Kterou značku curry prášku byste mi doporučili a kde je k sehnání? Používám curry pastu, ale toužím i po nějakém fajn curry prášku, mám zkušenosti s těmi ze supermarketu a ty mi přijdou hrozné, docela dobrý je curry z DM bio značky Alnatura, ale na mě je tam strašně moc hořčice. Takže spíš nějaký se sladším nádechem (např. pro použití do bulguru se zeleninou a rozinkami apod.). Díky moc!
Curry prášek - který je podle Vás ten nejlepší? RSS
-
-
Na zacatek je treba rict, ze neni jeden druh curry (celou vec jeste navic komplikuje to, ze curry – kari je nazev pro pokrm, ne pro koreni. Smes koreni uzivana v indickych kuchynich se rika masala a curry je jen specificka podmnozina techto masala smesi, takova puvodne uzivana v kari – jidle).
Kari se lisi od regionu, na jihu maji jine chute nez na severu indie, spousta rodin si koreni na smesi dodnes micha doma, zcela specifickou veci jsou pak curry z JV Asie, ktera chutnaji zcela jinak.Doporucit nejakou smes je nesnadne, hodne zavisi na pouziti a na individualni chuti. V CR kupuju vyrobky firmy TRS, ktere se daji dostat treba u Libanoncu v Myslikove nebo u Pakistancu v Lipanske. Maji takovyto design ( http://i.ebayimg.com/22/!Bq-c%291gB2k~$%28KGrHqEOKiEEuZ76-dQgBL%29u+okG0Q~~_35.JPG ) s pani, ktera drti smes pomoci valecku na kamennem prkynku, coz je casty vyjev ze zaprazi indickych vesnic i dnes.
-
↪ 2 Jezicek:
Omlouvám se, ale sousloví „kamenné prkýnko“ je překrásné – to by se dalo tesat například do karí pasty ;o) -
já většinu orientálního koření kupuju ve FARAHu (http://www.farahfood.cz) Na prodejně mají spoustu druhu koření na váhu stačí si jen vybrat(eshop na tohle nefunguje).
Docela dobré curry koření mají taky u Antonína v Plzni (koreni.cz) -
Jezicek velmi dobře objasňuje problém s doporučením.
Nebál bych se kombinovat dva i tři prášky, ale zas bych jich moc nekupoval najednou, čerstvost je žádoucí. Též pomůže curry vylepšit trochou čerstvého zázvoru na začátku a čerstvé koriandrové nati na závěr. Je to otázka osobní chuti.
Touží-li tazatel po sladším nádechu, mohl by zkusit kupovaný prášek nastavit uvážlivou dávkou mleté slořice. Pomaličku, polehoučku.Čemu se, po dlouholeté zkušenosti vyhýbám, jsou curry pasty s přísadou kyseliny citronové. Mám za to, že to tam cpou z důvodů longer shelf life, aby to déle vydrželo na štelářích v kšeftech. Dlé mého názoru to kazí chuť.
-
Skořice, of course. Thick fingers.
-
↪ 1 anagard: Do bulguru se pokud vím žádný curry prášek nedává. Pokud chcete něco sladšího tak třeba směs s názvem Garam Masala by mohlo být to pravé.
-
↪ 7 Mirek: Vcelku souhlas.
Garam Masala (opět široký pojem a směsi se liší od výrobce k výrobci) v sobě mívá skořici.
Osobně, a asi nebudu sám, používám v závěrečné fázi na doladění curries. Moc si rozumí s čočkami všeho druhu.
Též sprinkle (zasněžím?) Garam M na plátky cuketek, než jdou na pánev. Paní J se pak na mne vlídně usmívá. Ale to už odbočuji… -
Pro mě je docela lákadlo namíchat si kari vlastní, sama. Zatím jsem si ale netroufla (a ani ho tak často nepoužívám). Anebo koupit hlavní složky a používat je jednotlivě, podle nálady. Výhodou by pak bylo, že by nebylo každé jídlo stejné.
-
pro nastudovani problematiky doporucuji toto
http://www.amazon.co.uk/…7/ref=sr_1_1?…
pripadne cokoliv od Madhur Jaffrey
-
osobně jsem taky spíš pro to nepoužívat směsky, ale dávat do jídla, to co tam patří jednotlivě, jídla jsou pak chuťově odlišná…