Ahoj! Léto je v plném proudu a já se ptám – jaké jsou vaše oblíbená letní lehká jídla? Pokud možno i bezgrilová – neb k němu se dostanu jedině na chatě. Díky!
Letní lehká jídla RSS
-
-
Lečo.
Hummus.
Chleba s máslem a šnitlíkem.
Chleba s máslem a rajče. -
Vařené nové brambory sypané nastrouhanýn tvarohem, posolené a lehce polité rozpuštěným máslem. K tomu okurkový salát se zakysanou smetanou. Jednoduchá, lehká ale výtečná kombinace.
-
Tzatziki.
Opečený toast+rajče zahradní+ olivový olej+mozzarela (nesmrtelná kombinace).
Těstoviny s rajčatovou omáčkou (olej+cibule+česnek+rajčata+pesto+parmazán).
Meloun. -
Salát z těstovin, zeleniny, bylin a řeckého jogurtu. Slaný závin z listového těsta. Zeleninový salát a chleba s máslem. Vařené nové brambory s bylinkama a hrnek mléka.
-
Lilek a la Jean, pikantní mrkvový salát, melounový salát s fetou a olivami, zapečená rajčata plněná mletým masem, ratatouille, různé quiche, těstoviny na milion způsobů, brambory s roketou a fetou, marocký salát, …
-
Rozhodně vítězí gazpacho, doma jsme ho dotáhli k dokonalosti. A samozřejmě rajčata s mozzarelou.
-
Naše oblíbená letní jídla:
saláty, nejoblíbenější rajčatovej nebo řeckej, případně okurkovej s kefírem
jídla z květáku a zeleniny
bílé maso s rýží
těstovinovej salát
nové brambory s cottage nebo s kysanou smetanou+nastrouhaný výrazný sýr
chleba s tvarohem a navrch plátky rajčat a česneku
ovocné knedlíky a koláče
jahody rozmačkané s cukrem s kysanou smetanou
citrónovej jogurt do nanukovejch formiček…Dneska jsme měli plněnou tortillu (krůtí maso, kupa zeleniny, jogurtový dresing) a taky se to do toho vedra hodilo.
-
Studene soba nudle s jarni cibulkou a omackou tsuyu…a jeste nekdy s vajickem namekko :)
-
Risotto stokrát jinak, těstoviny stokrát jinak + velmi variabilní pesto (momentálně miluju koprové se slunečnicovýma semínkama), studené polévky – tarator, gazpacho, chlodnik …), nové bramory jen se solí a máslem + šlikar (okurek s kyškou), různé ovocně-zeleninové saláty se sýrem (teď miluju jahody s lollo biondo s medovo-balsamikovou zálivkou, vše sypané parmezánem), zeleninová a luštěninová jídla, tvarohové nočky s rozmačkanými jahodami (meruňkami, borůvkami, malinami) …
jako dezert panna cotty, domácí zmrzliny, různá želé, ovoce … -
↪ 7 Lida: Prosím napište mi, jak jste ho dovedli k dokonalosti. Rozmazlila jsem se ve Španělsku a domácí pokusy neskončily valně (a to jsem měla domácí zeleninu!)
Jinak jsem pro těstovinovo-zeleninové saláty na sto a jeden způsob (dnes s tuňákem, cizrnou, kysanou smetanou a bazalkou), hlavně pořádně vychlazené. Ale jinak jsem divná, i ve vedrech si dám ráda teplou polévku:-)
-
Není to sice zrovna dvakrát lehké, ale minulý prodloužený víkend na chalupě jsem vařila právě typicky „letně chatařsko-chalupářsky“, takže cmunda, lívance s borůvkovým žahourem, kulajda, bramboračka a kynuté knedlíky meruňkové a borůvkové. Pro mě jsou tyhle jídla to zároveň sentimentální návrat do dětství a vzpomínka na prázdniny.
-
Gazpacho spolu s jeho starším a těžším bráchou salmorejem v létě nic nepřekoná.
-
↪ 11 olu: recept jsme si vyladili podle chuti:
3 větší rajčata bez jadýrek (nebo plechovku krájených), 2/3 okurky (také vykrojit semínka), 1/2 červené a 1/2 žluté masité papriky (tenkostěnné nejsou dobré) – vše nakrájet na malinké kostičky
přidat cca 2 dl tomatového džusu, 2 lžíce olivového oleje extra virgin, 1 lžíci cukru, 3 lžíce balzamikového octa, sůl, pepř (dochucuji postupně) a podle potřeby 1 – 2 dl ledové vody
lehce projedu ponorným mixérem – opravdu jen trochu, aby zůstala zřetelná struktura zeleniny a nechám dobře vychladit
Vyzkoušejte, přeji dobrou chuť! -
↪ 11 olu: ještě to nejdůležitějáí – špetku celerové soli ! s ní to chutná neodolatelně
-
Letní jídla k pojídání nejsou totéž, co letní jídla připravit – jíst se dá mnoho z toho, co se peče v troubě:
slané koláče, plněná zelenina, moje tipy zde:http://vilemina.blog.cz/1207/letni-tipy
http://vilemina.blog.cz/…iznich-kraju
http://vilemina.blog.cz/…-ze-santa-fe
http://vilemina.blog.cz/…ro-volne-dny