Chystáme svatební hostninu a chtěli bychom se snoubenkou něco netradičního, lehkého, ale dobrého. Pochlubte se co jste měli vy… nebo nám prosím něco doporučte.
Svatební hostina RSS
-
-
něco málo předchozích tipů > http://www.cuketka.cz/forum/topic.php?…
;) -
Děkuji pěkně pane C
-
Pro tex: hlavně si zjistěte věkové složení účastníků, mám takový pocit, že co bude chutnat vám, generaci vašich rodičů jen trochu a prarodičům vůbec, bohužel.
-
Ještě něco – aspoň při té oficiální části o vás dva bohužel až zas tak moc nejde, je to důležité pro všechny ty babičky, tetičky, maminky a jiné příbuzenstvo, stejně jako obřad samotný, takže se raději snažte vyhovět jim. Neoficiální část už může být zcela ve vaší režii, včetně pohoštění.
-
To má aida pravdu. Vedle konzervativnějších chuťových zálib třeba spousta starších lidí špatně snáší česnek kvůli žlučníku, někteří mají problém se zubní protézou u tuhého masa (proto ta seniory oblíbená a prosazovaná svíčková – je měkoučká ;) – třeba moje babička si takhle středně propečeným steakem vylomila zub na tetiných padesátinách… :) A navíc i bez ohledu na věk jsou hodně častí třeba lidé, kteří nejedí houby nebo ryby… neni to snadný, vybrat jídlo pro všechny :)
Jinak my nakonec měli na rodinný oběd kuřecí salát v rajčeti, knedlíčkovou polévku a pak vepřové maso plněné šunkou a sýrem, k tomu rýži, americké brambory a zeleninový salát (od každého trochu, aby si každý vybral) a klasický svatební dort. Protože skladba účastníků byla od dvou let do osmdesáti.
Pak jsme měli velikou party svépomocně připravovanou (kolem 140ti lidí – skautská svatba, jak popisuje Kytka v druhém vlákně) – tam už bylo všechno možné – saláty všeho druhu, guláš, miniřízečky, koláčky, cukroví… největší úspěch slavilo grilování šunkových kýt. -
Dopoledne lehké studené pohoštění pro nejbližší rodinu, oběd nebyl – obřad začínal až o půl třetí. Pak jsme měli pro rodinu i kamarády dohromady raut, takže každý si našel něco (skoro 70 lidí, věk od 4 do 75 let).
Z teplého byl kuřecí vývar s játrovými knedlíčky, hovězí guláš a grilované kuřecí, vepřové a losos. Ze studeného např. malé kuřecí řízky, roastbeef, hovězí carpaccio, 2 druhy paštiky, sýrové rolky, sýrová mísa s hroznovým vínem a ořechy, kuřecí roláda, vepřová panenka v pepři, vepřová pečeně, pak nějaká zelenina, ovoce, pečivo, studené omáčky. Nesmím zapomenout domácí svatební koláčky, dort (uvnitř vanilkový krém s jahodama, navrch potažený marcipánem), kakaovou marlenku a mini dezerty (tiramisu, jogurtový krém s ovocem, čokoládová pěna, kávová pěna).
K pití točené pivo (asi 12%), Frankovka, Zweigeltrebe rosé, Ruladské šedé, Tramín, voda, džusy, kofola, nealkopivo, káva, slivovice, meruňkovice, třešňovka, becherovka.
Hlavně ti starší se nejdřív na raut tvářili všelijak, ale pak to zhruba za 10minut rozdejchali a byla super zábava, nakonec si jídlo snad všichni moc pochvalovali.
Určitě jsem na něco zapomněla, asi byly i nějaké klobásky, já sama skoro nejedla, holt svatební šaty s korzetem pěkně stáhly žaludek … no druhý den jsem měla ale hlad strašný, zbylo dost masa z grilu, tak se ohřálo a k tomu tchýně uvařila brambory. -
Budu se opakovat z toho minulého vlákna. Velké experimenty při klasciké svatební hostině bohužel velmi často narazí. Na ty je opravdu spíše prostor při pozdější oslavě. A nebo pokud se formální hostina se servírováním úplně vynechá a rovnou po obřadu se přejde třeba do zahradní párty s grilováním, rautu a podobně. Ale zkoušet hostům usazeným kolem svatební tabule naservírovat něco velmi neobvyklého jmůže nadělat problémy s remcajícími příbuznými. Ne že by musela hlavním chodem být zrovna svíčková, ale mělo by to být něco všem kolem stolu známého. kromě svíčkové a guláše jsem dost často takto viděl třeba přírodní vepřový, kuřecí nebo krůtí řízek (bohužel někdy i s broskví atd, ale co se dá dělat). Trochu experimentovat bych se naopak nebál u předkrmu, možná i polévky – pokud to někomu nesedne, důvěrně známý hlavní chod na to nechá zapomenout.
