Zdravím,
jelikož se nám blíží nový rok,a tím pádem i Silvestr, rád bych se
optal na nějaké dobré recepty na zmíňené jednohubky,nebo chcete-li –
fingerfood.
Jenže bych to chtěl pojmout nějakou maličko luxusnější formou. Né jen
chlebíčky, a kousky rohlíku s máslem a šunkou..Sám dělávám např.
malé sendviče s lososovo cuketkovou „pomazánkou“. Jsou velmi
oblíbené,avšak chci vyzkoušet něco jiného. Napadly mě např. mini
burgery..a co vy? Poradíte mi něco skvělého zaručeného? Děkuju předem
:)
Jednohubky, chuťovky, fingerfood RSS
-
-
Pravidelně dělám následující drobnosti, třeba si z toho vyberete inspiraci:
Teplé:
- pečené švestky ve slanině – švestky předem máčené ve slivovici
– minibramboráčky s lososem (to jsem ochutnala v Paláci kultury)- najemno nastrouhám brambory, jen osolím, opepřím a spojím vajíčkem a pak smažím asi 3 cm velké hodně křupavé bramboráčky, na ně položím kousek uzeného lososa a ozdobím ricottou s koprem
– minikarbanátky na párátkách a k tomu mističky s omáčkami na namáčení
minibuřtíčky (to jsem okoukla kdysi na francouzské ambasádě) – párek nakrájím na 2 cm kousky, ta na obou koncích křížem naříznu jako buřt a opeču. Rozevře se to a vypadá to jak tábornický pidibuřtík – na párátkách s mističkou hořčice
Studené
- mini caprese – koktejlové rajčátko vodorovně přepůlené, v něm plátek minimozzarely a lístek bazalky
– klasické pomazánkové jednohubky, ale ne na rohlíku, ale z toastového chleba vykrajovátkem na cukroví vykrajuju kolečka
— jako pomazánky používám guacamole, šunkovou pěnu s křenem, čabajkovou pěnu, nivovou pěnu a další– minimuchomůrky – křepelčí vajíčko natvrdo, na něj vydlabaná půlka cherry rajčátka a na něj majolkou ďubky, celá muchomůrka
posazená na kolečku z toastového chleba s máslem a řeřichou (aby byla jako v mechu:)– minikremrolky – z listového těsta upeču prťavé kremrolky (kovové trubičky na to se prodávají jako „kakaové vánoční trubičky“) a naplním některou z pěn výše
– minikošíčky – z lineckého (samozřejmě bez cukru, kdyžtak s vmícháním nějakého koření, třeba provensálského) – naplním některou z pěn
– roládičky – lučinu vymíchám s trochou šlehačky a křenem, pak tím mažu plátky šunky, pokladu nudličkami kompotované broskve; nebo namažu plátek šunky, na to plátek sýra a taky namazat a srolovat spolu – díky lučině se to dá po ztuhnutí krájet na plátky
– losososvé roládičky – plátky uzeného lososa namažu ricotto s koprem, nechám ztuhnout a nakrájím na miniroládičky
Když nemám čas se s tím tak vypiplávat, tak si předem upeču slané drobnosti z listového těsta – plněné šátečky, šneky a „buřtíky“ – analogii buřtíků výše, ale párek nakrájím na delší kousky, opět naříznu a ten střed obalím proužkem listového těsta jako kremroli, pomašluju, pokmínuju a peču – taky se tomu otevřou konce a je to hezké
Některé z výše uvedených jednohubek mám vyfocené z loňska, ale nemám tu jak dát fotku. Kdybyste chtěl, tak napište mail a pošlu :)
-
Děkuji mockrát za vaši vyřerpávající odpověď :-) Mým favoritem jsou lososové roládičky,jestliže k nim udělám mini burgery s pár domácími hranolkami v cibulovém kroužku ( ano,trochu jsem to ukrad z PFF 2010) a zkusím nějaké slané muffiny,bude to super! Děkuji mockrát za tipy :)
-
kami, to zní vše velmi dobře. Jistě je to pastva jak pro oči, tak pro chuťové buňky. Fotka se dá (zdarma) uložit na jedné z mnohých stránek existujících na netu (např http://tinypic.com/) a pak sem dát odkaz.
