Zdravím, přátelé.
Jsem to jenom já, komu se při sledování primáckého Prostřena zvedají vlasy hrůzou? A teď ani tak nemyslím kuchařské schopnosti přihlašovaných, o tom přeci všichni víme.
Co mi vadí ale neskutečně je tolik rozšířená absence slušného vychování a záklaní znalost etikety.
Jak je možné, že na takovou společenskou událost, jako je večeře (notabene před celým národem) účastníci běžně nosí kraťasy, džíny, trička, sandály a podobné hrůzy? Cožpak je pro ně opravdu tak nepříjemné a nepohodlné si na pět večerů obléknout aspoň nějaké slušné kalhoty a košili? A ačkoliv u VIPek to bývá obvykle lepší, stejně tam třeba taková Valerie Zawadská vítá a obsluhuje hosty ve vytahaném tričku a legínách! Proč proboha?
A také nesnáším a považuji za neslušné, když hostitelé běžně podávají hostům talíře s jídlem halabala – třeba nejdříve mužům a nechají čekat dámy či starší hosty.
Nebo jak nedávno pondělní hostitelka vybafla na neznámé příchozí rovnou s tykačkou u dveří! Jistěže je tykání pohodlnější a je to věc pondělního hostitele, ale to nemůže proboha počkat, až se všichni v klidu sejdou u stolu, seznámí se a teprve pak jim nabídne tykání?
Jo a taky mě vždycky šokují hosté, kteří třeba tři večery vůbec nekomunikují, nepodílí se na společné konverzaci u stolu a jen se cpou. A pak bác, jsou z nich hostitelé a promění se jako zázrakem ve výřečné a zábavné společníky. Vždyť je přeci slušnost každého člena společnosti se podílet na konverzaci a překonávání prvotních ostychů z neznámého a nenechávat celou tíhu jen na tom kterém hostiteli.
Řekněte mi prosím, že buranismus ještě nevyhrál, že je tu někdo další, komu to vadí!