1. ↪ 2966 Jednorožec: Je to pravda, ale záleží na mixéru, ne každý je vrahomlat a rozseká je, většina mixérů je nechá.
    Já mám vrahomlat, takže proto používám spíš pasírování (a le taky někdy mixnu:) )

↪ 2970 Ala: To Vám závidím! My našli jen misku ryzců a pár klouzků, tak máme alespoň symbolicky houby v kachním vývaru, ale doufala jsem ve žně :(

2. ↪ 2971 kami: No já jsem taky doufala ve žně, a nakonec jsme byli rádi, že bylo na tu polívku, pár pravých na omáčku a pár masáků. Něco jsme našli na Křivoklátsku při neplánované zastávce po cestě z výletu, ale když jsme vyrazili plánovaně v neděli ráno u nás, tak to byla bída, zdá se mi, že v Brdech teprve začínají růst, asi je tam větší zima nebo co, rozhodně ne tak, jak teď všude píšou. Taky s malým dítětem se dost blbě hledá, nedojdete nikam dál do lesa, za chvíli ho to přestane bavit a začne otravovat, že už nemůže atd., naštěstí jsme našli v lese žábu, tak byl chvíli klid. Ale všechno co jsme našli, jsme hned snědli, do mrazáku nic nezbylo.

3. Zpracování darovaných přebytků proběhlo ve stylu risotta s pečenou červenou řepou, slaného mandlového koláče s domácí ricottou, čerstvým sýrem a rajčátky, těstovinami s mandlovo-petrželkovým pestem, dorádou pečenou v soli a dnes k snídani opět švestkový crumble s čokoládovo-jáhelnou posypkou, k obědu pak kapustovo-bramborová polévka s červenou čočkou a tvarohové gnocchi s omáčkou z pečených rajčat. Jako dezert pak švestky pečené v albale s máslem, třtinovým cukrem a skořicí.
    Napečeno švestkových povidel a chystám se na hrušková.

4. Dneska kureci maso nalozene v koreni a rybi omacce ve woku s Pholiota Nameko a k tomu jasminova ryze.

5. Fazolová polévka s pico de gallo a se sýrem, enchiladas verdes s rajčatovou rýží a tarte tatin. A nejlepší na tom bylo, že jsem dělala jen tarte tatin :-)

6. Co bude na stole je nyní dost pod vlivem: Dá se tím zmenšit stávající množství cuketek ve spíži?
    Jeden by nevěřil, co 3 keře na zahradě, za příznivého anglického léta a na bohatém podloží kompostu a mrvy dovedou vyprodukovat! Plodí takřka před očima.
    Přátelé byli obdarováni. Sousedi. Umývač oken, který neměl ponětí, jak s nimi zacházet, si vzal dvě cuketky s tím, že jeho ženská si nějaký recept stáhne z internetu. Zapomněl jsem mu poradit, aby cuketky neloupal.
    Půl příbuzenstva si válí šunky u teplejších moří a jsou cuketo-incognito.

Receptů zde mám dost. Takže spíš jen povzdech nad situací, kdy něčeho moc je příliš. :-)

7. Dnes kuřecí vývar se zeleninou a kapáním – opakování víkendového jídla na přání vděčného malého strávníka.

8. ↪ 2976 Jednorožec: Chci být vaším umývačem oken :-) U nás včera zahřívací pomalu pečený bůček, jako příloha pak dobře posloužila pečená červená řepa a salát z pečených paprik, bazalky a česneku.
    Dnes se hrálo na trošku lehčí notu, k obědu rajčátková polévka s červenou čočkou a bramborami, jako hlavní chod pak opět pečená řepa s pečenými bramborami, na kterých si krátce pohověl camember.
    A snídaně, svačina a všeobecné užírání pak bylo ve stylu cuketové buchty s mandlemi a čokoládou: http://madlinakuchyne.blog.cz/…adou-vytecna
    Zítra snad bude obligátní čerstvý páteční pstruh, jednoduše pečený na másle s čerstvými bylinkami.