Lososovými roládičkami dosud nikdo nepohrdnul, je to i jedno z mých nejoblíbenějších canapés.My máme dost vegoušských přátel i příbuzenstva. Pro ty peču ve formě na paštiku bochánek z vajec, sýrů a zeleniny, s trochou strouhanky. Úhledně nakrájím.
Vejce na tvrdo, půlená a žloutek utřen s majonézou a curry.
Paní J peče staroanglické Homity Pies, podle Cranks, http://www.cranks.co.uk/recipes/view/6. Opět úhledně překrojené na díly – alespoň lidi vidí, co je uvnitř.
Když jsem slavil poslední kulaté výročí pobytu v Británii, tak jsem měl i velice retro: ananas a čedar na cocktail sticks (takové lepší párátko), zapíchnutých do půlky grapefruitu. Šlo to na dračku! :-) -
1R: Vejce se žloutkovou náplní taky miluji :-)
Chtěl jsem se optat,z vaších příspěvků odhaduji že žijete v Británii,nebo máte alespoň Britskou něžnější polovičku-k věci. Kdysi jsem někde viděl recept na úžasný britský masový koláč,jenže jsem si ho zapoměl založit a teď se mi ho zachtělo udělat. Byl to prostě vysoký koláč – nahoře,dole i po stranách bylo těsto,a uvnitř směs mletého masa a vejce. Jestli ho znáte/máte,mohl byste mi zdělit recept na tento koláč? Nebo alespon z jakého je to těsta a z jakého masa? Děkuji mockrát :-)
P.S: Sýrovo-ananasové ďobance vypadají hezky! ;-) -
4. Pane J., tak jsem to zkusila – snad to bude vidět:) http://kami40.rajce.idnes.cz/jednohubky/
-
Zaručený úspěch mají vždycky pizza šneci, a taky jsou za chvilku hotový!
rozválené listové těsto potřete rajčatovým protlakem nebo pyré, posypete podle chuti chilli nebo feferonkou, pokladete plátky šunky a sýrem, potom stočíte do roládky a tu nakrájíte na plátky cca 2cm. Tyhle ‚šneky‘ pak už jen položit na papír na pečení, potřít vajíčkem a na cca 15 min do trouby. -
Mě osobně se ohromně líbí Jaques Pepin a jeho punkové pohoštění – pečený chleba – není třeba sledovat celé video, stačí první dvě minuty http://www.youtube.com/watch?…
-
5: Těch masových koláčů je zde v UK několik druhů. Osobně je nevyrábím, občas je paní J koupí, ale spíš pro sebe. Mne jejich těsto (pastry) nikdy nijak nepřitahovalo a radši sním jejich vnitřek s chlebem. Zkuste vyhledávat pod pojmem „pie“ v kombinaci s meat, pork, game. With egg. Jsem si jist, že najdete víc než dost receptů. Hodně zdaru!
6: kami, moc hezké fotky!
-
Děkuji moc všem :-)
-
Ja o vikendu delal kolaudaci bytu a chtěl jsem pripravit neco lepšího než okoukané švestky ve slanině(jinak ale dobrota :-).
Připravil jsme datle plněné chorizo klobáskou,obalené v těstíčku a osmažené. Překvapivě to bylo docela dobré.
Potom jsem zkousel ještě sušené merunky(naložené den před do pálenky) plnené kozím sýrem,obalené v slanině/parmske šunce a kratce zapečené. Dobré byly kousky, kde bylo hodne sýru. Ale nacpat ho tam dostatek je docela oser na práci :-( -
Našel jsem vykrajovací formičku na jednohubky
http://reproplast.cz/objednavka.php?…
opět tam mají i video -
↪ 12 brundivar: teda vánoční svíčky mě dostaly, asi tu formičku fakt chci! :-D
-
↪ 12 brundivar: Reproplast je pro mě objev měsíce, neúřestává mě to bavit ;)
Ad jednohubky – není to sice luxusní, ale třeba poslouží jako inspirace – jako dietnější formu jednohubek občas místo pečiva používám zeleninu – mrkev, okurka, zapečená kolečka lilku se sušeným rajčetem, olivou atp., bezmezné množství variant.
-
Kami, koukala jsem se na ty fotky těch krásných jednohubek, co to máte natřeného pod těma ančovičkama? Díky za info;-)
-
↪ 15 irresistible: Finskou pomazánku (vzpomínka na dětství – nejlepší chlebíček v Gastronomu v Teplicích byl s finskou pomazánkou a očkem:) – tj. hodně vyšlehaná pěna (s přikapáváním horkého mléka, aby se fakt úplně napěnila) z másla a modrého sýra a v něm zamíchaná na drobounko nakrájená cibule.
