Dostala jsem dnes do mailu článek o tom, jak naši prodejci vylepšují
ovoce a zeleninu napícháním vodou a chemickými látkami, čímž zvýší
jejich hmotnost a trvanlivost i své marže :-(
Článek je dlouhý na to, abych jej sem kopírovala celý, a obsahuje
i fotodokumentaci, takže jsem se pokusila najít originál, zřejmě
je zde:
http://knava.blog.idnes.cz/…eleniny.html
Ovšem podle Potravin na pranýři by mohlo jít o hoax s tímto zdůvodněním:
"Zmiňovaný emulgátor (E 384 Citronan isopropylnatý) je používán v rostlinných olejích a margarínech, jeho účelem je zabraňovat žluknutí, jeho použití je však v České republice zakázáno. Tato látka je rozpouštěna v tucích a její použití v ovoci by nemělo žádný smysl. Podobně není jasný ani způsob, jak by bylo možné takové množství vody do ovoce vložit, navázat a udržet.
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce se s podobnou etiketou v tržní síti nesetkali. Etiketa v této podobě koluje pouze po sociálních sítích a jeví se jako počítačově upravená. Domníváme se proto, že se v tomto případě jedná o poplašnou zprávu, jejímž cílem je vyvolat zmatek."
Setkali jste se s něčím podobným?