Objevila jsem Vom Fass. Strašně moc olejů a octů. U naprosté většiny
netuším, co s nimi a to mně zatím zachránilo peněženku:-) Koupila jsem
olej z lískových oříšků a ten ulizuju jen tak, než se mi zachce udělat
nějaký salát. Doma využívám jen olivový a dýňový. Používáte
nějaké ne zrovna běžné oleje a do dochucení jakých jídel? Tatáž
otázka platí pro octy. Díky:-)
A ano, už rozumím tomu, proč si někdo pořídí domů lis na olej:-)
Oleje a octy RSS
-
-
Kvůli peněžence jsem tam ještě nedošla :-)
Používám olivový a slunečnicový pro teplou kuchyni a olivový, dýňový a ořechový do salátů. Jestli mají lanýžový, beru ho!
Ocet bzenecký, balzamiko, rýžový a vinný. Ale nejčastěji kyselím limetou a citronem. -
↪ 1 irresistible: Haha, budu od nich chtít provizi za nahánění nových zákazníků. Já mám momentálně pomerančový olej, zázvorový ocet a datlový balzám. Všechny používám jen studené kuchyně, tj. do salátů. Ten datlový je fakt geniální. Kromě listových salátů lze využít třeba na studený salát z pečené červené řepy. V půllitrové láhvi už mám jen na dně a až dočista dojde, zkusím malinový. Taky se chystám na lanýžový olej (do krémového rizota). Ano, mají ho. :)
-
↪ 3 Jana: teď jsem si uvědomila, že pomerančový mám taky, jak jsou někde v receptu pomeranče, pomerančová šťáva, tak přidávám kapku, dtto levandulový, tyhle dva cpu tedy převážně do dezertů, moučníků.
Pak mám ještě arganový, ale ten pro kosmetické účely teda:-)Už jste byla v tom Dobrém špajzu? Donesla jsem si kohoutka a ten vypadá tak krásně jak kdysi od babičky, doufám, že tak bude i chutnat:-)
↪ 2 Vanda: Olej z lískových ořechů jsem si kdysi kupovala v Tescu, značku nevím, ale právě jsem často četla, že dobrý do salátů a tak. Čichově byl asi tak o 10 tříd níž než ten, co mám doma teď, použila jsem ho asi dvakrát a po dvou letech našla zastrčený ve špajzu a už byl prošlý, že.
Lanýžový mají:-) -
Pozor, lanýžový olej pravděpodobně s lanýži nebude mít nic společného, i dle web stránek se jedná o aroma. Možná lepší použít lanýž, anebo radši jiný olej. Jinak balsamica používám ráda ke zvýraznění omáček a některých polévek, zejména ta starší dají omáčce zajímavý rozměr. Použít pro stejný účel se dají i některé octy. Fajn je také balsamico na dezerty z jahod nebo pečeného ovoce (jablko, hruška, ořechy…). Kvalitní olej také moc dobře chutná jen tak s kouskem čerstvého pečiva (namáčet, nebo pokapat).
-
↪ 4 irresistible: Je mi jasné, že to bude jiný level než Monini! Těším se na jaro, do salátů si tam nakoupím. Pomeračový mě zajímá a Jana mě navnadila na datlový. No, s pětikilem tam asi nemá cenu jít :-)))
Ještě jsem chtěla vědět, jestli víte, že na trhu na Husitské občasně dělají sobotní Tradiční trh. Jezdí tam s kuřaty z farmy u Svitav, skvělé maso, 110,./kg a mají kolem 2,5kg. Kromě zabíjaček tam bývá stánek s domácími zvěřinovými klobásami, pečivo, sýry a zelenina. Bohužel je absence inzerce. Jestli si všimnu letáčku, dám avízo.
-
↪ 4 irresistible: Byla a přinesla jsem si krásně voňavý lipový med a krůtí stehna. Zase tam nabízejí chlazenou drůbež, takže určitě něco objednám.
Ještě jsem si vzpomněla, že ve Vom Fass jsem koupila i slunečnicový chilli olej, který měl docela úspěch, a pivní balzám, který mě sice moc neoslovil, ale obdarovaného ano.
-
irresistible: Do asijských jídel (čínská, vietnamská, thajská kuchyně) používám sezamový olej na závěr po tepelné úpravě na dochucení. Má velice intenzivní, s ničím nezaměnitelnou chuť (lisovaný za studena z praženého sezamu). Je k dostání i v marketech, ale má třetinovou intenzitu oproti tomu z tržnic, nebo dovezenému přímo z místa Chinu :-)
-
dá sa nejak rozumne v kuchyni využiť mandľový olej? dostala som ho a akosi neviem, čo s ním. adri
-
Adri: Mandlový olej se používá především v kosmetice pro výživu pleti pokud vím.
Ale má použití i ve studené kuchyni, saláty a podobně. -
↪ 9 irresistible: Pokud jste z jiné části Brna, můžete nákup spojit s rybárnou Šopík, krpolským Sklizeno, masnou U Alenky,sýrárnou Cheesy a nově otevřenou prodejnou mořských ryb na Palacké. Vše v rozpětí 2 zastávek tramvaje.
Trhy budou 16.2. a další 2.3. Pokud to někoho zaujme, radím přijít brzy, minule na mě v 10 už kuře nezbylo. -
↪ 3 Jana: Můžu se zeptat, jak děláte ten salát z červené řepy? Necháte tu pečenou řepu třeba přes noc v tom balzámu třeba s olejem namarinovat? Udělala jsem si zálivku z medu, ořechového oleje a octu z lesních malin (je božský, dá se ulizovat po lžičce;-), ale ta chuť nebyla příliš výrazná, jíst se to pochopitelně dalo. Ale myslím, že marinování by tomu jenom prospělo.
↪ 12 Vanda: to není špatný nápad, do Sklizena v Krpoli mám dárkový poukaz:-)
-
Nakrájím řepu na měsíčky, posolím, zaliju olivovým olejem, zabalím do alobalu a upeču. Nechám trochu nebo zcela vychladnout a poliju datlovým octem, jehož chuť je velice výrazná. :) Lze kombinovat s fetou a/nebo karamelizovanou cibulí.
-
Tak jsem to dneska zkusila a je to parádní:-) Řepu jsem vždycky pekla v celku a dost mě překvapil ten rozdíl v chuti, když se upeče na kousky. Bylo to o dost jemnější, necítila jsem tam takovou „zemitou“ chuť, nevím, jak to jinak popsat. Pokapala jsem ji řádně octem z lesních malin, promíchala a snědla jsem i to, co jsem si chtěla nechat k večeři. Příště to zkusím nechat odležet přes noc, pak pokapat oříškovým olejem a nějaké pečivo potřené modrým sýrem k tomu, to nemůže být špatné:-)