-
kami, to je úplně úžasný
já hlavně obdivuju že je někdo ochoten se s tím takhle piplat, když se pak na to vrhne hejno kobylek a je to za 5 minut sežraný :-)
můj vrchol je udělat dvě pomazánky, namazat na nakrájený rohlíky a nahoru něco plácnout, ale až bude nějaká speciální příležitost, tak se určitě nechám inspirovat
jinak posledně mě zachránily rillettes, to je taky hodně vděčný a jedlý -
↪ 17 Ala: Nojó, ale předtím kobylky aspoň zaóchají, jak je to roztomilý, což mě dostatečně podrbe za ušima: ) A navíc já jsem hravá, takže mě to baví :)
Rilletes jsou pochoutka!:)
-
Kami: díky, díky, doma se mi jedny ančovičky povalujou, tak je brzo zpracuju:-)
-
letos jako obvykle budu dělat pomazánku z uzeného lososa(vždy se sní jako první) , pak jemnou tvarůžkovou s jarní cibulkou a dále mi nějak dochází inspirace;o( . přemýšlela jsem co nachystat pro ty, co budou pít na Silvestra pivo a napadá mě nějaká zmenšená obdoba jihočeských zelňáků. Asi vykrájím z těsta malá kolečka a jen lehce zapeču v troubě at se nevysuší.
A co chystáte vy pro pivaře? -
Já se chystám dělat klasické jednohubky s tvarohovou česnekovou, pak s pikantní pomazánkou s plísňovým sýrem brie, jednohubky s rozpečeným kozím sýrem a brusinkami, šneky z listového těsta s čabajkou, jednohubky s uzeným lososem a koprem a miniburgery, co byly teď v Apetitu … po půlnoci se prý chystá grilovačka, tak k tomu naložím trochu hovězího do oleje a pepře.
-
Já letos plánuju vyrobit tapenádu a tu pak namazat na listové těsto a zarolovat, brusinkový dip k sýrům a pečenou cizrnu.
-
Já neplánuju dělat nic, ale kdyby se mi chtělo, tak na jednom kurzu vaření jsme dostali ochutnat kostičky fety zabalené v kousku parmské šunky, vevnitř byl lístek bazalky, bylo to zakáplé olivovým olejem a v chladu uleželé a bylo to dosti mňamózní:-) Zřejmě bylo děláno následovně: plátky šunky vedle sebe a přesahovaly se tak, aby to vytvořilo jeden větší plát, ke konci delší strany se daly za sebe špalíky fety a pod ně do lajny lístky bazalky. Udělala se roládka a ta se velmi ostrým nožem nařezala na malé kvádry, kostky…konce tvarů byly velmi zarovnané, šunka se netřepila, úplné umělecké dílo, taková blbina, ale efekt veliký. Dělala jsem to párkrát i doma, ale musím ještě zapracovat na vizuální stránce;-)
-
↪ 21 luckaz: Pokud se někdo chystáte dělat miniburgery podle Apetitu a nemáte zkušenosti s odpalovaným těstem, tak si prosím do receptu doplňte, že houstičky byste měli ještě teplé prokrojit, po vychladnutí se tento typ těsta skoro krájet nedá. Jinak poměry surovin i časy pečení kupodivu celkem sedí. A papriky, které se mají oloupat, by se měly grilovat skoro do černa, nikoliv péci potřené olejem ve středně teplé troubě. Ach jo, ten Apetit…
-
↪ 24 Lucka_B: S odpalovaným těstem mám už celkem dost zkušeností, zejména teda se „sladkým“. Houstičky se povedly velmi dobře, krájela jsem až po vychladnutí, když je ostrý nůž, není s tím sebevětší problém ;)
Apetit beru jen jako inspiraci, většinou se recepty neřídím doslova. I u těchto miniburgerů jsem udělala část s křenovou pomazánkou (ale takovou, jako jí děláme doma – z tvarohu a čerstvého křenu), část s koprovou pomazánkou a uzeným lososem, pár jich bylo s hovězím jako klasické burgery a zbytek co zbylo :D Zaprášilo se po nich … ale ještě rychleji zmizela domácí paštika z drůběžích jater, hotová za pár minut, ale s brusinkama a opraženým toustem neměla chybu.