Taková je moje zkušenost ze svatebních hostin, kterých jsem se účastnil. Moje vedlejší „práce“ je fotografování svateb s tím, že většinou nefotím jen obřad, ale celý den od příprav přes obřad, hostinu a nakonec oslavu s kamarády, takže jsem jich pár zažil.
-
Zažil jsem něco, o čem píše Kytka. Část posazenstva uspořádala na svatební hostině se středomořskou kuchyní vzpouru a trhla se nažrat vedle na „guláš se šesti“. Pro nás, coby hosty, úměvné, pro ženicha s nevěstou a jejich rodiny docela ťafka.
-
Ze své zkušenosti – hostina pro příbuzenstvo 2–92 (cca 30 osob) : Hostinu chystejte tradiční, podle vkusu těch starších a nejstarších. Pro starší generaci je to zásadní zážitek, o kterém si budou léta povídat. Ti mladší si užijí následující mejdan.
-
taky jsme měli „skautskou“ veselici, na oběd úzký rodinný kruh do 30 lidí, odpoledne dorazil zbytek „rodiny“ – cca 100 lidí.
K obědu jsme měli knedlíčkovou polévku, plněné medailonky z panenky (tři druhy náplně-matně si vybavuju že to mohlo být camembert, schwarzwald š a houby), příloha byla arabská rýže napůl s bramborovou slámou a jako dezert čoko tartufo. Bramborovou slámu bych na zlaté svatbě chtěl vynechat, i když se s manželkou vždycky nasměje když vzpomínáme jak nám pán z cateringu o ní básnil a pomalu se urazil když jsme se zeptali jestli to je něco jako hranolky:-)
Na odpoledne bylo všechno možné guláš, saláty, řízečky, nakládané sýry, ryby, nějaké koláče, buchty a další dobroty co přinesli ostatní „vycvičení skauti“.
Dobrou zkušenost jsem udělal i s šunkovou kýtou (jak píše výš i kami). Vloni na kulatiny jsem koupil šunkovou kýtu s kostí v makru (cca 10 kg), lehce jsem jí potrápil v troubě a pak byla k dispozici na ohříváčku – moc se teda neohřála :-) -
Ač se tu (správně, IMHO) propaguje braní ohledů na starší generace, jejich zvyky a žvýkací schopnosti, nemohu si nevšimnout, že dosud ani jeden příspěvek se nedotkl možných požadavků vegetariánů.
To by zde v Anglii byla, alespoň pro nás, okamžitě úvaha č.1. Asi je jich tu víc, než v Porkopolis (copyrájt Bourdaine)? :-)
-
12: Přehled nemám, ale pokud bych si měl tipnout, vsadil bych na to, že v ČR bude vegetariánů méně. (Na skautském kurzu, kde je cca 80 lidí se mi objeví v průměru 2–3 a to je určitě vyšší procento, než v celé populaci) A určitě zdaleka nejsou tak zvyklí na to, že by jim v restauracích a podobně vycházeli vstříc. Na těch svatbách, které jsem zažil, to bylo řešeno v drtivé většině případů tak, že případní vegetariáni měli jiné jídlo, stejně jako třeba lidé s bezlepkovou či jinou dietou, menu pro většinu se jim nijak nepřizpůsobovalo.
Výjimku tvořila svatba mých kamarádů, kteří měli hostinu zcela vegetariánskou. Ne že by nevěsta s ženichem nejedli maso, jen prostě chtěli konkrétního kuchaře, který sám vegetarián je a maso nevaří. Za sebe mohu říct, že jídlo bylo opravdu skvělé a pro masožravce se později na oslavě peklo prase, takže podle mě taky nepřišli zkrátka. Přesto byly ohlasy některých lidí docela rozpačité a sám bych do toho nejspíš nešel. Nebo ano, ale počítal bych předem s tím, že u části příbuzných a kamarádů narazím. -
12. , 13. No, stoprocentně jich je mnohonásobně méně než seniorů ;) – jak v obecné populaci, tak tedy na svatbách obzvlášt, tam se to babičkama, dědečkama, pratetičkama apod jen hemží :)
A zažila jsem to na svatbách podobně jako Kytka – pro vegetariány bylo zvlášť objednané vegetariánské jídlo, ale celé menu se jim rozhodně nepřizpůsobovalo. Stejně jako výše uvedené diety – také speciální jídlo pro danou osobu, ale jinak pro všechny menu normální nedietní.
-
↪ 1 tex: My jsme na svatební hostině volili munu číslo 2 http://www.jan-maria.cz/…atebni-menu/. Je to takový ten běžný svatební standart, ale musím pochválit kuchaře, bylo to výýýbornééé :-).
-
↪ 15 paranadhrncem: Verim, ze jidlo bylo dobre, ale ten zpusob jakym je napsane to menu zda se mi ponekud nestasnym. Obecne jsem hakliva na zdrobneliny v popisech jidel, ale budiz… Ale to krajeni novomanzelu mi prijde jaksi morbidni. :)
-
↪ 16 Yenneffer: s býlím vínem (menu č.3) by ti nakrájení novomanželé mohli docela chutnat.