Zdravím, chtěla jsem se místních kuchtíků zeptat na nějaké fajn
recepty z mrkve.
Odebírám bedýnky a tam je vždycky velký svazek a mně už dochází
nápady, co s ní:)
Dělala jsem často vynikající polívku se zázvorem:
http://www.foodnetwork.com/…e/index.html
Ale to se taky nedá vařit pořád. Taky vietnamské závitky a jako součást
číny na nudličky.
Nějak už ale nevím, co dál – sladké u nás nikdo moc nejí, takže
mrkvový koláč odpadá.
Předem díky za inspiraci:)
Co s mrkví? RSS
-
-
↪ 1 Veraiconica: Odšťavňovat – a míchat s dalšími věcmi z bedýnky – jablka, červená řepa… Spotřeba přebytečné mrkve je vysoká :o)
-
teply nebo studeny salat z mrkve, kokosoveho mleka a koriandru (recepis zde: http://jendovakuchyne.blogspot.com/…m-curry.html)
Je to fakt velka dobrota… -
Pro mě byl při likvidaci zásob z bedýnky příjemným objevem tento salát: http://www.olivovakucharka.webgarden.cz/…lade-de.html. Je jednoduchý a překvapivě dobrý.
-
↪ 5 Lucka_B: Bohužel nejím syrovou cibuli. Koplikuje mi to celý život, no:)
-
Jádokážu mrkev prakticky v jakémkoliv množství sníst jednoduše dušenou, případně takto http://www.cuketka.cz/?…
-
Já zbožňuju jen tak mrkev nahrubo nastrouhanou, s opraženými mandlemi a zalitou zálivkou z hrubozrnné hořčice, rozetřeného česneku a oliváče. je to fakt mazec a potěší i drsnější povahy :-)
Jinak je moc dobrá i mrkvičková polévka s čerstvým tymiánem a pomerančovou šťávou, zrovna včera jsem ji vařila. -
↪ 7 Kytka: Souhlas, nebo i další druhy masa dušené s mrkví, česká klasika vepřové v mrkvi, nebo ráda dělám jehněčí s mrkví, vždycky se spotřebuje opravdu velké množství mrkve, v podstatě čím víc tím líp.
-
↪ 9 Ala: Já mám asi blok ze školní kuchyně. Neumím si představit maso v mrkvi, aniž by to byla blemcavá, nahořklá hmota:)
-
↪ 10 Veraiconica: Tak si to schválně zkuste udělat doma, není to ani blemcavý ani nahořklý. A proč by taky mělo? Ve škole jsem to nejedla, byl to hnus, a dneska je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel (a celé rodiny, bojím se, aby to dítěti v budoucnu nějak ty školní jídelny nezošklivily).
-
Doporučuju kuchařku Lenky Požárové – je celá jen o mrkvi a je výborná! http://www.zapalena-kucharka.cz/….ukazky.html
-
Můj manžel mrkev dává mrkev takřka kamkoliv, je nezatížený konvencemi a tak to máme velmi různě, v čočce, v těstovinovém salátě, v rizotu, do mletého masa, do plněných arabských chlebů, k nakládanému hermelínu, prostě všude, kam byste dala nějakou zeleinu, podotýkám že je to vždy na slano, schválně zkuste k mrkvi přistupovat jako on, je to fakt výborné.
-
Zrovna včera večer jsem osmahla na oleji cibuli a nějaké koření, na to hodila stehna a hřbet z králíka, zalila bílým vínem, zasypala kolečky mrkve (hodně), přihodila bylinky ze zahrádky a strčila na 3 hodiny na 150 do trouby. Paráda. K tomu jakákoli příloha. Do části jsem při ohřívání k večeři přidala trošku smetany a malinko zahustila.
Stejně to jde udělat i z jiného druhu masa. -
Od te doby, co mame doma Whirlpool s crispovacim plechem, strkame na to vsemoznou zeleninu jen tak pokapanou olivacem, osolenou, opeprenou, nebo obylinkovanou, na zaver zasypanou Gran Moravii. Pecena mrkev je luxusni…:)
-
Pečená mrkev je výborná s rozmarýnem, tymiánem – musí být trochu dohněda, dobře vypečená.
Anebo se dá péci s další zeleninou jako příloha
http://vilemina.blog.cz/…cetne-priloh
Nebo použít do „velškého králíka“
http://vilemina.blog.cz/…ebova-peceneMrkvová pomazánka – falešná humrová, to je taky dobrota.