Ahoj,
právě jsem se stala majitelkou french press(u). S kávou teprve začínám,
ale mám velmi ráda i čaj. A na ten je french press jako stvořený. A tak
se ptám možná blbě, ale – můžu v něm dělat kávu i čaj?
Nenačichne se nebo „neochutí“ jedním či druhým?
Omlouvám se, jestli je tento dotaz pobuřující (mého kamaráda-milovníka
čajů pobouřil takřka až k srdečnímu záchvatu :-), ale chci mít
jasno…
French press na kávu i čaj? RSS
-
-
↪ 1 Barbora: proč si slečno myslíte, že kamaráda málem šlehlo? :-)
Rozhodně je potřeba mít oddělené konvice, navíc si myslím, že se French press na čaj pro vážné milovníky čaje nehodí. -
Podle mě v něm můžete dělat kávu i čaj bez problému. Když budete mít dva a dávat pozor, který je na čaj a který na kávu (-;
A v obou případech platí – pro ukončení louhování nestačí stlačit, je třeba také hned nápoj slít, jinak se přelouhuje.
-
↪ 2 Vanda: hm, toho jsem se obávala :-) Co se týče čaje, nejsem „vážný milovník“. Třeba do toho ještě proniknu. Díky.
-
caj se vicemene „nepressuje“ a navic neni u vetsiny druhu vhodne aby byl neustale louhovan.
http://www.darjeeling.cz/…-na-pripravu
http://caj.cz/katalog.asp?k=63kdyz to hodne zjednodusim, tak potrebujes jen nadobu (ve ktere nebyla [nikdy] pripravovana kava :-)) a papirove filtry se daji koupit za par korun v DM drogosce. super jsou i minutky, pro japonske caje jsou vhodne digi co maji sekundy, nektere ceje se louhuji treba 10, 20 sec.
temer vse se da koupit v kazde dobre cajovne, tem „prodejcum caje“ co maji pobocky v obchodnich centrech bych se spise vyhnul.
-
proč by nemohla stačit jedna nádoba (kvalitní)? Pokud se frenchpress použije jen z důvodu uvaření a následného slití, nevím, čemu by to mělo vadit…
-
↪ 6 seky: Musel by být celokovový a nejlépe s možností rozšroubovat část se sítky a pružinou. Pak bych to riskla, ale zase pokud se dá spodek povolit, častou manipulací se vyběhá a netěsní. Jinak stačí zapomenuté zrnko kávy a čaj má pachuť, zrovna tak jako ji chytne od plastových dílů.
Je to jako používat jednu termosku na oboje. -
Používám velký french press (1,5 l) pouze na přípravu čaje, kdy po vylouhování jemně stlačím píst (ne úplně nadoraz) a hned vše rozleju do hrnků – obsah na naši rodinu akorát vyjde. Vyplachuju ho jen vodou, už má patinu. Káva by už v něm dělat nešla.
-
↪ 8 Naďa: jj, stejně tak dělám ve french pressu čaj – žádné stlačování silou a okamžitě po potřebné době louhování slít. V tom ostatně není rozdíl od přípravy kávy ve french pressu, ta se také musí okamžitě slít, aby se nepřelouhovala…