Zdravím, máte někdo zkušenosti s výrobou čerstvé syrovátky, resp. tvarohu? Jde vyrobit i z čerstvého pasterizovaného mléka? A jakou textilii nejlépe použít pro překapání?
Syrovátka RSS
-
-
↪ 1 snookie: S výrobou ricotty – z čerstvého pasterizovaného mléka. http://foodandstyle.com/…ade-ricotta/, na Twitteru odkazovala @copywriterka a je to úplně super. Akorát o tu syrovátku vlastně ani tak úplně nestojím, je jí vždycky víc, než bych potřebovala:) Jo a skvěle sýrovou konzistenci, (takovou „kousací“, spíš než roztíratelnou:) měla z mléka z FT, od Němců to myslím bzlo.
Dobré je sýrařské plátýnko, monofil nebo plenka, ale s nejlevnější utěrkou z Ikea to taky jde v pohodě, je dost řídká (a zkoušela jsem i se starším ubrusem. taky to šlo, ale překapávání trvalo déle a musel ajsem tomu trochu pomoct mačkáním). -
↪ 2 farfalla: Dneska jsem na trhu ulovila kozí syrové mléko od pana Kolmana, tak to chci zkusit s ním. Akorát mě přesvědčoval, že na zahřívání se mám vyprdnout, nechat to srážet přes noc a koupit si syřidlo „ať máte trochu kontrolu nad tím množstvím enzymů“ :) Jenže tím to ztrácí kouzlo spontánní akce no :)
-
↪ 2 farfalla: Děkuji. A máte tušení v jakém typu obchodu se dá sýrařské plátýnko koupit? Vlastně mě tak napadá, že ani netušim, kde se dá koupit klasická pavlněná plena:-D
-
Z pasterizovaného mléka to nepůjde, to vám nezkysne. Já kupuju bio nepasterované z místní ekofarmy Šmakal-BioVavřinec za 25Kč litr. Tvaroh a syrovátka se vyrábí tak, že čerstvé nepasterované mléko necháte stát ve vyvařené sklenici při pokojové teplotě cca 2–3 dny. Na vrchu se utvoří prstenec ze smetany a uvnitř zkysne – získá hustší konzistenci, je to vidět, když se sklenicí pohnete. Pozor, nenechte moc dlouho, začne to brzy plesnivět. Pak už stačí vložit sklenici do vysokého hrnce do vodní lázně s kovovou podložnou nebo kusem kartonu vespod, mléko pomalu prohřívat, dokud nezačne tvarohovatět. Přitom občas zamíchat lžící. Když ho tam necháte dlouho, tvaroh je pak sušší. Já na něj minule zapomněla a byl skoro uvařený a opravdu hodně suchý. Pak stačí nalít do hodně hustého cedníku a nechat vykapat, nevadí-li vám mírně zakalená konzistence syrovátky. Chcete-li průzračnější syrovátku, použijte klasický trik, do obrácené židle uvázaná dětská plena (v obchodech s dětským oblečením) a pod ní hrnec na chytání syrovátky. Pak už stačí čerstvý chléb, trochu bylin a sůl:).
-
↪ 5 Akras: opravdu nejde tvaroh z pasterovaného mléka? To se mi nějak nezdá, pamatuju si z dětství, že mamce kolikrát zkyslo mléko ze sáčku, tak z něj tvaroh udělala, co vím, tak by neměl jít udělat tvaroh a sýr z UHT mléka
-
↪ 1 snookie: také je výborné zahřát čerstvé nepasterizované mléko asi na 30 st. a zalít trochou zbylé syrovátky od minula(pokud máte).Nechávám to přiklopené pokličkou při pokojové teplotě,nebo dám do vlažné trouby po pečení.Takřka do druhého dne je hotovo.Nezahřívám,nechám vykapat přes starou hustší záclonu,kterou po každém použití vyperu.Mám z toho výborný měkoučký tvaroh.Mléko je nutné před použitím nechat odstát v chladu a sebrat smetanu.Nemám-li syrovátku,nechám v teple déle,chci-li tvrdší tvaroh,zahřívám.
-
↪ 6 Moirain: Tak teď jste mě dostala, nejsem si jistá. Každopádně pasterizace se provádí, aby byly zničeny bakterie, takže asi hrozí, že budou zničeny i bakterie mléčného kvašení, možná záleží na typu pasterizace. To by byl asi dotaz na nějakého chemika. Možná to nelze jen s trvanlivým mlékem, které se pasterizuje při ultra vysokých teplotách (UHT). Asi by stálo za to to vyzkoušet s čerstvým pasterovaným mlékem, já ale asi zůstanu u toho nepasterovaného bio.
-
Zkouším teda to nepovedené z holešovického mlékomatu, které prošlo šetrnou pasterizací, když už jsem ho koupila, tak dám vědět.
-
↪ 9 snookie: Myslím, že by to mělo jít. Moji rodiče na tvaroh nechávali zkysnout mléko „z obchodu“, k syrovému neměla maminka nikdy důvěru:) Klára taky zahřívá mléko na 65 stupňů, tedy taky pasteruje, tady je návod i se syřidlem (nebo se dá očkovat trochou tvarohu) http://conovehonakopci.cz/?…
-
Pripada mi lepsi tvaroh s pouzitim syridla, je mnohem mene kysely. Tvaroh ze zkysleho mleka ma casto neprijemnou pachut.
-
↪ 11 molie: Se syridlem taky chci zkusit, jeste nemam zkusenost. Nicmene z kysaneho mleka by urcite nemel mit neprijemnou pachut, ani nebyva moc kysely. Nemela jste to zkysane mleko uz zkazene?