Ahoj. Zde na webu v knihovničce kuchařek je moc pěkná sbírka. Já se teď trochu zajímám o pekařství a objevil jsem dva zajímavé kousky.
První je Techologie pekárenství v praxi, atoři Č. Holý, F. Janíček, SNTL 1960, 2. vyd. 1967. Pokud si budete chtít někdo upíct vlastní rohlíky a nebo třeba zkusit náš dříve tradiční žitný nebo žitnopšeníčný chleba a nebude vám přitom vadit trocha nezbytného studia pekařiny, tak v této retro knize objevíte myslím ztracený poklad.
Protože v první knížce se nanalezne nic moc o ručním zpracování těsta (to se v pekárnách moc nepreferuje), tak bych měl ještě jednu. Jde o Bread: A Baker's Book of Techniques and Recipes, autorem je Jeffrey Hamelman. Kniha je dostupná na Amozonu a budu ji pořizovat.. Co jsem nakouknul do náhledu, tak je v ní mnoho důležitých detailů, jako např. vlivu mletí na kamenných mlýnech na mouku a těsto apod. Hlavně ale doufám, že tam naleznu rady, jak za pekařský stůl správně postavit a jak si vyhrát s těstem, tedy jak z něj ukoulet např. pořádný bochník chleba.
Tak to jsou mé dva objevy, třeba vám také přijdou zajímavé a užitečné.