Příspěvků k pečení chleba je tu povícero. Já se díky této stránce rozhodl rozšířit své kuchařské umění i do těchto končin. Bohužel můj pracovní rytmus+práce mimo město mi zrovna nenahrály jít si kněkomu pro kvásek, proto jsme si jej založil sám (na 4-tý pokus). Bohužel to co bylo psáno ve článcích se diametrálně lišilo do mých výsledků ato je důvodem založení tohoto vlákna. Nejde mi o to hanět, protože nebýt zdejších autorů, tak jsem odkázán blivajz z obchodu. Spíše možná dolnit pro nás úplné začátečníky v oblasti chleba.
Takže postup při krmení kvásku – mě funguje jen pravidelné krmení 2× denně + hibernace v lednici. Pokud jsem krmil 1× tak šel kvásek do kytek. Vrámci experimentu mám proto v lednici 2 varianty pro případ.. Další pro mě mystifikací bylo 100g mouky, 100 ml/g vody – 2× a pečeme. Já vytáhnu Bedřicha (můj kvásek) z lednice ve středu a přikrmuju do pátku večera. Sobota ráno se zadělává na chleba kvásek kolem 400–500g.
Chleba. Druhá ŠUMAVA (resp.první poživatelná) byla podle zdejšího návodu. Chleba sice měl zhruba 500g(skvělá chuť), ale rozhodně ne velikost na kterou je člověk zvyklý z obchodu. Postupně jsem se dopracoval k 500g mouky + kvásek (bavíme se o celožitném chlebu), kdy dneska už vypadá pomalu jako slušný kus chleba na týden. Ovšem stále se mi zdá, že Bedřich ná v „prdění“ značné rezervy.
Z tohoto důvodu bych rád uvítal Vaše zkušenosti, případně sekci pro blázny co si sami doma kvásek vypětovali jako já.
Mám totiž několik dilemat:
- Mladý kvásek málo prdí(kyne), zdá se mi že při stejném postupu je
chleba v lepší a lepší formě – může tomu být tak?
- Fotky jsou skvělé, ale info rozměry/váhy by v této sekci pomohly.
Člověk snadno porovná a kde dělá chybu – vím že pro navnadění dobrou
foto uděláte i z rohlíku bagetu, ale pak je začátečník zklamán a
může ho to odradit. Není múj případ.
- Množství. Ne všde je uvedeno kolik kvásku, kolik surovim a jak velký by
měl být výsledek. Logicky jsm po prvním pečení pochopil že na kilový
chleba musím mít zhruba kilo surovin. Taktéž 500g žitný v obchodě je
pěkný prcek, takže žitný chleba nenakzne tolik co pšeničný.
- Poměr. Když dám více mouky a míň kvásku, tak mají preberky co žrát a prdět, ale bude to dlouho trvat. Když jsem dával 1/3 kváku 2/3 mouky, tak zase mám obavu, že to co už jendou kvásek zpracoval znovu nenakyne.
Díky všem co nováčko vi možná vyčiní kožich, ale hlavně poradí kde a do třeba doladit, případně, kterým směrem se dát.