rýže.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.