Domácí pesto RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

29 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Tak já se přiznávám, jsem hrozný blázen do pesta. Akorát jsem dycky utírala slzu, když jsem tu malou skleničku dávala do košíku a připočítávala si hned k ceně nákupu dalších 70 korun. A to má ještě kolikrát ve složení odpornosti jako bramborové vločky a pořád je tu ta kauza s piniemi…

    Přitom jsem nedávno objevila, že udělat si doma pesto je ukrutně jednoduché a nedržet se klasického receptu bazalka-pinie-pecorino se jednoznačně vyplácí. V lednici nějakou dobu vydrží, takže ho tam mám nachystané a když nestíhám, tvořím z toho s těstovinami a parmezánem moje nejoblíbenější nouzové jídlo. A přitom dokáže lámat srdce :)

    Zatímco originální recepty se většinou dělají v hmoždíři, já svůj shledala asi po dvou pokusech moc jemný a vzala jsem si bez výčitek na pomoc mixer. Začínám ořechama s trochou oleje, které pomelu, potom přidám nasekané bylinky, pomixuji jen krátce, a pak přidávám ostatní. Mám ráda, když není úplně hladké. Jako suroviny vezmu, co mi přijde pod ruku, ale vždycky:

    • něco zeleného
    • kvalitní olej (pokud olivový tak jedině extra panenský, tady s žádnou nižší třídou nepodvádějte, ať na vás nemusím být naštvaná :D)
    • sýr typu pecorino-parmezan, něco takového
    • ořechy – nemusí být loupané, výborné jsou nasucho opražené
    • sůl, pepř, případně česnek.

    Množství bohužel odhadnout nedokážu, prostě jednotlivé věci přidávám, dokud nedosáhnu vysněné konzistence, chuti a množství. Co tam teda kromě klasiky strkám?

    Zelenosti: rukola, *medvědí česnek, špenát, šalvěj, petrželka (klidně kadeřavá), ředkvičkové listy (moc aromatické nejsou, ale lepší než je vyhodit, většinou k tomu přidám nějakou směs bylinek)
    Oleje: vyzkoušený mám zatím jenom ten olivový a kapku dýňového
    Ořechy: vlašské, *lískové

    Sýr: gran moravia

    Máte nějaké další nápady, recepty, fígle a zkušenosti? A kam ho všude dáváte a cpete?

    A nemůžu se dočkat, až bude cuketová sezóna, pak určitě zkusím toto podivné: http://cuocadolce.blogspot.com/…-cukety.html

    A ještě nasdílím recepty, které mě k výrobě vlastního pesta namotivovaly:
    http://www.101cookbooks.com/…/001570.html
     http://chocolateandzucchini.com/…af_pesto.php

    pestu zdar!

  2. Já mám moc ráda „pesto“ z bazalky, mandlí a česneku, zkoušela jsem i různé obměny, i pesto červené (v sezóně rajčat, kdy jsme takřka zavaleni tchánovou nadúrodou ze zahrádky), dokonce jsem tam kdysi práskla i nasucho opražená slunečnicová semínka bylo to moc dobré :-)
    Jinak pesto používám krom klasiky do hodně věcí, k různému zapékání (rýže, maso, zelenina, těstoviny), dochucení kuskusu a obilovinových jídel, do salátů apod. Takže domácímu pestu zdar!

  3. ↪ 2 Madla81: Madlo, prosím o recept na to rajčatové, já si to nějak nedokážu představit (ze syrových?) Kujuuu!

    ↪ 1 Sibyla: jéje, díky za parádní téma. Mám zrovna něco konečně vyrostlých bylinek od babičky a jak jsem v zimě při koupi třecí misky jásala, jak se bude pestovat, do jara jsem to zdárně zapomněla. Zítřejší oběd je jasný! Mám tam libeček, petržel a dobromysl, tož su zvědavá, jaké to bude;-)

  4. ↪ 2 Madla81: Ano, recept na to rajcatove prosim! Ja myslela, ze to cervene pesto je teda ze susenych, ale mela jsem ho snad jen jednou daaavno. :)

