Ulovila jsem na podzim půlku mladého jelena a v mrazáku mi zbývají asi 3 balíky masa po cca 1,5 kg. Už jsme měli: rychlý guláš z pajšlu, jelení steaky, ze „svíčkové“ plátečky na raclette, jelena dušeného s divokým kořením, jelena na víně, jelena na zelenině (ála svíčková omáčka), jelení guláš, roládu z vykoštěných žeber. Zbylé kusy masa jsou z kýty a plece, hrudí. Potřebovala bych inspiraci, co s tím jelenem ještě podniknout :)
Jelení maso RSS
-
-
Urcite pastiku pecenou ve vodni lazni, tedy terrine. Delam ji pokazde jinak, z jelena byla moc dobra, pro inspiraci priblizne:
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Zni to mozna slozite, ale jen napoprve.
Zpracujete i horsi kousky masa, v lednici tyden vydrzi. -
Třeba takto: http://olivovakucharka.webgarden.cz/…-gibier.html
a nebo takto: http://olivovakucharka.webgarden.cz/…-2-p-te.html ? -
Taky jsem chtěla říct paštiku, ale to už tu je:), tak vždycky můžete použít na řízky, třeba s vídeňským br. salátem. Zvěřinu jako řízek (nebo jehněčí) jsem jedla párkrát v Rakousku a moc dobré.
-
Jako dlouholety lovec co rad vari koukam. Gulas z pajslu, raclette… No nic. Mam krasny tip na tu vasi kytu (ze zbytku udelejte gulas nebo boeuf bourguignon). Nakrajet na kostky cca 5 cm, rychle na masle osmazit. Posypat hladkou moukou, promichat, pridat jednu cibuli na kostky, jednu mrkev, bouquet garni, cesnek (cela hlava, strouzky oloupat a podelne rozriznout), zalit suchym bilym vinem. prikryt a nechat bublat 2 hodiny. pote vyndat maso, cesnek pryc. omacku provarit do husta, vratit maso, doladit smetanou (dle chuti kysanka nebo normal), servirovat s pappardelle a vlasakem. luxus. drzim palce.
ps. poznamka pro irenu, na rizky se jeleni tolik nehodi, ma delsi vlakno. kanci nebo danci je na to super, srnci je skoda, muflon muze mit silnou chut. -
↪ 5 andouillette: Díky za info, já měla za to, ře se dá „uřízkovat“ celkem cokoli, už jsem měla i řízkovej biftek někde:))
-
↪ 5 andouillette: Mohu se zeptat, co je špatného na guláši z pajšlu a na svíčkové, grilované na raclette grilu? Ráda se poučím, jelena jsem ulovila poprvé. Abych to osvětlila, samozřejmě jsem ho vlastnoručně neskolila, jen jsem se nachomýtla k prodeji uloveného kusu. Moje varianta na víně byla s červeným a bez smetany, na bílém zkusím, děkuji za recept.
Děkuji i ostatním, zkusím paštiku. Kýty by mi na ni bylo líto, ale ještě jsem našla balík žeber a nějakých odřezků.