Včera k obědu pečená řepa s balkánem, jako příloha pečené
brambůrky.
MDnes se mi konečně podařilo ulovit krásnou světlou a dobře skladovanou
čekanku, takže k obědu byla krom husté zeleninové polévky s červenou
řepou i jednoduchá zapékaná čekanka dle tohoto receptu: http://madlinakuchyne.blog.cz/…-prvni-rande
Jen místo kozího sýra byla zasypána parmezánem. K tomu hora ledového
salátu s ředkvičkami a jarními cibulkami s kefírovou zálivkou.
A v troubě se peče jablíčkový dort s křehkým těstem a vanilkovým
krémem, mňam.
Na kotli (zjistila jsem, že je to jediné místo, kde je permanentní teplo)
jogurtují domácí jogurty, vyrábí se créme friaché a za chvíli u nich
bude kynout těsto na celozrnné houstičky.
Na zítřejší oslavu narozenin mé švagrové je už upečen key lime pie,
který jen čeká na závěrečné večerní ozdobení domácími pusinkami ze
zbylých bílků a šlehačky.
A zítra ráno se pokusím o svůj první kváskový chleba :-)
Co budete mít dnes na stole? RSS
-
-
Madla81: Podle jakého receptu zkusíš ten chléb?
-
↪ 2251 Madla81: Tak to je super, z vlastního kvásku? kvasí taky u kotle?:-)
dvojitá oslava narozenin,takže smetanový dort, tiramisu, tvarohová střecha (největší dar je pro oslavence tvaroh a smetana), chlebíčky a fazolovo-křenový „salát“… a šošovicový prívarok na zítra.. už aby bylo léto a čerstvé ovoce, tohle je fakt tučnej záhul. k současnému tématu na blogu – řeřicha mi na vatě vždycky shnije, musím ji zkusit do truhlíku, ale aspoň tu čerstvou pažitku udržujeme:-)
na key lime pie jsem se chystala, ale s náskokem mě předběhly sestry, miliontý koláč by byl možná trochu navíc.. -
↪ 2252 mpik: No, já jsem, co se chlebu týče, trochu šáhlá v tom, že se snažím jít si vlastní cestou, takže se žádných receptů moc nedržím. Ale postupovat budu zhruba takto: 400 g žitné mouky smíchám se 400 ml vody, přidám sušený kvásek (no jo, jsem zbabělec :-)), nechám přes noc na teplém místě (kotel to jistí :-)), ráno zamíchám další mouku (nejspíš kombinace chleboé mouky, žitné a celozrnné pšeničné, tak, aby bylo těsto husté. Přidám semínka a další ingredience dle momentální chuti a nechám několik hodin kynout. pak přemístit do formy, zase nechat pěkně nakynout a šup s tím do trouby.
A uvidíme :-) pokud se zadaří, bude výsledek u mě na blogu :-) -
↪ 2253 farfalla: Já jsem zatím ohledně kvásku zbabělec, takže jsem si koupila sušený, kterému k nastartování (samozřejmě na kotli :-)) stačí jen noc ve společnosti stejného poměru vody a žitné mouky. Ale na domácí kváske zadělám, čestný pionýrský :-)
Všechny vámi vyjmenované dobrůtky zní super, na takovou oslavu bych se taky těšila, protože tvaroh můžu ve všech podobách :-) -
Tak na domácí kváskový chleba nakonec nedošlo a to ze dvou důvodů, jednak se mi nepodařilo zadělat správné těsto na housky, takže jsem celozrnné těsto vliva do velké bábovkové formy a upekla jsem báječný celozrnný chleba s křupavou kůrčičkou a jemně bublinkatou střídkou.
Za druhé byl kvásek ráno takový nedomrlý, ač jsem se řídila přesně radami z návodu. Byl sice nakyslý, ale žádné bublinky, takže mu dám ještě den dva na kotli a budu ho chodit průběžně ochutnávat. Až bude pěkně kyselý a až se začnou objevovat první bublinky, bude čas zadělat na svůj první kváskový chléb. Já se tak těším! -
Dnes jsme k pozdnímu obědu měli pozůstatky včerejší party – pečené maso s báječným výpekem, lilkový kaviár, hummus, skvělé tmavé řecké olivy, salát, bagetku se sušenými rajčaty a sklenku bílého vína. Ke kávě potom černočerný perník s brusinkami a čokoládovou polevou. Otevřeným oknem proudil letní vzduch a připadala jsem si jako na dovolené. :-)
-
„Co budete mít dnes na stole?“ Jaro!!!
Lehké velouté s řeřichou, jarní cibulkou, hl. salátem a ředkvičkovými lístky.
Hl. salát s ředkvičkami, jarní cibulkou, okurkou a na měkko vařenými domácími vajíčky.
Brambory na loupačku+ máslo.
Jako desert jednoduchý cheesecake ve sklenicích. Na dno rozmlátím shortbreadí sušenky z M&S, posypu nakrájenými jahodami s bazalkou, cukrem a šplíchancem balsamika, na jahody navrším jen lehce oslazenou směs zakysanky a tvarohu. Ozdobím zbytkem jahod.
Maso bude jindy ;-) -
Dnes zbytky ze včera: http://www.facebook.com/album.php?…
-
Muži dneska dám zbytek svíčkové od včerejška, jen mu k tomu uvařím maso. Já sama jsem na pochybách, jestli si dám k večeři vařené hovězí s křenem ve stylu Tafelspitz a nebo si svůj plátek rychle neogriluju a nedám si steak s nějakým salátkem. A zítra do práce si udělám do krabičky tabulleh.
