Ahoj! nepatřím příznivce sladkého, takže vánoční cukroví u mě
zrovna nevyhrává. Pečete nějaké slané? sušenky? tyčky? Máte nějaký
svůj osvědčený recept? a nejlépe takový, co můžu nějakou dobu
uchovávat?
Díky
Vánoční "slanoví" RSS
-
-
Vyzkoušené nemám, ale na slané sušenky se zaměřuje např. tento blog: http://www.mlsnijazykove.cz/, něco najdete i u Lucie http://www.luciedvorakova.blogspot.cz/…-bakers.html.
U nás pečeme tyčinky z tvarohového štrúdlového těsta s mákem, ale jestli se dají uchovávat jsme nikdy nezjistili:) -
Moc dobré krekry dělá Ája. http://www.mlsnijazykove.cz/…label/krekry
-
Nejčastěji parmazánové sušenky, ale trvanlivost je max dva dny, hned se to sežere:-)
http://www.apetitonline.cz/…susenky.html
-
O vánocích a poutích dělám vždycky na vyvážení té tuny sladkého sýrové tyčinky, které dělávala naše tzv. třetí babička v domě.
45dkg polohrubé mouky
25 dkg másla
25 dkg strouhaného eidamu (tučného)
4 žloutky nebo 2 žloutky a 1 vejce
1 a 1/4 prášku do pečiva
lžička soli
(ev. mléko na spojení podle mouky)Potírám je žloutkem s mlékem. Sypu třeba niva+ořechy, sezam, curry, niva +oregáno… Peču tak na 170–180 než se začnou hezky barvit:-)
S trvanlivostí je to velmi podobně jako u ostatních. Jediný, jak lze její dobu prodloužit, je zadělat těsto v lavoru tak z 5kg mouky:-D
-
↪ 5 snookie: To vypadá super, zkusím je.
Já mám nejjednodušší rychlovku z Babického listové těsta, potřít vejcem a posypat čímkoliv.
-
↪ 6 Vanda: Jsem se při tom psaní tak navnadila, že už mám zaděláno na předvánoční dávku a jdu na ty pohankové (http://www.mlsnijazykove.cz/…-krekry.html), protože ty mi na pikniku chutnaly úplně nejvíc:-)
↪ 3 farfalla: Tímto děkuji za připomenutí…
-
Absolutní klasika:
250 měkký tvaroh
250 máslo (výjimečně Hera, pokud peču tunu)
250 hladká moukaTuk nastrouhat na hrubém struhadle, vše rychle propracovat. Vyválet na 5 mm, hojně potřít rozšlehaným vejcem, posypat solí (dost, těsto se nesolí) a kmínem nebo mákem nebo curry nebo..... Makové sypu tak, aby těsto nebylo vůbec vidět. Rádlem rozkrájet na tyčinky cca 1×8 cm, péct na cca 180–200 (podle trouby) dorůžova.
Pokud je více druhů, je třeba makové péci zvlášť, trvá to déle.V receptu je možné tvaroh zaměnit za strouhané vařené brambory, tyčinky jsou pak hutnější, ale také velmi chutné.
S uchováním nemám zkušenosti, peču večer před oslavou a nikdy nic nezbyde.
-
Nemáte někdo typ na trvanlivější slané sušenky? Chtěla bych je dát jako dárek, tak aby nebyly hned tvrdé.