Vůně světa:) RSS

Štítky: , , , , , ,

15 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Rád bych požádal čtenáře blogu o malou pomoc. V rámci jedné aktivity bych potřeboval udělat seznam reprezentativních vůní/pachů (preferuji to první) pro různé státy světa, případně části světa bez administrativního vymezení. Představa je taková, že např. Madagaskar může být prezentovaný vanilkou, Česká republika chmelem. Nejde o to vymyslet pachy/vůně pro každý stát světa. Zároveň se nemusí jednat pouze o ingredience nebo pokrmy. Důležité je, aby se potom ta vůně dala sehnat jako vzorek (u vanilky, třeba jen esence apod.). Předem díky za pomoc a námět:)

  2. Tak mě napadají spíše ty jídelní. Itálie je pro mě bazalka. Indie je kari. Provence má rozhodně levanduli.

  3. ↪ 2 Ívy: Jojo, nejspíš to dopadne, že většina bude jídelních. Ale když bude i něco jiného, tak fajn. Kari a levandule už mě taky napadla. Ještě třeba anýz (Řecko??) je dost výrazný. Každopádně díky.

  4. Indonesie: horici kerosin a hrebickove cigarety
    Indie: zvirectvo, stoky, cibule a „kari“
    Blizky vychod: vyfuky, kvasena zelenina a zaatar
    Pakistan: hasis, ohen a kynute placky

  5. Iran: vyfuky, kopr, orechy
    Malajsie: ryby, dusena zelenina, prepaleny tuk
    Cejlon a jizni Indie: kokos, ryze a sambar

  6. libosti:
    Fancie: anýz, levandule, merguez na grilu, kozina ze sýrů
    Belgie: vůně „jiného“ piva, mušle
    Polsko: červená řepa a ocet
    Maďarsko: ryba, paprika
    Turecko: jablečný tabák z vodnice, jehněčí, římský kmín
    Slovensko: konifera, starý mokrý beran
    a
    Anglie: přepálený tuk na Fish and Chips (omluva Jednorožci, ale je to vzpomínka), skály a tráva v Lake District

  7. Francie: levandule
    Slovensko: parenica
    Syrie: kava s kardamonem
    Irag: hořící ropa a sumah
    Řecko: olivy a fíky
    Španělsko: pomeranče
    Turecko: černý čaj a silná káva
    Chorvatsko: pinie a sůl
    Polsko: kvašená zelenina
    Rusko: vanilková zmrzlina a vodka
    Německo: bratwurst na grilu
    Anglie: čajová růže
    Holandsko: sýr a tulipány
    Bulharsko: růžový olej
    Itálie: bazalka a ruccola
    Maďarsko: třešňová pálenka
    Rakousko: jarní tráva

  8. ↪ 6 jark: No offence taken! Napadlo mě to také.

    Anglie: vůně mokré srsti psa

  9. Jednorožec: je to o jídle? :-)

  10. ↪ 9 jark: Ale dou! (dough?) :-)

    Mám však někde poznámku o vůni mokrého psa coby perfektní partner ke skleničce belgického lambického piva Kriek. Někdy propadám bezbřehému lyricismu…

  11. jednorožec: těsto? :-))) Slang?
    Můžeme se dostat ke kuchařkám z počátku minulého století, kde byl obrovský výběr domácích „masitých“ surovin…

  12. ↪ 11 jark: Na okraj: Dough je slang pro „peníze“. Také těsto, ovšem.

    Z domácích masitých surovin je zde často vzpomínána Squirrel Pie. Veverky se tu snad dají koupit, už vyvržené a stáhnuté.

    K tématu: V horkých letních dnech, kterých tu ale je pomálu, by se Anglie dala charakterizovat vůní kvetoucího pámelníku, který zde tvoří živé ploty skoro všude.

  13. Čr: Majoránka, slivovice, uzené
    Slovensko: Baranina, bryndza, oštiepok
    Maďarsko: Paprika, klobása, játra
    Mexiko: Oregano, skořice, chili
    Itálie: Bazalka, citron, parmezán
    Rusko: Vodka, uzená ryba, boršč
    Francie: Levandule, reblochon, ústřice
    Švýcarsko: Ementál, čokoláda, brambory

  14. ČR: kvásek, kmín, lipový květ, sušené hřiby

  15. K té Francii bych snad dodal kromě levandule i máslo.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.