9. Dneska ráno jsem si na hodinku skočila do lesa a konečně z toho byly ty houbové žně, takže o víkendu počítám že manžel tu jeho zamilovanou houbovou omáčku s knedlíkama zase dostane :-)

10. Houbové žně závidím…

Pekla jsem pomalu krkovici na víně, s bramborem a trochou salátu. Předcházela dýňová polévka ze včerejška, po proležení ještě lepší.

Na večer máme ještě pomazánku z nivy s domácí lučinou a domácí majonézou a rovněž domácí paštiku.

11. Tak u nás byla houbová omáčka už dnes. I s knedlíkem :-) A zbylo i na zítra!

12. U nás to samé, první košík jsem strčila do mrazáku a na houbovku jsem nasbírala znovu v sobotu ráno, včera jsem jí udělala k obědu a dneska bude ještě k večeři. A k obědu zbylá „dršťková“ polévka z hlívy (ta byla tedy kupovaná).

13. Neskutečně všem závidím houbové žně, snad počasí i zdraví dovolí a o víkendu s oběma Příšeráky taky nějaký ten les navštívíme.
    U nás stála za zmínku zejména včerejší polévka z pečených rajčat, s jáhlami, červenou čočkou a květákem. Velice hustá, báječně sytivá a krásně barevná. Doplnilo ji sladké jídlo, tvarohovo-mandlové nočky s teplou švestkovou omáčkou. Doplněno jogurtem ze statku Osičkových a slintám blahem ještě teď.
    Dnes byl na zahřátí spáchán hustý kuřecí vývar, papriková omáčka + obrané kuřecí maso + vařené brambory. A jako dezert citronové mini Pavlovy s již výše zmíněnou švestkovou omáčkou. A k večeři bude řepa pečená v papilotě, s pomerančovou šťávou a zázvorem.

14. Učinil jsem poctivou omáčku. Podusil jsem šalotku, pórek, fenykl, mrkev, propašoval do toho půl cuketky (aby ubyla netenčící se zásoba!), vše úhledně drobně pokrájené. Bobkáč, kmín, pepř, sůl. Zaprášil moukou, podlil suchým bílým a mlékem, povařil.
    Do toho šly ryby: uzená treska, čerstvý losos a čerstvá treska, přibližně rovné díly, na 2×5 cm kusy pokrájené. Nevařit, jen jemně pošírovat. Něžně vařečkou v omáčce obrátit, poklici ručníkem obalit, aby zůstalo teplo. Za 10 – 12 minut jsou ryby hotové.
    Na zamýšlenou brkaši nezbyl čas – člověk míní, pánbůh mění – ale bylo to více než přijatelné s dobrým chlebem a jednoduchým salátem z okurky a rajčat.

15. Dnes kureci nudlicky obalene v smesi koreni(kurkuma, koriandr, rimsky kmin, zazvor) sojovky, rozmichaneho vejce, trochy skrobu, 1 deci vina a arasidy. Pekne na panvi s jasminovou ryzi a zvlast pecenym celerem. Mel jsem chut se na to vrhnout uz vcera vecer, kdyz jsem to dodelal :)

16. ↪ 2983 Madla81: Já si Vás vždycky čtu jak pohádku :)

↪ 2984 Jednorožec: Cuketová záplava u mě pomalu kočí, asi se mi po ní brzy bude stýskat. Naštěstí nastupují do plné polní dýně :)
    Mimochodem, kdysi jsem si tu s Vámi psala o problematice pěstování bobů VBxČr – zkusila jsem a opravdu se jim tu moc radostně nevede, jsou tu příliš nevyrovnané srážky a chladnější jara, takže boby trochu nestíhají dorůst a plodit. Ale nějakou tu sklizeň nakonec mám :)

↪ 2985 Michal Máta: Příjemně zahřívací pro momentální počasí :)

U nás dnes pizza con patate e rosmarino (pro dítě ponechána pizzová oblast bez rozmarýnu), na zítřek mám namočenou cizrnu na falafel.

