Zboznuju obycejne vanilkove muffiny ze Sklizena, jsou krasne tuhe, vlhke. Nemate nekdo prosim recept, abych docilila podobneho vysledku i doma? Delala jsem ted doma nejake, ale spis to pripominalo mekky piskot, pak se tedy rozlezely a chutove vyborne, ale proste to konzistencne neni ono. Diky moc.
Recept na muffiny jako ve Sklizeno (nebo alespon podobne:-) RSS
-
-
Zkuste těsto jako na třenou bábovku:
140 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
2 žloutky + 2 bílky
140 g hnědého cukru (nebo 120 g normálního)
125 g rozpuštěného másla (1/2 kostky)
1/8 l vlažného mléka (1/2 hrnku)
50 g čokolády na vaření (normálně ji nepoužívám, ale dobře v těstě drží tvar) nakrájenou na kostičky (z jednoho dílku 4 kostičky)
hrst kanadských borůvek nebo 1 oloupané jablko na kostičky 1×1 cm nebo 4 švestky na kostičky apod.Nastavíme troubu na 180°C (horkovzdušnou na 150°C).
Vymažeme formu na muffiny máslem.
V mixéru umixujeme mléko, žloutky, cukr a rozpuštěné máslo.
Ušleháme sníh.
Hmotu z mixéru nalijeme do mísy s prosátou moukou a práškem.
Promícháme a přidáme sníh.
Vmícháme čokoládu a ovoce a plníme mističky.
Pečeme 25 – 30 minut a 5 minut necháme dojít při vypnuté troubě. -
↪ 2 Naďa: A po upeceni to vypada jak? Nekde jsem cetla, ze podstata muffinu je, ze se nejdriv smichaji tekute veci, pak sypke a pak se to vsechno zasvrdla dohromady. Tak mam obavu, kdyz ctu ten recept a je tam snih, aby to nebylo nadychane;-) Ja normalne muffiny nepecu, krome jednech, kde je takove kvantum cokolady, ze jsou hutne samy o sobe, takze ani nevim, jak by to melo spravne na rezu vypadat. Ale proste mi chutnaji ty ze Sklizena. Diky za odpoved.
-
Ne, samozřejmě trochu vyběhnou, ale díky tomu máslu jsou vláčné a hutné. Netvrdím, že jsou jako ze Sklizeno (nejedla jsem je, muffiny si peču sama), ale určitě nejsou nadýchané a suché. Můžete to zkusit a v nejhorším budete zkoušet dál…
Ještě mě napadá recept: 1 kelímek jogurtu (cca 150 g), 1,5 kelímku polohr. mouky, 0,5 kelímku cukru, 1/2 prášku do pečiva a 1 vejce. To se všechno smíchá v robotu najednou. A zase tam něco přidat pro chuť – maliny apod. -
Můj nejoblíbenější základní recept:
500g hl.mouky
300g cukr krupice
1 krabička kefíru
1 prpeč
3 vejce
16 lžic oleje
Vše smíchat v míse. Muffiny jsou vlhké a vláčné.
Toto je základ, přidáte-li kakao, přidejte mléko. Přidáte-li ovoce, uberte kefíru. Dáte-li místo kefíru jogurt nebo zakys.smetanu, přidejte mléko. Dochutíte čokoládou, kořením, marmeládou, čímkoliv. -
↪ 6 irresistible: Malá krabička kefíru mívá 500 ml. 1 lžíce oleje je asi 13 g, tzn. 16 lžic rovná se 208 g. Máslo je ale jen 82% tuk, takže budete potřebovat buď přibližně 208 g butterschmaltzu (přepuštěného másla), nebo 253 g másla, zarovnala bych to na kostku:)
Kdybyste to chtěla jó přesně, tak by šlo i ubrat z tekutiny 45 g, aby to sedělo – upít dva loky z kefíru, ale zas tak bych se tím netrápila. -
↪ 6 irresistible: Jak jsem psala, je to základní recept, dá se nahrazovat, ale přesné poměry nevím, těsto musí být vlhké, polotuhé a mastné. Používám i máslo i sádlo, ale mám to v oku, tak asi zkoušejte. Hlavně musí obsahovat kysaný mléčný výrobek. A ano, krabička kefíru je O,5 l. A máslo dávám téměř celé, hodně povolené nebo rozpuštěné.
