Víte, co je obnovené odtučněné mléko?
Dcera si dnes přinesla z Lidlu z jejich „retro“ akce Ledňáčka, tak
jsem projela složení:
Obnovené odtučněné mléko, Kokosový olej, Cukr, Voda, Glukózový sirup,
Sušená syrovátka, Kakao se níženým obsahem tuku (1,1%), Sušené
odtučněné mléko, Emulgátory (mono a- diglyceridy mastných kyselin,
sójový lecitin), Stabilizátory (guma guar, karagenan, alginan sodný,
karubin), Aromata, Může obsahovat ořechy.
Tak mne celkem zajímalo, co je to za další kravinu, kterou do nás potravinářský průmysl cpe… Takže jsem googlila a googlila a vygooglila tohle:
„Označení obnovené znamená, že bylo použito sušené mléko, jež bylo znovu „obnoveno“ z prášku do kapalného stavu. To, že je odtučněné, nás možná potěší při dietě, ovšem nutno poznamenat, že nevýhodou odtučněného mléka je nízký obsah vitamínů.“
Takže k výrobě zmrzliny už není potřeba ani čerstvé mléko, všechno se to vyrobí z prášku. Mléko se nejdřív vysuší na prášek, odebere se z něj mléčný tuk, který do mléka patří, po několika měsících či letech se vezme prášek a obnoví se přídavkem tekutiny, pak aby se dodal tuk, vrazí se tam kokosák, taky nějaká chemie (emulgátory, stabilizátory), no a vanilková příchuť neznamená, že tam bude vanilka, ale jen aromata… Jak může být výroba takovéto zmrzliny levnější po těch všech procesech než čerstvě vyrobená zmrzlina z čerstvých surovin?