Každoročně si z Itálii vozím spousty dobrot domů. Ale neopomínám
něco zajímavého, výhodného, či dobrého?
Obvykle kupuji s sebou: olivové oleje, hrubou mořskou sůl, špagety Barilla,
ančovičky, ovocné džusy (meruňka, hruška, broskev), passatu.
Letos mám v plánu koupit i rýži na rizoto, Marsalu, pecorino, grissini
(tyčinky).
Co byste poradili ze zkušenosti?
Co si dovézt z Itálie? RSS
-
-
Amaretto na tiramisu, eventuelně i piškoty savoiardy, Aperol na spritz, off italský topic i Bombay Saphire Gin, který tam stojí skoro o půlku méně než u nás, prosecco, parmazán a jiné sýry, prosciutto crudo…
-
Prosciutto si tu užívám, ale nevím, zda by zvládlo cestu. Aperol? To ani neznám… Na parmazán jsem zapomněl, ten určitě! :-)
-
↪ 3 mpik: Prosciutto to zvládne, opakovaně vyzkoušené, já si beru vždycky i malou chladící tašku na nejcennější kousky. Taky doporučuju čerstvé těstoviny. Aperol je hořký nápoj typu Campari, který se hodně pije v severní Itálii jako střik neboli spritz buď s proseccem nebo s vínem a sodou. Výsledný drink je taková barevně oranžáda, strašně dobrý, doporučuju ochutnat v baru a pak už po něm zatoužíte automaticky. Ještě mě napadají sušená rajčata, doma je pak nakládám.
-
Tak tak, Aperol spritz ruluje – určitě ho zkuste…
-
S manželkou jsme za poslední rok zavítali do Itálie několikrát. Určitě se z mého pohledu vyplatí parmezán a jiné sýry. Ceny tam jsou oproti těm u nás nízké. Dost levná jsou i rajčata a produkty z nich – sušená, loupaná nebo pyré. Hlavně mají různé značky produktů, takže je výběr. U nás jsme rádi třeba za 4 druhy mozzarelly v běžném obchodě, u nich mají desítky výrobců (samozřejmě různé kvality a ceny).
-
Ano spaghetti Barilla je opravdu nutne vozit :DDD, boze muj. Kdyz uz, privezl bych pastu Spinosi, dobry parmazan, dobre vino, dobre pecorino, Nduja, a domaci salamy.
-
Ty Barilly kupujem „trojky“, jsou to ty tenké. Myslím, že mají název spaghettini. Mozzarella je opravdu na výběr, už jsme si dělali naše oblíbené caprese. Ten Aperol asi zkusím a na pomodori secchi jsem také zapomněl a ty tu kupujem.
-
Ale Barilla neni dobra pasta.
-
Tak Aperol mají, láhev za 9.9 euro.
-
Já kupuju vždycky : neumleté peperoncino, sušený rozmarýn, rajčatový „super protlak“ značky MUTTI doppio nebo triplo concentrato (vypadá to jako zubní pasta), prosecco ( v kombinaci s Aperolem a sodou lahůdkové pití), Gran Marnier, salsicciu, solené kapary, mouku na polentu, nefiltrovaný olivový olej, šunku cotto, máslo (ano je to tak, i poslední dvě položky vám udělají radost).
-
určitě bych dodal ještě ocet balsamico, a protože se do Itálie dostanu málo, vzpomínám na loňský předvánoční výlet za lyžováním, kdy jsme v místním Desparu kupovali sicilské pomeranče (i s větvičkou) za cenu cca 1,5€/kg
-
Spíše, co si z Itálie nedovést. Krom už výše zmiňovaných potravin, kupuji vždy ve velkém mouku semolu na těstoviny, rozmarýnové grisinni, zlatou grappu a mnoho dalších dobrot…
-
Co letos doporucite importovat? :-)