17. Včera k obědu silný kuřecí vývar a tvarohové švestkové knedlíky sypané mákem a zalité máslem. A ke včerejší večeři na zahřátí pho bo – manžel nadšeně snědl dvě obří misky a protože nám zbylo ještě na dnešek(druhý den je stejné pho nejlepší!) , tak jen dokoupíme zásoby ústřicové omáčky a dnes pokračujeme.

Jinak jsem se chtěla zeptat jak vám rostou(pokud pěstujete) dýně hokaido? U nás jsou zatím malé, zhruba jako moje pěst. Vím, že menší jsou jemnější, ale ještě trochu by poporůst mohly. Si říkám jestli jim není u nás zima…

18. ↪ 2987 Siska: Od rána kyne chléb a teď se peče další kus úžasného domácího kůzlečího od babi. Podle toho, jak se vrátíme z výletu, bude buď jen kůzlečí s chlebem, nebo k němu udělám bramborové knedlíky a špenát.

K večeři bude salát ze zelených fazolek http://www.celorocnikucharka.cz/leto.html#…

↪ 2987 Siska: Hokkaida mi letos rostou krásně.
    Pokud je máte malinká, tak to nesouvisí moc s tím, že teď je chladno (to je touhle roční dobou obvyklé a při poklesu teplot pod cca5 st. už dýně mají signál nerůst, ale vyzrávat). Ale především s tím, že bylo strašně dlouhé studené jaro, takže hokkaida byla pozdě opylena a tím pádem jaksi nestíhají dorůst. K tomu navíc přispělo extrémně suché léto – tykvovité jsou velmi žíznivé rostliny.
    Další věc je, že záleží na tom, jak jste jim dopřála živiny. Tvoří obrovské množství hmoty, takže potřebují kvalitní půdu, bez dodání kompostu Vám vyrostou velikosti třešní.

já je pěstuju na německých kopách, osvědčilo se mi to. Takové množství hotového kompostu, abych je dostatečně „nakrmila“ totiž za ten rok ze zahrady nemám :)

19. Dostal jsem poradny kus divocaka, ktery je od vcerejska nalozeny, takze dneska bude gulasek :) Vcera jsem navic v Hale 22 koupil krasny cesky cesnek (i kdyz tedy ceny jsou astronomicke 200–240kc kg) a dalsi ingredience, tak se tesim na chutovou bombu. Jako priloha bude karlovarsky knedlik s petrzelkou a muskatem.

20. ↪ 2988 kami: Nakonec kůzlečí nebylo se špenátem, ale se zelím kvůli zelnému nadbytku.
    Rodiče byli totiž na jaře zaúkolováni mým bratrem, že musí vysadit hojně zelných sazenic a lákat na ně bělásky a bělásky tím zelím pěkně krmit, aby si je bratr mohl posléze odchytat pro výzkumné účely. Jenže bělásci, mrchy mizerný, na zelí vůbec nepřišli a rodičům tak zbylo neúměrně mnoho zelí coby pozůstatků nevydařeného experimentu.
    Špenát bude jindy :)

21. ↪ 2990 kami: Vy jste vážně zajímavá a renesanční rodina! A kůzlečí závidím, i domácí chléb.
    Já od doby přestupu na bezlepkovou dietu jen smutně koukám na své drahé, ukusující kváskový žitno-pšeničný chléb z mohelnické pekárny. A bezlepkový kvásek se mi nějak nedaří udržet, vypěstovala jsem zatím jen dva, ale protože jsem na chleba sama, tak zašel, chudák. A bezlepkový nekváskový mi prostě nejede, ať zkouším jakou chci recepturu.
    Včera jsme se vydali na houby, s batoletem, odmítajícím ťapat, za krkem, s nadšeným čtyřleťákem, jehož nadšení se posléze změnilo v otrávení a prohlášení, že jsme v lese samých nejedlovek a jedovatek, to byly opravdu perné dvě hodiny. Nicméně na kulajdu to stačilo.
    Hlavní jídlo pak zastoupily kotlety na celerovo-mandlovémpestu, podávané s rýží basmati.

