Dneska jsem dělala svůj první vývar a výsledek je je docela mastný. Není nějaký trik, jak mastnou vrstvu odstranit?
Díky
Dneska jsem dělala svůj první vývar a výsledek je je docela mastný. Není nějaký trik, jak mastnou vrstvu odstranit?
Díky
Zchladit, pak už to jde skoro samo.
Nebo, bez zchlazení, nahnout hrnec, podložit si ho třeba vařečkou, počkat, až se ustálí hladina a trpělivě tuk lžící odebírat.
Nebo, bez zchlazení, hodit na hladinu „kitchen paper“, česky asi papírový ubrousek či utěrku. Rychle vyndat a zahodit. Odstraní to značnou část tuku. Vyzkoušeno.
Nebo se dá pořídit průhledná konvička ze skla, do které vývar, výpek naleješ, tuk je nahoře na hladině „válce“ (v sosáčku konvičky je ho jen trocha), takže samotný vývar se prostě přeleje do jiné nádoby a tuk zbyde v konvičce. Mělo ji kdysi v nabídce Tchibo, má ji i Kulina. Na nepříliš časté vaření je ale nejlepší metoda lžíce.
Asi jsem nemehlo, ale ten papírový ubrousek se mi vždycky prorve:-) To už je to lepší s utěrkou, ale točí mě, jak to pomalu protéká a taky likvidace mastné utěrky.
↪ 6 irresistible: Anglické papírové ubrousky možná budou z jiného
těsta? :-)
Mám to odkoukané z TV programu. Chce to svižnost, cca 1 vteřinu doteku
s mastnou hladinou a ven!
↪ 7 Jednorožec: Ještě dodatek: nejde o žádný průtok, o žádnou filtraci! Plochý ssavý papír se zvrchu dá na hladinu.
Celkem úspěšně sbírám mastnotu z vývaru plastovým cedníkem s jemnými oky. Mastnota je přeci jen hustá a neproteče tak rychle jak vývar. Ten cedník je tak jemný, že ho používám i na prosetí mouky.
děkuju za rady. Vývar jsem vytáhla z ledničky a tuk šel hezky oddělit. Příště vyzkouším metodu kuchyňského papíru.
↪ 10 aomame: Ve vší skromnosti soudím, že co do jednoduchosti a nepatlavosti ledničkovou metodu nic nepřekoná a navíc tuk lze takto využít např. pro sýkorky, sezona začíná… Majitelé zahrad, balkonů a teras pochopitelně v zimě ušetří místo v lednici a chlazení je věru rychlé.
↪ 11 tineli: Souhlas. Je to i metoda nejdůkladnější.
Kuchyňský papír je dobrý, když potřebujeme vývar hned, není čas ho
schlazovat a nevadí trochu zbytkové mastnoty.
Nejlepší je opravdu zchlazení v lednici, ale mám vyzkoušeno i teplý vývar přecedit přes papírové utěrky vložené do cedníku. Naopak s postupem dle Jednorožce mám špatnou zkušenost, zůstavalo mi to vždy moc mastné, spotřeba papírových utěrek stoupala.
tuk z vývaru lze s úspěchem použít i na normální vaření :-))
vlasta1234: cože? Při vaření používat tuk? Není to nebezpečný?
↪ 15 zdenek: :-))) asi ano,ale vaření je i dobrodružství,že ? :-)))
Tchibo ma aktualne v nabidce konvicku na oddeleni tuku, doporucuju, sikovne udelatko:
https://www.tchibo.cz/…0040443.html
Stačí jakákoli konvička, která má hubičku odedna, ne někdo od středu nebo dokonce zhora. Ta na fotce, kterou sem uploudnul irresistible je na to jak stvořená. Ona je asi púvodně určena k odstraňování na hladině plovoucího lógru z kávy, předpokládám. Dobrý link, díky.
Pro přispívání do Cuketka fóra je třeba být přihlášen (to abychom tady neměli spam).
Jste u nás nová/ý? Před přihlášením je potřeba se zaregistrovat.