Chtěla bych se zeptat, kde je možné ideálně v Praze koupit rostlinku stévie? Chtěla bych vyzkoušet použití jako sladidlo, ale nepodařilo se mi nic moc dohledat…
Stévie - kde koupit + použití RSS
-
-
O víkendu jsem viděla semínka v zahradnictví Chládek, po rostlině jsem nekoukala, ale v těchto větších zahradnictvích by mohla být k dostání.
-
↪ 1 coolkee: každý rok jsem ji kupovala na http://www.zahradnictvikrulichovi.cz http://www.scuk.cz/…i-a-bylinky/
-
↪ 1 coolkee:
Zkousela jsem ji, listky se daji dobre pouzit jako sladidlo do caje, ale musi jich byt pomerne dost. Kamkoliv jinam si pouziti neumim predstavit.
V Rakousku jsem kupovala tabletky s vytazkem, humorne oznacene jako „pridavek do koupele“ (viz postoj EU ke stevii), sladi dobre, rozpousteji se ponekud pomaleji nez „chemicke“ sladilo, coz jim rada promijim. Myslim, ze v CR je taky k sehnani, ale nemam zkusenost. -
Někdy se dá sehnat rostlinka stévie normálně v květinářství. ale nepravidelně, aspoň u nás v Hradci.
Sladidlo se jmenuje Sladký polibek (stačí zadat do googlu), ale podle mě má pachuť. spousta lidí ale tvrdí, že jim to chutná normálně sladce, tak můžeš vyzkoušet!
-
↪ 5 lemrousek: Jo, pro mě má taky stévie trochu takovou kovovou pachuť, víc mi chutná lippie.
Sušenou stévii jsem v Čechách prodávat neviděla, vozí mi ji kamarádka z Bolívie a sladí mi s ní maté.
Jinak jsem zkoušela čerstvou míchat do tvarohu, aby vznikl sladký krém – jde to, ale žádný zázrak to není. -
↪ 6 kami: co je to prosím lippie?
Jinak stačí googlit, stévii již lze prodávat jako sladidlo, takže už je běžně dostupná. Semínka, rostlinky, listy, prášek, extrakty, tabletky… Rostlinky jsou samozřejmě sezonní záležitost, ale teď s nastávajícím jarem určitě budou zase brzy k dostání. Dokonce jsem nedávno narazila na tabletky se stévií v naší místí Coop samoobsluze.
Nejlevněji jsem našla zde:
http://www.salviaparadise.cz/…st-p-30.html?…Jinak bylo by super, kdyby někdo, kdo má se stévií více zkušeností, napsal sem nějaké rady. Napadlo mě namlet lístky na mlínku na obilí, čímž by vznikl snad úplný prášek a dala by se teda používat jako cukr, třeba i na pečení… Ale prozatím jsem nezkoušela.
-
↪ 7 Lota: lippia dulcis – „aztécký cukr“ – taky sladká kytka, ale chutněji sladká než stévie. nemá tu kovovou pachuť, je čistě sladká, možná malinko do lékořicova. Má malé pilovité lístečky a kvete bíle.
-
V únorovém čísle Zahrádkáře je článek věnovaný stévii a lippii.
-
Sušenou stévii v sáčku za cca 150,– Kč jsem viděla minulý týden v Olomouci na farmářských trzích. Bohužel si nepamatuji prodejce, tak přikládám seznam těch, kteří se účastnili.
Jeden z nich to učtitě bude;o)
http://www.olomouckytrh.cz/…ota-7-4-2012jen by mě zajímalo jestli jí používáte i do čaje, protože si moc nedovedu představit, jak si jí sypu do earl greye;o)
-
Sušený prášek prodávají zdravé výživy.