22. ↪ 2986 kami: ↪ 2987 Siska: ↪ 2988 kami: O dýních:
    I zde v Anglii se jim letos daří. Byly hojně zalévány a trůní na královské dávce kompostu, uleželé mrvy a kostní moučky. Nedávné deště plody nadmuly a způsobily trhliny, které se ale zajizvily, neplesniví. Tři dýně už jsou pod střechou, jsou na potěžkání jakoby ze žuly! Kulinární ocenění brzy.
    Každé rostlině byly ponechány max 4 plody, což se vyplatilo. Znamenalo to pravidelně uštipovat nežádané sourozence.Mi­mochodem jsou, použité podobně jako mladé cuketky, někdy i s květem, velmi chutné!

23. My jsme o víkendu měli indický dál (podle Kitchenette) a k němu placky naan (podle Kitchenette), do tohohle počasí pro zahřátí ideální.

24. ↪ 2988 kami:

↪ 2992 Jednorožec: Děkuju vám oběma moc za rady. Je pravda, že letos mají naše dýně asi hlad chudinky. A na německé kopy se podívám, to slyším poprvé. Google mi našel toto http://rodinnezahrady.cz/nemecka-kupa/ tak jsem asi na stopě :-) Vypadá to nadějně, příští rok udělám experiment.

Jinak my jsme byli obdárováni velkou taškou domácích voňavých řádně očesnekovaných klobás, takže se každý den těšíme cestou z práce na večeři :-)

25. Cerstve upecena bagetka s maslem, v ni nakrajeny peceny losos, listovy koriandr, nasekane olivy a k tomu prikusuji pikant papriku ze Slovenska, ktere driv byly vsude, ale uz jsou k sehnani jen u malych farmaru, supermarkety je pry nechteji.

26. Dneska jedeme v 10 lidech na Karlstejnske vinobrani, takze to bude jako kazdy rok spousta dobrych nezdravych veci, jako jitrnice, uzene, presolene bramoborove spiralky nasakle olejem, skvarkove placky a podobne. To vse splachnute nejakym tim vinem a burcakem. Tesim se :)

27. Pro zahraniční návštěvu jsem uchystala echt svíčkovou, tedy omáčku, dle receptu V. Friče, ale na řezníkovu radu jsem použila kližku – je to super! K ní žemlové knedlíky. Ještě ji máme schovanou na jeden oběd. Polévku jsem vytáhla z mrazáku a morkové knedlíčky do ní taky, dokonce i moučník – lilek v čokoládě a drobenkový rybízový koláč. Mělo to úspěch.

28. ↪ 2997 vilemina: Lilek v čokoládě?! Wow! Mohla bych porposit o recept? Jsem natyhle zajímavé kombinace:) Děkuji!

29. Přezrálé lusky různých fazolí, původně (za mlada) určené k jídlu vcelku, nyní po vyloupání poskytují fazole vláčné konsistence. Je s tím babračka, ale kam pospíchat, když nás nic nehoní?
    Ideální na cassoulet – stew – eintopf, za asistence cibule, celeru, mrkve a dalšího současného přebytku: valem dozrávajících rajčat (mám tu celkem 19 keřů). Nebát se trochu pálivé papričky, moderovat ji (a kyselost rajčat) nerafinovaným cukrem. Sůl, pepř, koriandr, opatrně skořice.

Do toho jsem nakrájel anglické sausages zbylé z včerejší babo-letní barbecue. Babico, bledni.

30. Dovolím si příspěvek č. 3000 :) Dnes bude anglický roastbeef k obědu a k večeři sýrové fondue s čerstvým chlebem.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.