Poraďte prosím, kde se dají v Praze sehnat banány na smažení?
Banány na smažení RSS
-
-
↪ 1 kuba.biker: Minulý týden jsem viděla v globusu, ale myslim, ýe sem tam je mívají i v intersparu a určitě v makru. A pak i vietnamci. Třeba na hradčanský je mívaj…
-
V tom je nějaký rozdíl? :)
-
Na smažení jsou obvykle zelené, nejsou tak sladké, nedají se jíst bez tepelné úpravy, je v nich víc škrobu.
-
↪ 3 xIndian: Bananum na smazeni se rika plantain.
A vetsinou jsou vetsi… -
Díky za tipy. V ovozelu na Hradčanské občas nakupuju, ale nějak jsem tam plantainy nezaregistroval, ale třeba jsem se jen špatně koukal. Interspar je daleko, takže jsem napsal dotaz do Globusu – už přišla odpověď:
Dobrý den pane kubo.bikere,
banány na smažení běžně vedeme. Před návštěvou prodejny však můžete pro jistotu kontaktovat vedoucí zeleniny paní Gözovou na tel.č. 251 037 172.
S pozdravem
Marie Pačesová
Globus Zličín -
Díky za vysvětlení a rozšíření gastroobzorů :)
-
Vydejte se z Karlova namesti nahodu ulici kterou jedou tramvaje k IP pavlova (myslim ze je to jecna). Po leve strane zhruba v polovine projdete branou do takoveho minidvora kde je nejdriv reznictvi a potom zelovoc kde maj siroky vyber exoticke zeleniny a ovoce, plantany tam maj snad porad.
-
Postřeh k tématu: žiju teď v Portugalsku a banány na smažení jsou zcela běžnou součástí sortimentu místních supermarketů – má to však jeden háček. Po několika kuchařských pokusech jsem zjistil, že jejich koupě je sázka do loterie. Aby byl smažený banán opravdu chutný, nesmí být přezrálý. Stačí však den-dva a původně planý banán zesládne natolik, že se ke smažení absolutně nehodí. Pár už jich bohužel skončilo v koši. Při nákupu je tedy třeba pečlivě zkontrolovat, že je šlupka zelená bez nažloutlých skvrn a že je banán na dotek tvrdý. V opačném případě nebrat! Možná se pletu, ale jestliže v Portugalsku, kde kvalita importovaného ovoce/zeleniny je na zcela odlišné úrovni než v ČR, jsou banány přezrálé, pak si nedovedou představit, co prodávají v českých prodejnách…:(
-
↪ 9 kuba.biker: Dobrý postřeh.
V Globusu je mívají v pořádku. Ale přiznám se, že když je někdy nemají, tak klidně brutálně naplátkuju normální dezertní banán a osmažím ho :) Ony jeho sladkost ty ostatní součásti jídla vyrovnají a k hodně pálivým jídlům ho mám dokonce radši než plantainy:) -
↪ 9 kuba.biker:
tez kupuji v Globusu, drive je mival Carrefour, obcas je maji Vietnamci.
Nazory na to, jak se banany na vareni spravne jmenuji, a na to, v jakem stavu zralosti se upravuji, se znacne lisi – z duvodu geografickych, etnicko-politickych, z trucu, skrze nareci ci s ohledem na pripravovany pokrm.
Tentyz banan, platan, plantain atd. muze mit ruzny nazev i dle aktualniho stupne zralosti (asi jako snih u Eskymaku, pardon, Inuitu).
Smazene banany se jedi naslano (zdrojem jsou zelene, idealne nezrale), tak na sladko (ze vsech stupnu zralosti).
Osobne davam prednost zralejsim smazenym bananum s cukrem a kysanou smetanou. Takto klidne samotne, ci jako „oblozny dezert“ k fazolim na cibulce, nebo treba k mole.
Ty solene smazene banany podle me zkusenosti chutnaji lidem, kteri maji radi treba nezrala manga se soli. Ja nerada ani jedno, ani druhe :-)Jinak stejne jako Kami v nouzi pouziju bezny banan, at treba do peceni (tam nepoznam rozdil) nebo do rybi polevky (ale tam to teda skripe).
-
Plantainy jsem poprvé ochutnala jako součást jamajské (podotýkám, že domácí) kuchyně, a naopak jsem byla instruována, že čím zralejší, tím lepší. Klidně proto koupím i plantainy, které mají už úplně černou slupku. A jako přílohu k masu pro zpestření někdy dávám péct nebo dusit úplně zelené obyčejné ovocné banány, když na ně narazím – pečlivě umyju, seříznu konce a přihodím do hrnce nebo do pekáče. Na talíři potom jenom oloupat a vyhodit slupku, i když jsem zažila i strávníky, kteří je vesele jedli i se slupkou. Chuť mají poměrně mdlou, ale docela zajímavou, hodí se k něčemu ostřejšímu s omáčkou.
-
Já jsem smažené banány ochutnal v rovníkové Africe, kde se konzumují zásadně nezralé – suplují brambory, které jsou v těch končinách poměrně luxusním zbožím… Tudíž jsem se i v Evropě sháněl po plantainech v podobném stádiu zralosti;)
-
zelené banány,se používají jak zelené tak zralé těm zralým se říká v latinské americe platano maduro či maduros a nezralým verdes a i když ty zralé jsou sladší tak se i tak častěji používají naslano a taky jen tepelně zpracovaný jinak prý muže zpusobit koliku(njn není to ovocnýbanán)třeba k snídani pečené či smažené maduros plněné sýrem,k tomu vejce aj,nebo nakrájený nakousky se osmahne jako obloha k tamějšímu kuřecímu masu naštávě seco de pollo…jinak takový patacones či tostones z těch nezralých verdes na tlustý koolečka která se osmahnou pak vytáhnou rozmáčknou a zase osmahnou pak spolu se sýrem je uplná lahůdka,nebo chifles s vařeným vejcem,pak jsou ještě snad milion dalších různých receptů jako knedlíky ze zelených banánu plněný třeba sýrem s vejci,plněný knedlíkymasem,vejci zeleninou do poolévky sopa de bolon de verdes,na kaši nastrouhaný platano jako zahuštění do sango de camarones-a jiných mas na štávě…
-
jinak mě štve že tady v brně se dají sehnat jen ve vietnamské tržnici a ty jsou původně z panamy,kdežto v praze mají i ty nejlepší přímo z ekvádoru :/
-
↪ 14 Amanta: Latinská Amerika je poměrně velký kus země, vy zřejmě píšete jen o Ekvádoru. Alespoň tomu odpovídá vámi použitá terminologie i uvedené pokrmy, mimochodem ta zmíněná jídla jsou samozřejmě naprosto vynikající.
Výrazy i jídla jsou převážně lokálního charakteru, ve většině Latinské Ameriky by moc nevěděli, o co jde.
Nadšení z ekvádorských banánů není podle mě na místě, sice je to země banánovou monokulturou hodně poznamenaná, ale na panamských banánech přece není nic špatného.