Když už je zde vlákno o svatomartinském menu, zajímalo by mě, zda někdo chodíte v Praze třetí čtvrtek v listopadu někam na Beaujolais Nouveau, případně kam a proč.
Vím, že speciální akce pořádají například v Chez Marcel, v Passepartout nebo v Café de Paris.
A hned mě vinaři nekamenujte, že toto se přece nedá pít :o)
Vím, že jde především o marketingovou fintu (celkem geniální), jak prodat jinak jen obtížně prodejné víno.
Vím, že Beaujolais Nouveau je většinou lehká ovocná malinovka, která má s vínem jen málo společného – ovšem naše svatomartinské je přesně stejná sorta.
Ale také vím, že z podceňované odrůdy Gamay se v Beaujolais kromě mělkých apelací Beaujolais a Beaujolais-Villages vyrábí i deset Crus de Beaujolais (Saint-Amour, Julienas, Chenas, Moulin-a-Vent, Chiroubles, Fleurie, Morgon, Regnie, Cote de Brouilly a Brouilly), která dokážou být velmi pěkná a třeba i pět či deset let zrát na lahvi ve sklepě – pravda, Crus de Beaujolais nemají s Beaujolais Nouveau kromě odrůdy pranic společného.