  5. olu, Sibyla: Ono to vlastně pravé pesto rosso není, to se opravdu vyrábí ze sušených či polosušených rajčat, ale my ho máme rádi i v této podobě. takže tady předkládám recept: 20 dkg rajčat rozvařím v trošce vody s pěti lžícemi bílého vinného octa. Polovinu jich potom rozmixuju na pyré, dochutím dvěma stroužky česneku a hrstí hrubě mletých mandlí nebo vlašáků a vmíchám dvě lžíce strouhaného parmezánu. Přidám druhou půlku nerozmixovaných rajčat. Míchám na trošce olivového oleje, dochutím čerstvou bazalkou, oreganem, tymiánem… Míchám, až se svaří na hustotu omáčky. Pokud dělám do rezervy, plním ještě horké do skleniček.

  6. Já jsem jednou měla u kamarádky krůtu s nádivkou a v nádivce bylo bazalkové pesto, bylo to dobré a navíc pěkně barevné.

  7. ↪ 5 Madla81: takže pestoomáčka:-) už aby ta domácí rajčata byla, a letos babičku zkusím zlanařit k pokusnému sušení a uvidíme!
    Kombinace mandle+česnek+do­bromysl+libeček+ci­tronový olol+obyč olol+Gran Moravia by byla uspokojící, kdyby zbrklá Olinka před ochutnáním nepřihodila špetku soli:-/ Ta byla tuze nadbytečná. Hm, tak mám novou zábavu, už jen kolik ořechových obměn můžu spáchat…! :-))

  8. Ja loni susila takto a zadarilo se: http://smittenkitchen.com/…ed-tomatoes/

  9. Přidávám další úlet pesto http://smittenkitchen.com/…h-pea-pesto/ hráškové

  10. ↪ 9 Sibyla: to je mazec, hraskove pesto rozhodne zkusim !

  11. Já jsem dneska udělala cuketovo-bazalkové a jako dobré to bylo (a to cukety jako odchovanec babičkovských megalomanů moc nemusím).. suroviny hodně od oka, nechtěla jsem bazalku úplně zabít, malou cuketu jsem nejdřív ogrilovala, k tomu vlastnoruční těstoviny, ideální letní jídlo, no…

  12. ↪ 11 farfalla: Hmm, tak cuketovo-bazalkové zní skvěle. Až dostanu nějakou malinkou cuketku od mámy, vyplením tchyni bazalku a spáchám taky. Leč domácí těstoviny nebudou, na ty si ještě netroufám, ale závidím moc, muselo to být úžasné!

  13. ↪ 12 Madla81: Madlo, domácí těstoviny jsou úplně jednoduché. Jediná práce je to ručně rozválet na co nejtenčí pláty s tím naším českým válečkem…

    Kdo zvládne pesto, nemusí se bát ani těstovin :)

  14. ↪ 13 Zajoch: Vážně? Pesto už jsem dělala nesčetněkrát, ale na domácí nudle chodím pořád k mamince… Že bych sebrala odvahu?

  15. ↪ 14 Lucianka: Jednoduchý postup, co dělá tuším Jamie Oliver a myslím, že rovněž další italské kuchařské celebrity. Na 100 gramů hladké mouky jedno celé vejce (nebo dva žloutky, ale to pak rapidně stoupá spotřeba vajec), toť základní poměr. K tomu přidat špetku soli. Pořádně prohníst (možno si pomoct v mixéru), těsto nesmí být suché ani lepit, případně přidat malinko vody nebo v případě velké směsi jeden žloutek. Zabalit do fólie a nechat tak 30 minut odležet. Pak přichází ta těžká fáze, kdy je třeba těsto rozválet na tenké pláty, jak to jen půjde. Takže kus odkrojit a pořádně podsypat moukou a válet a válet, pak opět posypat pořádně moukou z obou stran, aby se nám to neslepilo, a srolovat do ruličky a dát mezi vlhké utěrky. Až vyválíte postupně celou hroudu, tak vyndat ruličky z utěrek, rychle nakrájet nožem na nudle požadované šířky, rychle oddělit od sebe (rozdělat) a najednou naházet do velkého množství vroucí vody(!), pořádně osolené (!), žádný olej, žádné prolévání studenou vodou po scezení. Během chvilky je to hotové, tak bacha, nerozvařit! :) A je to, vaše domácí těstoviny… Doporučuju zkusit napřed s malou dávkou pro sebe, aby si to člověk vyzkoušel a získal jistotu.

