Zdravím všechny a omlouvám se za, asi pro většinu, hloupý dotaz. Můžete mi prosím vysvětlit rozdíl mezi Flank steakem a Hanger steakem? Mám pár kuchařek od pana Pohlreicha (i video kuchařky) a o hovězím pupku zde jednou mluví jako o Flank steaku (v knize Bravo šéfe i ve třetím díle Pokrmy k rodinnému stolu) a jinde zase o Hanger steaku (první díl Pokrmy k rodinnému stolu). Podle mě je Hanger hovězí bok, ale i přesto vás žádám o radu. Díky.
Hovězí pupek RSS
-
-
Obojí je z břicha dobytčete: hanger steak je blíž k předku dobytčete – přímo od bránice a flank steak je z břišní svaloviny blíž k zadku ;-)
-
Takže užít jej můžu úplně stejně (laicky řešeno na stejné jídlo)? Lišit se budou maximálně jen obsahem tuku či velikostí…?
-
Je to tuším, jak píše KatyX.
A podle mě má Hanger steak, aneb francouzský onglet, trochu výraznější a lepší chuť, ale asi bude méně dostupný k nákupu. -
Nevím, jak je to s dostupností u řezníků, ale já mám chlazený Flank steak koupený v Makru. Země původu je USA. V podstatě jsem k němu přišel kuriózním způsobem – dostal jsem jej k narozeninám :) O kvalitě a přípravě se zmíním až po příštím víkendu…
-
Hovězí i telecí pupek se dá v Praze koupit v řeznictví U Arbesa. Prodává je i Ecoproduct na farmářských trzích.
-
Pupicek od Ecoproductu uz mi mesic odpociva v lednici v ocekavani vzkriseni. Predpokladam, ze bude z pupku bliz zadku, protoze ma v sobe tu bilou plochou slachu (linea alba u lidi). Az bude mit 70 dni, snim ho a dam vedet :-)
-
↪ 5 aida: Když máš kliku a bydlíš v Praze, tak u Kšány najdeš i řezy v ČR jinde nevídané. Ale teď mají zasloužené prázdniny.
-
↪ 9 RenataE: vím o tom; u nás jsou bohužel jen taková spíš obyčejnější řeznictví, ale v tom mém oblíbeném (červené řeznictví na Palackého, dřív Liga Hlohovec, teď to po cca měsíční pauze samy na sebe provozují matka s dcerou, moc ráda tam chodím) bych se asi taky domluvila, ty ženské jsou moc fajn.
-
Tady je koukám zrovna flank v akci:
http://www.kupdnes.cz/nabidka/161/
Šli byste do toho? -
↪ 11 Veraiconica: ty jo, díky za tip na řezníka. vidím ho poprvé! ;)
-
↪ 12 pan Cuketka:
No to že ho Cuketko vidíte poprvé mě trochu leká, a mám obavu, aby to bylo fakt dobré masíčko.. Ale zase mě to láká zkusit, pupíka už dlouho chci ukuchtit:) -
↪ 13 Veraiconica: Tohle řeznictví je tam už hodně dlouho, jen se to dřív jmenovalo jinak. Dlouho jsem tam nebyla, ale vždy byli ochotní a maso pěkné.
-
↪ 13 Veraiconica: v téhle oblasti Prahy se moc nevyskytuju, většinu masa navíc většinou beru někde z farmy nebo na trhu, ale vypadá to fakt pěkně, tak se vypravím a určitě poreferuju (na Scuk ;)
-
↪ 16 pan Cuketka: Mně se to líbilo, když se projede kolem tramvají, jakože pěkné moderní řeznictví, ale když jsem pak byla uvnitř, tak to bylo spíš malé, umolousané a úplně klasicky o ničem jako dalších pět kolem. Ale třeba byl jen blbej den, každopádně nic zvláštního ala tyhle masa jsem nezaregistroala (možná zamlžený kontaktní čočky). Prozkoumám to
-
Ano, sehnat správné maso je problém. Náš řezník se nesmírně divil, na co že to sháníme plát z pupku (to jsme museli chodit setsakra brzo, než stihl pupky rozřezat na polívku). Ale už jsme si ho trochu vychovali, i když rozlišit, kterou konkrétní část pupku je stále pod jeho rozlišovací schopnost :-)
S dovolením, zde popisuji sice první, ale přesto úspěšný pokus o flank steak
http://sezrano.blogspot.com/…oveziho.htmlJe to opravdu jednoduché, a hlavně výborné, máme občas co dělat, aby nám děti něco nechali.