↪ 7 farfalla: Já se tím poměr moc netrápím, vlastně vždycky dořeďuji nebo dohusťuji podle dalších přísad – ořechy, ovoce, ovesné vločky, nasekaná čokoláda, kakao…
-
Diky vsem, vyzkousim a dam vedet:-)
-
↪ 9 irresistible: Poměrně obšírná teorie muffinů je na http://joyofbaking.com/…recipes.html včetně míchání suchých a tekutých ingrediencí atd. Třeba tam najdete i ty svoje…
-
↪ 10 betula: Ja vim, ze na internetu je spousta receptu na muffiny, jen jsem si rikala, ze tady je velka pravdepodobnost, ze nekdo zna i ty ze Sklizena a mohl by znat i recepis na podobnou vyslednou konzistenci.
-
Hrozně ráda dělám jogurtové, jsou hutné a vláčné, jdou udělat i bezlepkově.
Základní předpis je:
300 g polohrubé mouky
1 prdopeč
150 g cukru krupice
Smíchat a přidat „tekuté“ ingredience:300 g jogurtu (používám řecký)
100 g rozpuštěného (ne horkého) másla
3 vejcezamíchat a péct na 180°C cca 20–25 minut.
Část mouky lze dle chuti nahradit drcenými ořechy, mákem, kokosem. Tenhle univerzální recept nám fakt hrozně chutná.
-
Madla: Muzu poprosit o tu bezlepkovou variantu? Diky moc.
-
Tak zkousela jsem recept od Vandy a neni to to, co bych chtela. Zbytku rodiny to jede, takze se to rozhodne sni;-) Jen to mnozstvi jsem tedy podcenila. Mela jsem 12 muffinu do IKEA formy, 3 ramekinove formicky a jeste 12 formicek na kosicky, ty plechove:-) Nastesti mame pres vikend nasvtevu, tak se to sni vsechno. Ale urcite diky za recept.
-
Fakt zkuste ten první se sněhem, chutná mi nejvíc. I když to asi nebude jako ve Sklizeno (musím si jeden koupit, abych zjistila chuť)…
-
↪ 14 irresistible: Omlouvám se, zapomněla jsem napsat na kolik je to kusů, nás je v baráku hodně :))
-
sice taky neznám muffiny ze sklizeno, ale vláčné a hutné by mohly být tyto banánové
http://www.videacesky.cz/…rted-muffiny -
↪ 15 Naďa: Jo, kupte, treba trefite druh mouky nebo jestli tam maji kefir ci jogurt:-) zkusim i ty vase, pristi tyden:-)
↪ 17 garffielb: Banany v moucnicich nedavam, zrovna minuly tyden jsem dostali od sousedky muffiny s banany a zas nic, co by me presvedcilo, ze banany jsou to orave orechove do jakehokoliv peceni:-)
↪ 16 Vanda: Melo me trknout pul kila mouky. Ja si vzdycky ty zasadni veci uvedomim, az uz mam nejake veci smichane a uz to proste musim dokoncit:-) ale nebyla to takova hruza, jako kdyz jsem delala nejake susenky, ktee se tvarovaly rucne, od Klary z kopce, tech bylo urcite pres 100 a podelila jsem opravdu hodne lidi:-D
-
↪ 18 irresistible: já si banány v těstě taky dřív neuměla představit, ale léto v anglii mě to naučilo :-) ale chápu, moje sestra by to taky nesnědla.
jinak mě moc chutná borůvkový muffin z McCafé, ale tam se po receptu nepídím, pač doma chemickou laboratoř nemám :-) -
Od chvíle, kdy se tu tento dotaz objevil, si říkám, že asi nejjednodušší by bylo se v příslušném Sklizenu zeptat na dodavatele (spíš dodavatelky) těch muffinů, spojit se s nimi a zeptat se přímo jich; to by nešlo?