    Pak jsou ještě jiné poměry a kombinace mouky, ale tohle pro začátek určitě stačí. A i podle slavné Marcelly Hazan se dělají domácí těstoviny z hladké mouky, takže nenechat se zmást. Samotná semolina se používá na průmyslově vyráběné.

    Tak, snad jsem to napsal bez chyb a omylů :)

  16. ↪ 15 Zajoch: Inspirativní! Dík.
    Celebrity jsme si spojoval s použitím strojku na nudle. O strojku jsem několikrát uvažoval, zatím nezakoupil (harampádí už je tu beztak dost). Váleček ale vlastním. Ňoků se nebojím, vzůru tedy na nudle!

  17. ↪ 15 Zajoch: Tý brďo, díky moc za recipé, určitě v dohledné době vyzkouším, protože domácí těstoviny jsou meta, kterou chci pokořit už leta :-)

  18. Tak včera jsem orvala bazalku a už jsem to taky spáchala, v základním složení bazalka-trochu hladké petržele-olol-mandle-kousek parmezánu. Výsledek víc než uspokojivý.

  19. Dobrý den, mám jenom dotaz. Také se chystám na domácí pesto, a jen by mě zajímalo, jak je to s konzervací. Vím, že v ledničce vydrží pár týdnů, ale kdybych ho chtěla uchovat déle? Je na to nějaký speciální „fígl“? :)) Děkuji

  20. pokus první jsem zmrazila a po cca měsíci vytáhla a neshledala jsem chuťových nedostatků

  21. ↪ 19 lenkaa: Pesto zalite olejem vydrzi v lednici i mesic. Ja ho jeste zamrazuju predem rozdelene na male porce.

  22. ↪ 19 lenkaa: Důležité je udržovat správnou hladinku. Oleje.

    Zamražení jsem ještě nezkoušel, ale mohla by to být dobra cesta proti rychlým ztrátám.

    Na jaře jsem dostal k od švagrové „pesto“ z medvědího česneku. Velice zajímavé.

  23. děkuji za odpovědi ;)

  24. Dnes jsem koupila pěknou bazalku na trhu, tak jsem se rozhodla spáchat svoje první pesto. A musím říct, že jsem s výsledkem velmi spokojená. Kombinace bazalka, olivový olej, pecorino a opražené mandle, mňááám :o)

  25. Další hezký blogpost s pár tipy, kam s pestem: http://thepioneerwoman.com/…s-for-pesto/?…!%29

  26. Dal jsem par osobnich tipu k tematu pesto semhle:

    http://gerbill.posterous.com/pestomanie

  27. Jak je to prosim s konzervaci pesta? da se to normalne zavarit?

  28. tex: Někde se tu psalo, že pro dlouhodobější skladování se dá zamrazit po menších dávkách…

  29. Vzhledem k tomu, že pesto obsahuje sýr jsem si na zavařování netroufla. Navíc kupovaná konzervovaná pesta nikdy dobře nechutnají. Už na začátku prázdnin jsem dala první várku pesta do mrazáku, neboť jsem věděla, že bazalky bude hodně a za měsíc určitě všechno nespotřebujeme. O víkendu jsem kostičku z mrazáku použila do těstovin a paráda. Neni v něm žádná přísada které by podle mě mráz nějak vadil. Včera jsem zpracovala asi litr pesta:-D. Rozdělila do silikonových formiček na led pro jednoporce až po naplněné ikeácké formičky na muffiny na větší porce. Dneska ráno všechno vyloupala, šoupla do velkého ziplocku a těším se na zásobu pesta i v zimě.
    Například samotnou bazalku pravidelně vakuuju do tvaru jakési tyčky a přes zimu jen odřezávám dle potřeby. Většinou tak pokryju celoroční potřebu.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.