Všechny vás tímto zdravím a prosím o radu. Asi už to bylo řečeno
několikrát, ale já už se v diskusích ztrácím, hlava mi jde kolem a
začínám být bezradná.
Rozhodla jsem si založit žitný kvásek a péct domácí chléb, kupované
nám nechutnají a co si budeme říkat, leze to do peněz, když tak rychle
tvrdnou a nikdo to nechce jíst, věčně se to vyhazuje. Začala jsem před
časem v domácí pekárně, ale druh tohoto chleba není přesně to po čem
mé srdce, hlavně tedy chuťové buňky touží. Četla jsem a četla a chtěla
jsem to zkusit. Několik nevydařených pokusů už mám za sebou. Teď už to
jako kvásek vypadá, voní, chutná, ale… první chléb nešel z formy,
málo rozpečená, jak jsem se dočetla, druhý pokus, nevykynul, třetí jak by
smet… Tak nevím. Prostě mi nechce a nechce vůbec kynout. Když vyndám
z lednice, přikrmím 150g žitná + 150g voda, po xx hodinách cca 12 na
teplém, tak normálním místě vykyne kvásek, někdy to trvá i déle :(…
pak tedy přisypu další mouku a další ingredience, zpracuju těsto a nechám
opět kynout na teplém místě. Když vařím, v kuchyni je teplo, tak je
blízko trouby, nebo na topení, nebo máme tepleji v koupelně díky teplým
trubkám :)… no ale ono se mu nechce, takhle bych mohla čekat do dalšího
dne a tak čekám a najednou z pečení chleba je celý den a já si říkám,
že to asi není normální?? Kde dělám chybu? hrozně mě to mrzí. Jsem
novopečená maminka a tak pořád nějaké emoce ve mě jsou a tak ráda bych
docílila krásného bochníku… :)
Prosíííím poraďte jak můžu pomoci svému chlebu, jak můžu zkrátit čas
nebo jestli mám špatný kvásek?
Ještě se zeptám, jestli je nutné vždy zakládat kvásek přikrmením, nebo
jestli kvásek z lednice můžu šoupnout rovnou k celému množství mouky a
nechat kynout a pak upéct, v podstatě podobně jako s klasickým
droždím.
Díky a omlouvám se jestli jsem málo srozumitelná a děkuji všem za
odpovědi.
hezký večer Věra