-
↪ 20 aida: A teď jsi nám zkazila radost z detektivky :))))))
-
↪ 20 aida: To me ani nenapadlo. Tak nejak to povazuju za know-how majitele, ktery se tim zivi a nepredpokladam, ze chce ten recept sdilet s verejnosti.
A vubec, pri pohledu na vahu potrebuju tak leda recept na zeleninovy salat a kureci prsa bez kuze varene v pare:-D Jeste, ze ten recept nemam:-)
-
↪ 22 irresistible: No, já jsem ten typ, že by mě to napadlo jako první, no, omlouvám se (já se Vám tam když tak zeptám, až tam zas půjdu jo?).
Pokud jde o dietu a tajli, potřebovala bych být tak měsíc o hladu, pak měsíc o přísné dietě, a teprve až pak bych mohla přejít na běžné redukční režimy. Ale protože mám moc ráda život se vším dobrým, co přináší (včetně jídla), nic podobného zatím nehrozí. Z čeho už má mít člověk radost, že… -
↪ 21 Vanda: No jo no, však mě znáš, kyselá prdel, vždycky zkazím každou legraci, no. ;-)
-
↪ 22 irresistible: Jestli se nepletu, jste z Brna. Do Sklizena dává Kokino, Future Sailors, Republika, Veronika Pořízková a další. Snad kdybyste je oslovila na FB, dozvíte se víc. A myslím, že tu máme muffináře kluky, ale nemůžu si vzpomenout na jméno.
-
↪ 26 irresistible: No, neporadím (chystám se tam až odpoledne nebo zítra a fakt se zeptám), ale když tak zkuste obyčejné třené těsto – ne to, o kterém nahoře píše Naďa, to opravdu třené těsto není, ale klasické, podle nějaké staré kuchařky, v nouzi podle Dadaly: http://dadala.hyperlinx.cz/…akr0001.html.
-
Neznám muffiny ze Sklizena, ale dobře znám pátrání po „pravém“ muffinovém receptu – vyzkoušela jsem jich nepočítaně, a nikdy to nebylo ono. Americké recepty vesměs zdůrazňují dvě věci: za prvé smíchat zvlášť mokré a suché (cukr se dává někdy k sypkým, někdy k vejcím) a společně pak zamíchat jen velmi, velmi zběžně, rozhodně ručně a ne mixérem, v těstě mají zůstat kousky. A za druhé nepřepéct. Ale ani tak se mi nikdy nepovedl ten dokonalý, hutný muffin. U čokoládových jsem se postupně dostala až skoro k těstu a postupu na brownies, pak už to hutné je:) U vanilkových netuším, možná by šlo něco jako brownies, ale s bílou čokoládou…
Osobně už jsem pátrání vzdala a když už dělám muffiny, tak obvykle podle Ruhlmanova poměru v Ratio: 2 díly mouky– 2 díly tekutiny– 1 díl vejce– 1 díl máslo – 1 díl cukr. Konkrétně tedy např. 2 větší vejce, 120 g cukru, 120 g rozpuštěného másla, 240g hl.mouky + 2 lžičky prášku, lžička soli, 240 ml mléka. Přidám např. vanilku a posekané ořechy. Postup viz. výše. Není to ten kýžený božský muffin, ale je to celkem spolehlivý recept.
-
↪ 27 aida: Pravda, naše babičky neměly mixér, ale věřte, že to chutná jako kdyby se to třelo :)
-
↪ 29 Naďa: No, hlavně naše babičky (spíš prababičky) třely máslo (nerozpuštěné, jen změklé) se žloutky a cukrem do bílé pěny, potom přidávaly po lžicích střídavě mléko a část mouky smíchané s kypřicím práškem a nakonec přidaly zbytek mouky a sníh. Vím, je to prkotina, ale rozdíl v tom je.
No nic, ono to vlastně není vůbec důležité, těsto na muffiny se stejně dělá jinak (viz yannka nahoře, to myslím sedí).