Díky google lze velice rychle najít spousty odkazů ohledně řezů hovězího v USA, a taky co pak s tím. Když se mrknete např. na tyto odkazy, uvidíte, že steak se dá udělat steak takřka z jakéhokoli kousku masa.
http://www.gourmetsleuth.com/…ef-cuts.aspx
http://www.farmfreshbeef.org/…20Glance.htm↪ 8 gerbill: 70 dní v lednici!!? A kolik mu ještě zbývá? Poprosil bych o detailní reportáž, možno-li :-)
-
↪ 18 tomasw: No, jestli to nebude tím, že normální řezníci tuhle část dobytčtete za výsekové maso vlastně nepovažují? Nejdřív líčka, teď pupek, jsem zvědavá, co přijde do módy příště.
-
↪ 19 aida: No jestli to nebude tim, ze normalni reznici jsou produktem (vetsinou predlistopadoveho) skolstvi, ktere nereflektovalo cizi a moderni trendy, ale kombinovalo proverenou C a K moudrost s vydobytky sovetskeho skolstvi :-)) Samozrejem prehanim, ale tady plati „stareho psa novym kouskum nenaucis“ a tihle lide ted uci mlade rezniky… co jim asi tak muzou predat krome starych a overenych postupu ?
-
↪ 20 gerbill: Jasně, staří řezníci jsou zkostnatělým produktem předlistopadového školství, a co pak teprv můj dědeček, který se na řezníka učil někdy ve 20. letech, ten by dnešní době asi nerozuměl. Víte, o co jde, v čem je problém? Už jsem to tu psala mockrát – existuje spousta typů bourání, jen v USA určitě dva, další v Kanadě, i v Jižní Americe se bourá na jiné díly. V Evropě se pak bourá jinak v Anglii, jinak ve Francii, jinak v Holandsku, jinak v Německu, jinak u nás, atd., atp.
-
↪ 21 aida: Je to pravda, což by nevadilo. Smutné ale je, že se zpravidla nechtějí naučit nebo aspoň vyzkoušet něco jiného. Pro svého zákazníka.
Vzpomínám, když chtěla žena, kvůli své výšce a jako prevenci proti bolestem zad, zvednout pracovní dřez výše a k tomu samozřejmě posunout i baterii, instalatér prohlásil, že v žádném případě, protože tak se to nedělá. Dlouhý boj to byl. Teprve poznámka, že může odejít a nedostane zaplaceno ho přiměla, byť se skřípěním zubů, k činnosti.
-
↪ 22 tomasw: jasně, já vím, jen jsem se snažila vysvětlit souvislosti, že prostě nic není úplně jednoduché, jasné (ještě jsem si vzpomněla – i v Rakousku se bourá kapku jinak, než u nás). Pokud je pružný řezník, který má zájem o své zákazníky, tak se určitě přizpůsobí, jen ta tradice tady prostě není a chvíli to potrvá.
P.S. Mě dřez a linku ve vyšší výšce (taky jsem kapku rozměrnější) letos na jaře udělali bez problémů, asi jsem měla štěstí na firmu. -
↪ 23 aida: ja mam taky linku docela vysoko a kuchynar se na me dival jako na silence, nicmene udelal a myslel si sve…
A jsme u podstaty, reznici proste musi naslouchat svym zakaznikum, existuje jich jenom nekolik, kteri naucili sve zakazniky zobat z ruky…ten zbytek by mel zvolit vstricnost jako motto. -
Tak 64 dni stary pupicek nebyl spatny, ale malo prorostly a trochu tuhy. Chutove nicmene vyborny, stavnaty. Jinaci uspech zaznamenal burger z 65 dni stareho zadniho (asi sal), které se změnilo ve vesmirnou dobrotu. Podrobnosti zde: http://gerbill.posterous.com/…ciho-burgeru
-
Na Nuselské (naproti Tescu) mají pupek běžně. Myslím, že stojí kolem 80 – 90,– Kč. Steak jsem z něj nezkoušela, ale je výborný dušený (potřít hrubozrnnou hořčicí, srolovat a dát dusit do trouby).
-
↪ 25 gerbill: I já mám už pupík za sebou a zážitek opravdu nezapomenutelný. Připravovaný na litinové mřížce grilu Weber z každé strany cca. 7 minut, na dochucení použita pouze hrubá mořská sůl, pepř a olivový olej. K masu jsme udělali Bernskou omáčku, ale připadala nám dost výrazná, proto jsme její konzumaci omezili na minimum – myslím, že klasická pepřovka by udělala lepší službu.
K Tvému hambáču. Recept zajímavý, ale já osobně bych do mletého hovězího steaku ze super masa nenarval chilli, parmezán a rohlík! Proč dělat z parádního hovězího sekanou ze školní jídelny :) -
↪ 27 Frodo: Je to jenom o množství, i tady platí: všeho dobrého s mírou :-)
-
Občas má hovězí pupek v nabídce i Sasov – http://e-shop.biofarma.cz/…/maso/hovezi – objednáte a vyberete místo závozu.