Možná patříte stejně jako já k fanouškům arabské kuchyně, která se bez okry skoro neobejde. Čerstvá je u nás prakticky nedostupná nebo prodávaná za cenu zlata (a to často při špatné kvalitě). Dneska jsme zkusmo koupili balíček okry sušené. Má s ní někdo zkušenost? Chová se jako čerstvá když jí přihodím do dušených pokrmů a ona nabobtná? Nebo úplně jinak? Vřelé díky všem.
Sušená okra, co s ní? RSS
-
-
V Praze se dobra okra da koupit v Sape a minuly tyden jsme koupili nadhernou (nejhezci jakou jsem kdy videl celosvetove) cerstvou v pakistanskych potravinach v Lipanske ulici – zrovna dorazila a vybalovali ji.
S pripavou ze susene bohuzel zkusenost nemam a okru jako takovou jsem vzdy delal dle receptu z jizni indie (sabji s kokosem a okrou nebo s brambory a zlutym hrachem nebo velice chutna ale mastna bhindi bhaji). Pokud se podelite o nejaky arabsky recept, budu rad.
-
O okre se tu uz jednou mluvilo, o susene tam teda ale bohuzel neni nic..
http://www.cuketka.cz/forum/topic.php?… -
↪ 2 Jezicek: Za kolik byla? Já na ní jednou narazila v indických potravinách, ale cena byla neřestná a okra hluboce za zenitem.
Jinak recepty nejsou žádná věda, většinou se přidává do zeleninvých směsí nebo jí můžete podusit vlastně jako fazolky: osmažit cibuli, přihodit česnek, za chvíli až se rozvoní přidat okru a pět minut smažit společně. Následně přihodit oloupaná račajata v dostatečném množství (nebo z plechu) a mírně dusit dvacet minut, dokud není měkká. Pak dochutit solí, pepřem, citronovou štávou, posypat koriandrem nebo listovou petrželkou. |Případně je na začátku možné přidat sušené citrony, které je třeba předem rozmlátit, pak se ale nepřidává šťáva čerstvá.
Podobný je i postup s masitou směsí, jen člověk přidá jehněčí nakrájené na kostky (a podle množství masa zvýší množství česneku cibule a další ingredience podle krajových variant – syrská třeba v polovině vaření 2 lžíce sirupu z granátových jablek a nedává se citr. šťáva.
Jinde zase lze přihodit chilli papričku a zeleninovou směs rozmixovat a teprve pak podávat s vařeným jehněčím masem coby omáčku. -
Okra je též součástí polévky/guláše „gumbo“, coby zahušťovadlo.
Se sušenou nemám zkušenost. Čerstvá musí být mladá a neunavená, jinak jsou to vyhozené peníze. Zkoušel jsem ji pěstovat v Anglii ve skleníku, bezvýsledně. -
Dvirka: bohuzel jsem se na cenu nekoukal, nebyl to produkt momentalni inspirace, ale okru jsem tam sel cilene koupit na konkretni ucel, nakupoval jsem tam vice veci a celkova cena me nijak v negativnim nezarazila, navic jak jsem psal se jednalo o nejhezci okru, co jsem kdy videl. Mel jsem stesti, ze zrovna dorazila.
Dekuji za tip, zkusim to jak rikate, myslim, ze ke kuskusu by to mohlo byt takto velmi dobre.