-
Rýžové nudle se zálivkou jako na bún-cha, ale místo grilovaného bůčku masové kuličky. Aneb rychlý vietnamsko-švédský oběd.
-
V sobotu mi konečně zdravotní stav dovolil absolvovat cukrářský kurz v St. Tropez, nadělený mi pod vánoční stromeček, následkem čehož jsem včera musela testovat nabyté vědomosti a zaplavila domácnost hromadami quiche a čokoládových koláčků. Ještěže večer přišla nečekaná návštěva a pomohla nám s nimi:) A ještě dnes s manželem oba dojídáme následky mého včerejšího pekařského přebublání.
-
Bali, to není možný tohleto, nechcete nás někdy pozvat na zbytky?
-
Jinak my včera cmundu a dneska hrachová kaše s volským okem a okurkou. Sice dobrý, ale někdy bych radši byla dojížděčem zbytků :-)
-
Včera k večeři hamburgery dle této inspirace: http://luciedvorakova.blogspot.com/…izovane.html
Po nich měly následovat kremrole plněné šlehačkou nebo čokoládovým krémem, avšak neprozřetelně jsem je neschovala, tudíž jsem po návratu z práce nenašla ani jednu ;o)
Dnes pro odlehčení jasmínová rýže se spoustou zeleniny. -
Dnes přišli na oběd moji rodiče, tak jsem udělala tátovo oblíbené jídlo – něco, čemu říkáme paprička (nevím, jestli je to obecně rozšířený název – prostě maso v paprikové smetanové omáčce) s těstovinami. A tvarohový koláč s mandarinkami.
-
↪ 2256 Madla81: sušený kvásek jsem taky jednou koupila, ale „nic nedělal“, tak jsem ho nakonec radši vyhodila. A peču kvasnicový…
-
Vepřové na paprice. Zapečená čekanka.
-
nemyslela jsem, že to někdy řeknu, ale naprosto fenomenální šunkofleky. masa v nich sice nebylo moc (co zbylo z oslavy), ale čerstvě udělané domácí těstoviny dokřupava vypečené… .. a prošívaná deka/buchta/jaksetomunadává, dostala jsem darem tři kila tvarohu.
-
Tak dnes jsem díky protestujícímu žaludku, který v sobě neudrží ani tekutiny, zvládla uvařit tak akorát pro synka, kterého včera propustili z nemocnice (samozřejmě i se mnou, ještě mu nejsou dva roky). Takže se teď u nás bude pár dnů jíst víc než dietně, dnes pouze bramboračka bez tuku a mouky, zahuštěná pouze zeleninou a jako hlavní chod zapékané těstoviny se šunkou, zeleninou a pažitkovým tvarohem.
Zítra snad kuřecí prsa v páře a rýže. Nuda, ale co se dá dělat :-(, aspoň, že už jsme ze špitálu doma. -
U mě čím dál častější kombinace – rýžové nudle, tofu, bambusové výhonky a nakládaný zázvor, to vše zalito vývarem a dochuceno rybí omáčkou a limetovou šťávou. Je to skvělé, když potřebuju rychlý a skoro bezpracný oběd.
-
↪ 2270 Madla81: Tak ať jste brzy fit oba dva (všichni tři :-)).
U nás dnes květáková krémová polévka a prachobyčejná žemlovka. Jsem občas pohodlná vařit jedno jídlo dospělé a další dětské pro ročního synka, a takhle to dopadá. :-) -
↪ 2272 Ranavalo: Náhodou, to je super jídlo, které bych si (v normální situaci) dala úplně s chutí. miluju různé variace zeleninových krémů a květák je navíc mou oblíbenou zeleninou a žemlovka, mňam. Na u mám nostalgické vzpomínky ze svého dětství, protože patřila mezi tři jídla, které nám vařil tatíneka dokonale je ovládal .-)
-
budou květákové placky a zrovna se dopekly tvarohové taštičky volně podle anuše kejřové (bramborové koláčky, gurmanka.cz recept)..a už skoro nejsou. tvarohové, jak jinak. https://lh3.googleusercontent.com/…0%281%29.jpg. doporučuju
-
U nás dnes vyzkoušíme recept z Apetita: rigatoni s hruškou a gorgonzolou, tak jsem zvědav :-)
-
Včera k obědu bulgur s červenou čočkou a k večeři canelloni plněné mletým masem. Dnes k obědu zelenina a k večeři domácí housky s drožďovou pomazánkou :o)
-
krémovou bramboračku od Pohlreicha a pak jsem udělala guláš na zítra. V neděli bude pečené kuře na másle, nový brambory a salát s kefírem
-
Měli jsme dršťkovku a potom domácí žemličky s ředkvičkovou pomazánkou. Mimoto se v ledničce chladí na zítřek citronový dort a v manželovi začal vzbouzet nemístné choutky, takže se obávám, že jakmile spustím oči z lednice, dojde k tajnému nakrojení dortu :)
-
↪ 2278 kami: Chce to zámek. ;-)
Mně se zas po měsíci dostavil synek, takže víkend bude ve znamení masa, masa, masa a zas masa (když tu není, vůbec maso ani uzeniny nekupujeme). Dnes krkovička vlastně ala Babica (recept z posledního magazínu Albert – kečup, sójovka, ale moc mu to chutnalo), zítra segedín (již tradiční, náš domácí a nebabicovský recept, na synkovo přání) a v neděli asi takové ty lilky, co po nich imám omdlel (synkovi ovšem do náplně přidám mleté hovězí). Mezitím několik buchet aj. sladkých jídel. A hromadu mu toho napakuju sebou, aby chudinek v tom Práglu netrpěl hlady. ;-) -
Galettes se sýrem a hlívou.