Dobrý den, ráda bych si zakoupila knihu o vaření pro děti od kojeneckého až po školní věk, tzn. první kašičky, polévky, i recepty pro celou rodinu vhodné pro děti. Na trhu je knih spousta, máte některé z nich vyzkoušené? Ráda bych naší dceři vařila zdravě, ale zároveň ne příliš racionálně, ale spíše vyváženě a plnohodnotně. Díky za tipy!
Knihy o vaření pro děti RSS
-
-
Já mám vyzkoušeno mnoho kuchařek. Po nějaké době zjistíte, že děti jsou velcí konzervativci a tradicionalisté a nejsou nakloněni novinkám. Vyžadují jednoduchá, snadno čitelná jídla, ale z chutných a kvalitních surovin. Žádné hýření u složitých receptů (kterými většina dětských kuchařek oplývá) se nekoná. Každé dítě je jiné, u nás v oblibě jednoznačně vede italská kuchyně (proto bych volila tuto knihu: http://www.amazon.com/…p/0714857564. Ale spíš se mi zdá, že je nutné vychytat, co dítěti chutná a co je ochotno ochutnat, a podle toho případně zvolit příslušnou kuchařku. Na začátek jí stejně nepotřebujete, začíná se klasickou mrkví a brambory, potom se kvůli alergiím velmi pomalu přidává další vhodná zelenina a ovoce a nakonec maso.
-
Dobrý den, můžu doporučit knížku Dr.Fořta „Aby dětem chutnalo – současná výživa pro kojence, batolata a děti předškolního věku“, přesně odpovídá tomu co hledáte, obsahuje také recepty.
-
3. No tak přesně cokoliv z této knihy, která se snaží o velezdravé recepty pro děti, našim klukům nechutnalo, ale jak píšu, každé dítě je osobnost;-)
-
Tak v tom případě zkuste knihu Petra Horana a Pavly Momčilové „Vaříme dětem chutně a zdravě“, ti to tak nehrotí a uvařit se z toho dá i pro dospělé.
-
Slyšela jsem, že na dětská jídla (pro miminka) jsou nejlepší francouzské kuchařky pro batolata a mimina, neboť Francouzi dětským chutím prý rozumí nejlépe. Máte někdo prosím tip na nějaké dobré francouzské kuchařky pro nejmenší, nejlépe s obrázky? Asi si troufnu i na originály (se slovníkem), pokud budou recepty vyobrazené, byť francouzsky neumím ani slovo. Nevím, jestli nějaké vyšly třeba i v překladu. Předem děkuji za tipy.
-
↪ 6 jitunka: Pár receptů je uvedeno v knize Francouzské děti jedí všechno od Karen Le Billon. Vyšlo jak papírově tak elektronicky, ale není to kuchařka. Je to spíš o tom, jak naučit děti jíst „všechno“.
-
Ze zvědavosti jsem si od kamarádky půjčila knížku Radost ze zdravých dětí od Strnadelové, což taková bible všech makrobiotiků. Sice jsem se dočetla zajímavé recepty na úpravy luštěnin a měně často používaných obilovin, ale přiznám, že třeba kapitolu " Energie vesmíru v potravinách" nejsem schopná přečíst ani jako nadsázku. Paní Strnadelová mi přijde dost militantní, mléko, vejce, maso, brambory, rajčata – to všechno je jed a dětem by se měly povětšinou podávat kroupy s hrachem v zájmu jang anebo jin, už nevím :-) Jen by mě zajímalo kolik lidí podle toho vaří dětem…
-
Právě i v té knize „Francouzské děti jedí všechno“ se autorka rozplývala nad francouzskými kuchařkami pro děti, ale v seznamu literatury je potom bohužel nemá.
-
Co se týká té knihy Radost ze zdravých dětí, tak ta podle mne hazarduje se zdravím dětí, protože v mase, vejcích a mléce mají důležité živiny pro jejich růst a správný vývoj a ty jim rodič bude jen těžko nahrazovat nějak jinak. Nejde jen o „obsah bílkovin“, ale o spoustu jiných látek. Např. i podceňovaný vit. K2, který směruje vápník na správná místa do kostí. Ve vejcích je zase síra a nějaké aminokyseliny důležité pro správný vývoj mozku. Určitě bych podle ní nevařila.
-
↪ 10 jitunka: To já taky ne, jen mě překvapilo kolik příznivců tahle kniha má. Stačí si trochu projít internet a komunitu kolem webu http://www.jimejinak.cz/ . Tak jen doufám, že se budou maminky řídit zdravým rozumem a ne nějakou fanatickou makrobiotickou biblí.
-
Taky mně Strnadelová přišla příliš militantní a její „originální“ kombinace rýže s hrachem, jáhly s hrachem, rejže s čočkou už mě pak vytáčely.
Vhodnou knihu bohužel neznám. Ale když jsme se bavily s dalšíma maminkama, smály jsme se tomu, že dětem nakonec nejvíc chutnaj ty nejjednodušší chutě: jednoduchý těstoviny, obyčejný pečený kuře s bramborama, kuskus nasladko s rozvařenym jabkem, dokonce i takový blbosti jako rejže zamíchaná s kompotem(bylo to nouzové jídlo a syn mě za něj ještě dlouho chválil:))
Jako první příkrm se nám nejvíc osvědčily brambory s cuketou. Mrkev naopak vůbec, ihned alergická reakce a byly i další miminka, co měly s mrkví problém-pro alergiky doporučuju zařadit až pozdějc a ještě míchanou třeba s bramborem.
Další oblíbené příkrmy byly: dýně, květák, batáty, řepa … -
Podle mého názoru dost dobré jsou knížky od Annabel Karmel:
http://www.annabelkarmel.com/gb/
Nevím přesně, co vyšlo v češtině, ale minimálně jednu jsem loni potkala.
Jen mne u ní zaráží, že i pro děti 6 až 9 měsíců už používá smažení jako techniku přípravy, to mi dost nesedne.