Jaká jídla jsou pro vás znamenají Velikonoce?
Na Zelený čtvrtek většinou dělám špenát a když to stihnu, tak kynuté
jidášky.
Na Bílou sobotu peču nádivku ze tří druhů masa, 9 druhů zelených bylin
a droždí, k ní hodně zeleného salátu.
Taky mazanec nebo věnec nebo štolu, vinnou nebo tvarohovou. Dříve jsem
dělala i perníčky a beránka, ale to zas až budou vnoučata.
Jedno pečené maso na neděli či pondělí, pokud možno z mláďat –
jehněčí, selečí je nejoblíbenější. Dokud syn chodil na koledu,
z vařených vajec pomazánka nebo vaječná tlačenka.
Někde se peče hodně cukroví jako na Vánoce, jsou i tradiční
kolednické polévky – šmigrustovku znám jen z etnografické
literatury…
http://vilemina.blog.cz/…e-u-vileminy