Měl bych prosbu o pomoc technického rázu… Rád bych se konečně vrhnul do projektu sušení masa a do výroby domácích sušených salámů. Mám skvělou knížku Charcuterie: The Craft of Salting, Smoking, and Curing od Michaela Ruhlmana, která je nabitá zajímavými recepty, tipy a technikami, narážím ale na klasický problém: suroviny…
Ruhlman používá v receptech jako konzervační sůl Pink Salt alias Prague Powder, dusitanovou solnou směs, která se ke konzervaci standardně používá na Západě tj. 93,75 % stolní soli a 6,25 % dusitanu (případně Prague Powder #2, kde je kromě E250 ještě dusičnan sodný). Jediné na co jsem v ČR narazil je jako rychlosůl Praganda, která má dusitanu pouhých 0,6 %… a tím pádem do receptů nejde použít. Jelikož jde o látky, které jsou ve vyšší koncentraci karcinogenní nechce se mi nijak moc experimentovat.
Rád bych se proto zeptal, jestli netušíte, zda se dají někde v ČR sehnat klasické anglosaské curing salts ?
V případě, že ne. Vím, že dřív se za stejnými účely používala směs soli a dusičnanu draselného. Ten se stále prodává jako Sanytr v potřebách pro řezníky, takže předpokládám, že se stále nějakým způsobem využívá… Můžu takovou směs použít jako ekvivalent? V jakém poměru bych ji měl namíchat, pokud bych ji použil místo dusitanů? A v čem je horší?
Předem díky za rady!