Před časem jsem četla zajímavý článek o tom, jak mozek reaguje na sladkou chuť v potravě – když chuť nedoprovází kalorie, jako je tomu v případě alternativních sladidel jako stevie, ale i náhradní sladidla, třeba aspartam, reaguje ukládáním energie. Efekt je tedy opačný než si konzument slibuje. Nejsem si jistá, ale asi to byl článek Is sugar toxic? v New York Times. A nebyla to propagace cukru, třinového, řepného, fruktozy nebo agáve, citovaní vědci, kteří provádějí výzkum „sladivých substancí“, se shodovali, že během výzkumu pod tíhou zjištěného v podstatě vyřadili cukr z jídelníčku, protože si na otázku odpověděli ano. -
↪ 11 Maroni: Asi myslíte receptory „sladké chuti“ v tenkém střevě – ano, použití sladidel kvůli tomu vede ke vzestupu hladiny inzulínu a člověk sice nesní kalorie v cukru, ale tělo zareaguje čapnutím energetického přísunu z něčeho jiného.
Sladidla mají opravdu význam jen pro diabetiky (především I.typu), pro které je škodlivé to vylétnutí glykemie, které není rychle sníženo následným vzestupem inzulínu a vede kvůli tomu k tvorbě glykovaných bílkovin.
-
↪ 1 coolkee: Stevii jsme koupili na stánku s květinami a bylinkami na farmářském trhu v Karlíně (řada nejdál od kostela), když tam byl teď piknik Apetitu.
-
V zahraničí a možná že i u nás se prodává třeba v této formě: http://www.amazon.com/…p/B00014J2UO Kovová pachuť je skoro neznatelná.. Jinak já jsem pro tradiční cukry. Jediný problém je, že jich jíme moc (skoro ve všem).
-
Stévii jsem koupila na Tylově náměstí na farmářském trhu (každé úterý, čtvrtek, pátek a sobota) v květináči, cca 40 cm na výšku, krásně rostlá a stála 65Kč! Je potřeba hodně zalévat a pak prý zastřihnout. Myslete si, co chcete, ale já s ní zkusila doladit čočku! Je třeba dávkovat s citem (nasekat pár lístků). Decentně srazila octovou kyselost, k tomu ještě klasicky sůl a pepř a bylo:) Dále jí dochucuji třeba vločkovou kaši s rozinkama apod. Ale nesmí se to přehnat…
-
Stévii mají v Praze v Hornbachu a v Baumaxu. Tabletky, kapky a prášek ze stévie v každé lékárně. Mně osobně připadají ty výrobky ze stévie chutí podobná jako umělá sladidla, „padají“ mi na jazyk a neoslovily mne. Tablety se špatně rozpouštějí, vhodnější jsou kapky a prášek (ten jsem používala do pečiva pro diabetika). Lístek z rostlinky je příjemně sladký, jeden lístek čaj neosladí, to by chtělo listů více. Další použití budu zkoušet, rostlinu mám teprve 2 dny.
-
http://www.steviainfo.cz
Přímají objednávky na sazeničky Stévie za dobrou cenu. -
Já jsem jednou koupil sušené lístky (drcené) stevie tuším v obchůdku na Národní, kde mají takové roztodivnosti snad všechny. chtěl jsem to jen vyzkoušet a jde to velmi dobře přidávat do různých bylinných směsí (nálevy i odvary). a obdobně by to mělo jít přidávat i do různých čajů a nečajů (jako např. zmíněné maté). jinak zrovna tahle forma je asi dost nepraktická na jiné použití a forma pokročilejší je na mě zase moc daleko od suroviny a tomu neholduju a nemám s tím tedy osobní zkušenost…
-
V Německu jsou dnes kromě již zmíněného prášku ke koupi také „koncentrovaný“roztok stévie, ale také „cukr“ – stevia a erythritol, což je směs, která umožňuje používat sladidlo v množství udávaném v tradičních receptech. 500 g = cca 10 euro. K dostání skoro v každé zdravé výživě.
-
Čerstvá poslední dobou vždy na trhu na Náplavce